Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomie

Valsequillo

Het aardbeiendorp

Valsequillo is een van de weinige gemeenten op het eiland zonder kust of strand. Saai is het hier echter niet - Valsequillo heeft een fantastisch berglandschap met veel kleine en heel groene dalen. Hier vind je nog veel inheemse planten, zoals het blauw bloeiende slangenkruid (tajinaste). Het andere groen dat hier overheerst bloeit felrood - er worden hier vooral aardbeien geteeld.

Op de berghellingen staan veel amandelbomen die in het begin van het jaar prachtig bloeien en waarvoor in het dorp een speciaal feest wordt georganiseerd - het feest van de bloeiende amandelboom. De in de bergen grazende veestapel levert de melk voor heerlijke ambachtelijke kazen. Alsof dat nog niet genoeg is, worden hier ook druiven geteeld en heeft Valsequillo dus ook zijn eigen wijn.

In de maand april kun je hier een prachtige wandeling maken - dat kan in de rest van het jaar ook, maar in april bloeit het slangenkruid. De naam van de wandeling - de route van het blauwe slangenkruid of de 'tajinaste azul' geeft aan waar het om draait - het pad zelf loopt van Tenteniguada naar een oude vulkaankrater, de Caldera de los Marteles.

“We liepen steeds verder de bergen in en daar vonden we een paradijselijke Canarische flora. We zagen overal inheems slangenkruid dat in alle kleuren bloeide”, zo schreef de Engelse botanist David Bramwell. Deze wetenschapper specialiseerde zich in de planten en bomen van de eilandengroep en heeft uiteraard ook deze tocht gelopen. Als de bloemen bloeien is het gezoem van de bijen en hommels bijna oorverdovend - er is geen ander geluid te horen.

De bijen hebben in de voorgaande maanden al hard gewerkt om de bloemen van de amandelboom te bestuiven en het is dus logisch dat een ander culinair product van Valsequillo de heerlijke honing is. De amandelen worden gebruikt om overheerlijk gebak van te maken. 

De bijen en hommels - waaronder ook een soort die alleen hier voorkomt: de 'Bombus canariensis' - doen zich tegoed aan de bloemenpracht naast het pad in het voorjaar. Dezelfde bijen doen ook werk voor de tuinbouwers, op de enorme aardbeienplantages in de gemeente.

Elk jaar oogsten de boeren hier meer dan een miljoen kilo aardbeien, die op het eiland zelf en daarbuiten worden geconsumeerd. En vaak zie je op de landerijen met ecologische landbouw bijenkorven staan met de speciale bijensoort 'met het witte kontje' zoals ze hier worden genoemd. De bijen zorgen dan acht weken lang voor de bestuiving van de aardbeien op het land.

En de slangenkruidkever wordt hier ook ingezet om insecten te eten die de aardbeien aanvreten. Zo staan de aardbeien glanzend rood tussen de bijen, de hommels, het blauwe slangenkruid en de witte knoflookplanten om te zorgen voor een natuurlijke en gezonde aardbeienoogst.

Knoflookplanten? Daar hadden we het nog niet over gehad. Knoflook wordt ook geplant om plagen in de aardbeien tegen te gaan. Als je nu nieuwsgierig bent geworden naar de aardbeien, kun je zeker voor een bezoek naar Valsequillo komen. Er worden excursies georganiseerd door de hotels elders op het eiland en ook de gemeente zelf organiseert begeleide bezoeken aan de aardbeienvelden. En of ze ook lekker zijn? Kom ze zelf proberen!

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.