Gran Canaria


01/08/2023


Artikel
Naturen

Hotel Rural Las Longueras - Lourdes Perez

Hotel Rural Las Longueras: lyxen ligger i naturen

Långt bort från stadslivets hektiska liv och rörelse finns en plats där tiden tycks stanna och kontakten med naturen ger en ny dimension. Det heter Hotel Rural Las Longueras.

Hotel Rural Las Longueras

Genom sitt fantastiska läge i Valle de Agaete, ett par kilometer från havet, erbjuds en unik dualitet som uppmuntrar gästerna att njuta av skönheten i naturen i all sin prakt.

Från början fungerade Las Longueras som en sommarbostad för familjen Manrique de Lara och var en mysig och varm tillflyktsort under höst- och vintermånaderna. Men år 2000 tog familjen beslut om att förvandla sitt älskade hus till ett charmigt landsortshotell.

Genom en känslig ombyggnad har hotellet lyckats harmonisera den mysiga atmosfären i ett hus från förr med komforten och förvaltningen i ett konventionellt hotell. «Vi vill att våra gäster ska känna att de får en unik upplevelse, som om de vore gäster i några gamla vänners hus, men med komforten som de förväntar sig av ett förstklassigt hotell», berättar Lourdes Pérez, hotellets chef.

Rundturen i dess korridorer blir alltså en resa tillbaka i tiden samtidigt som familjen passionerat berättar otaliga historier som dessa väggar döljer. Antikviteter som exempelvis ett postkontor från 1863 pryder de gemensamma utrymmena och påminner resenärerna om att varje hörn i denna boning har bevittnat otaliga upplevelser genom åren.

Hotel Rural Las Longueras
Hotel Rural Las Longueras

Ett arv av hållbara kopplingar

Landskapets skönhet och fridfullhet är det som lockar gästerna som kommer till Las Longueras. Med bara 14 rum kan hotellet garantera att det aldrig är mer är 25 eller 30 inkvarterade samtidigt, vilket skapar en mysig och förtrolig stämning som gör skillnad i gästens upplevelse. Så de som vill ha en annorlunda semester och komma bort från de vanliga sol- och badområdena hittar i detta hörn en unik kombination: en landsbygdsmiljö omgiven av natur och närhet till havet.

«Den typ av turist som kommer hit är helt klart speciell». Dessa besökare visar stor respekt för naturen och lokalsamhället och har gjort miljömedvetenhet till en del av sitt liv. «Det är en turist med en respektfull inställning till miljön, till kulturen, till allt». Koppling till naturen och empati för människorna och deras kultur utmärker de som väljer den här platsen för sin semester.

Möjligheten att förflytta sig utan att vara beroende av bil är också tilltalande. Kommunen har kopplat samman hela området genom en stig som förenar den övre delen av Valle de Agaete med Puerto de las Nieves. Detta ger besökarna möjlighet att utforska omgivningarna till fots eller med cykel och ta del av den lokala gastronomin och fördjupa sig i kulturen utan att behöva bekymra sig om förflyttningar i fordon.

Men kopplingen mellan hotellet och dess gäster är inte begränsad till tiden de tillbringar innanför dess väggar. Det är ett förhållande som går utöver och avspeglar sig i varje steg de tar utanför boendet Filosofin med respekt och hållbarhet som odlas här blir en sorts arv och inspirerar de som har haft privilegiet att uppleva det.

Det kunderna delar om sina erfarenheter med andra efter att ha inlett sin resa är ovärderligt för Las Longueras. Positiva kommentarer och rekommendationer fortsätter att locka nya besökare som känner sig lockade av hotellets autenticitet och gästfrihet. Detta arv har blivit drivkrafter bakom tillväxt och framgång och stärker dess ställning som drömresmål på Gran Canaria.

Hotel Rural Las Longueras

Las Longueras gröna engagemang

I en värld allt mer medveten om vikten av hållbar utveckling har Las Longueras beslutat att göra en skillnad genom en serie miljöstödjande åtgärder. Här kombineras lyx med ansvar och varje beslut fattas i syfte att bevara miljön och minska miljöpåverkan.

Så fort gästerna sätter en fot på detta mysiga ställe kan de märka insatserna för att göra turism till en mer hållbar och medveten verksamhet.

Las Longueras har egna vattenresurser. En brunn förser gården med vatten som gör att man kan vattna trädgården och fylla poolen utan att vara helt beroende av vattenledningsnätet.

I rummen brukar man via informationsskyltar upplysa gästerna om möjligheten att byta handdukar med några dagars mellanrum. Men efter att ha tagit bort dessa skyltar har en intressant förändring noterats i gästerna beteende, som nu tenderar att använda handdukarna längre. Denna åtgärd inte bara bidrar till att minska förbrukningen av vatten och energi utan främjar också besökarnas miljömedvetenhet.

Engagemanget för återvinning är en annan en prioritet för hotellet. Tack vare kommunens stöd har återvinningsplatser införts på hotellet, som underlättar uppgiften för både gäster och personal att sortera avfall rätt.

Ett annat steg framåt i sin strävan efter hållbarhet har varit att börja använda miljövänliga produkter. Hotellet håller på att ersätta engångsartiklar i plast med doseringsanordningar som hjälper till att minska detta material som är så vanligt i vår vardag.

Men förändringarna slutar inte här. Hotellet planerar att bli en modell för energieffektivitet genom installation av solceller för att producera sin egen ström. Detta kommer att drastiskt minska deras koldioxidavtryck och på så sätt bidra till kampen mot klimatförändringar.

Värdarna är säkra på att allt eftersom nya miljövänliga lösningar dyker upp på marknaden är de beredda att använda dem, för att fortsätta sitt engagemang för naturen och sprida sin vision till varje gäst som går in genom deras dörr.

Hotel Rural Las Longueras

Cirkulär ekonomin i praktiken

I Las Longueras vävs relationen mellan turism och den lokala ekonomin med starka och hållbara trådar. Varje kopp kaffe och varje klunk vin berättar en historia om samarbete och respekt för landet som livnär dem.

Hotellet är stolt över att hålla sig kvar på resmålet och bidra till den lokala ekonomin. Turismen den attraherar skapar sysselsättningsmöjligheter och främjar samhällets ekonomiska utveckling, som leder till en positiv effekt som sträcker sig över hela Valle de Agaete.

Teamet som består av 10 personer arbetar på hotellet och gården och samarbetar för att utnyttja de resurser som finns och stödja synergieffekter mellan de båda verksamheterna.

Detta team har en utmärkande egenskap: nästan hela Las Longueras personal består av invånare från Agaete och Gáldar, med bara två undantag som också har nära band med platsen. Detta val har en positiv effekt i förhållande till en hållbar miljö, eftersom det minskar avsevärt de anställdas dagliga förflyttningar till sin arbetsplats och minskar därmed koldioxidutsläppen.

Beslutet att prioritera anställning av lokal personal skapar i sin tur ett symbiotiskt förhållande mellan hotellet och samhället. Invånarna i Agaete gynnas av att ha jobb i närheten och möjlighet till yrkesmässig utveckling i sitt eget område, samtidigt som hotellet drar nytta av den kunskap och passion som deras lokala team bidrar med.

Valet av leverantörer har också blivit en viktig del av deras vision om hållbar utveckling, och kriterierna som styr deras val är geografisk närhet och främjande av den lokala ekonomin. Eftersom de är medvetna om långväga transporters påverkan på miljön har de valt att prioritera leverantörer i området. Detta beslut inte bara bidrar till att minska klimatpåverkan utan bidrar också till att stödja de lokala företagen och stärka relationer i samhället.

Hotellet inser att regionens ekonomiska välstånd är avgörande för att kunna bevara de vackra omgivningarna och säkerställa resmålets hållbarhet. «Vi försöker arbeta med andra på jämlik basis för ömsesidig vinning». I Agaete finns många lokala producenter som de har etablerat nära och framgångsrika relationer med. Ett tydligt exempel på detta är relationen de har till de närmaste vin- och kaffeodlingarna.

Hotel Rural Las Longueras

Upptäcka den verkliga ”lyxen”

Vilket budskap vill du förmedla till hotellet? «Vi gör verkligen en enorm ansträngning för att resmålet, miljön och framför allt hotellet ska bevaras». Trots att de har begränsade resurser och saknar extern hjälp eller stöd kvarstår deras beslutsamhet. Varje dag blir en möjlighet att förbättra sig själva och sina tjänster och de är väl medvetna om hur betydelsefullt detta engagemang är.

«Vi är beroende av varandra». Symbiosen mellan värdarna, de lokala producenterna och gästerna är drivkraften bakom varje arbetsdag. De känner sig inspirerade av känslan av gemenskap som driver dem att fortsätta detta projekt med sann motivation och glädje. Det verkligt värdefulla som finns på denna vackra plats är inte den iögonfallande lyxen utan fridfullheten som naturen bjuder på och den genuina närheten med varje gäst som går in genom deras dörr.

Hotel Rural Las Longueras

Så på denna plats där framgång ligger i enkelheten fortsätter värdarna att väva berättelser och skapa oförglömliga ögonblick för de som vågar upptäcka den. Ett budskap ekar kraftigt: den verkliga lyxen ligger i harmonin med naturen och i känslan av gemenskap som varje dag förstärker denna dolda pärla.

Hotel Rural Las Longueras visar att hållbar turism inte bara handlar om miljövänlig infrastruktur, utan om att skapa en meningsfull kontakt med varje person som går in genom deras dörr. Varje gäst blir en ambassadör för miljöskydd och deras inflytande ökar när de delar sina upplevelser med andra.

Detta är kärnan i de djupgående förändringar som sprids genom medveten turism: ett frö som gror i hjärtat på de som berörts av det här, och som blomstrar i en mer hållbar framtid för alla.

*Mer information: Gården Finca Las Longueras. Hotel Rural.

Gran Canaria