Gran Canaria
Gran Canaria
Nu är jag här

Telde

Telde

Telde är beläget 13 km från öns huvudstad. Det är den kommun på östra delen av Gran Canaria som är störst och har flest invånare.

Telde kännetecknas av ett stort antal arkeologiska fynd från den tid, före spanjorerna, då denna region var ett av de två kungariken som Gran Canaria indelades i. I området finns  arkeologiska lämningar vid  Baladero, Tufia, Cuatro Puertas, Tara och Cendro.

Familjen vilar sig på en av Teldes gator
Kyrkan San Juan i Telde

För att besöka den historiska delen av Telde, är det nödvändigt med en promenad i stadsdelen San Juan, som är kärnan i staden. Runt om den riktigt gamla kyrkan San Juan Bautista och Plaza Mayor finns de främsta civila och sakrala byggnaderna.

Kyrkan San Juan utmärker sig för sin Capilla Mayor, ett verk bestående av två altarskåp, ett gotiskt-flamländskt och ett annat från 1700-talet, som omringar det förra. I det finner man den korsfäste Kristus, importerad från Amerika och tillverkad enligt en indiansk teknik med majsdeg och med en tredelad penselmålning som hämtats från Flandern på 1500-talet.

I denna enklav utmärker sig också kyrkan San Pedro Mártir de Verona, en konstruktion från 1500-talet i gotisk renässansstil och idag ett center för utställningar.   Viktigt att framhålla är också museet León y Castillo, födelsehuset för bröderna  Fernando och Juan de León y Castillo. Dessa bröder var framstående personer från 1800 och 1900-talet. Öppet för allmänheten från måndag till fredag, från 9.00 till 20.00; lördagar från 10.00 till 20.00; sön- och helgdagar från 10.00 till 13.00.

Ett par samtalar vid fontänen på San Franciscotorget
Ett par promenerar längs gatorna i kvarteret San Francisco

Ett besök i stadsdelen San Francisco kan verkligen rekommenderas. Det är en stadsdel som är formad av smala gator vilka karaktäriseras av de låga husen med tvådelade tak och långa vitrappade väggar. Kyrkan San Francisco som ligger vid Plaza de los Romeros är också betydande. Här finns den döende Kristus , ett verk från Sevilla.

Det historiska besöket avslutas i stadsdelen San Gregorio, där man finner hantverkare och där det också finns affärer. Kyrkan San Gregorio utmärker sig för sina neoklassiska altartavlor och för skulpturen av madonnan Virgen de los Dolores.

Kommunen Telde sträcker sig ner till havet, mellan klippor och härliga stränder av fin lavasand. På sin nästan 10 km långa kust hittar man stränderna   La Garita, Melenara, med fisketraditioner samt Salinetas, Ojos de Garza och Tufia.

För en utförligare information om Telde rekommenderas ett besök på Turistkontoret beläget i stadsdelen San Juan.