Gran Canaria
Gran Canaria
Ik ben al hier

San Bartolomé de Tirajana

San Bartolomé de Tirajana

San Bartolomé de Tirajana ligt op 54 kilometer afstand van de hoofdstad van het eiland, Las Palmas de Gran Canaria. Het is de grootste gemeente van het eiland. Het berglandschap wordt hier afgewisseld door diepe ravijnen die zich uitstrekken tot de prachtige stranden aan de kust.

In de gemeente San Bartolomé de Tirajana kunt u zowel van het strand als van de bergen genieten. Vanaf de kust is het 40 kilometer naar het hoogst gelegen deel van San Bartolomé. In het historisch centrum van de gemeente, dat Tunte wordt genoemd, staat de kerk van San Bartolomé de Tirajana, die in 1922 is ingewijd. Deze kerk is als basiliek gebouwd en heeft drie beuken. Het hoofdaltaar is in 1922 gemaakt door Lino Feo Ramos. Het centrale altaardeel wordt ingenomen door een afbeelding van de heilige Bartolomeüs die tussen 1783 en 1787 is aangekocht.

De toeristische aantrekkingskracht van de gemeente ligt aan de kust, met de wandelende duinen van Maspalomas, het palmbos en de 'Charca de Maspalomas', die sinds 1994 als natuurreservaat zijn aangewezen. De vorm van het landschap hier en de flora en de fauna zijn uniek in de Canarische Eilanden.

Het duinreservaat bestaat uit onregelmatig gevormde zandheuvels van goudgeel zand. De duinen strekken zich uit over een oppervlakte van vier vierkante kilometer en geven toegang tot een strand van 5,6 kilometer lang; dit strand wordt Playa del Inglés en Playa de Maspalomas genoemd.

Aan het begin van het strand van Maspalomas, aan de westkant, staat de vuurtoren van Maspalomas. Het gebouw is ontworpen door de architect Juan León y Castillo, en heeft een hoogte van 60 meter.

De grote toeristische complexen die aan de kust van San Bartolomé de Tirajana zijn gebouwd, herbergen honderden hotels, waaronder een gevarieerd aanbod aan centra met spa's & wellness, een groot multifunctioneel congrescentrum met een oppervlakte van 14.000 vierkante meter, twee golfbanen, themaparken en andere attracties die het hele jaar door open zijn. De plaatsen San Agustín, Playa del Inglés, Maspalomas en Meloneras hebben allemaal een gezellige strandboulevard met doorkijkjes naar het prachtige achterliggende landschap, waar u zomer en winter heerlijk op een terras kunt genieten van de mooie zonsondergangen. U kunt meer te weten komen over de oudste geschiedenis van deze regio door een bezoek aan de archeologische vindplaats van Punta Mujeres, een architectonisch hoogstandje van duizend jaar oud. Het complex geeft een beeld van hoe de oorspronkelijke bewoners, de Canariërs, op het eiland leefden.

Meer het binnenland in is het landschap bergachtig, met indrukwekkende diepe valleien, zoals de Barranco de Tirajana en Arguineguín, die de gemeentegrenzen vormen in het oosten en het westen. Maar er lopen door dit gebied nog meer prachtige ravijnen, zoals de Barranco de Fataga, Los Vicentes, La Data en de Barranco de Chamoriscan, die uitmonden in Maspalomas.

De kern van de gemeente wordt 'Tunte' genoemd. Deze plaatsnaam
verwijst naar een inheemse nederzetting met dezelfde naam.
Na de Spaanse verovering vestigden zich hier families van Spaanse afkomst.
Tunte ligt op 890 meter hoogte aan de voet van de 'Morros del Pinar' en naast de bedding van de Barranco de Tirajana. De geografische ligging is strategisch - in het midden van de krater 'Caldera de Tirajana'. Hierdoor ligt het op de kruising van de wegen tussen het noorden en het zuiden van Gran Canaria. Daarom is het een ideale uitvalsbasis voor wandeltochten over het eiland. Het dorpscentrum is een mengeling van verschillende bouwstijlen die overeenkomen met de lange geschiedenis van het dorp. Één van de meest kenmerkende en traditionele gebouwen in het centrum is de kerk van San Bartolomé.

Voor meer informatie over San Bartolomé de Tirajana kunt u terecht bij het bureaus voor toerisme in de gemeente.

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.