Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomi

Valsequillo

Byn med miljoner jordgubbar

Valsequillo är en av de få kommuner på ön som inte gränsar till havet. Men när invånarna tittar sig omkring på det de har, kan de njuta av ett magnifikt landskap av berg och små dalar där grönskan är den dominerande färgen: den gröna färgen från den inhemska växtligheten där den blå tajinasten spelar en dominerande roll, eller det gröna från en agrikultur som i sina odlingar av jordgubbar har det mest iögonfallande skyltfönstret.

Landskap med tajinastes i blom

Dessutom framträder i det naturliga landskapet ett träd som en jordbrukare hade med sig och som är huvudpunkten i områdets mest populära festlighet ( mandelträdet). Dessutom finns den lantliga världen där boskapen ger mat åt några ostar av utsökt bouquet. Och allt detta kan vi vattna med vin från egna vingårdar. Vad kan man mer begära? Låt oss dela upp det.

För att kunna njuta av den i all sin prakt bör man göra en rutt i Valsequillo i april månad då landskapet framträder som allra vackrast. Namnet på denna rutt säger oss allt: den blå tajinastens rutt, eller sagt i geografiska termer, stigen från Tenteniguada till Caldera de los Marteles (eller tvärtom om man så vill…).

Ett bi surrande över en blomma

"Medan vi klättrade uppåt… började vi finna ett paradis av kanarisk flora. Det som förundrade oss mest var mängden av tajinaste i alla färger", skriver den engelske botanikern David Bramwell i en av sina artiklar, en av de vetenskapsmän som mest har studerat växterna på denna arkipelag och som naturligtvis vandrade denna rutt. När blomningen når sin höjdpunkt är surrandet av alla bin och humlor så intensivt så man hör knappt några andra ljud.

Om vi slår samman det extraordinära arbete det är med att skörda med det som bina redan utfört under blomningen av mandelträden i föregående månader får vi som resultat en av de gastronomiska produkter (dessutom själva mandeln och dess bakverk) som är mest rekommenderat i kommunen: dess honung.

Vårblommor

Humlorna som vi har sett längs denna stig njuter av den ofantliga rikedomen av blommor på våren (också av en inhemsk växt: Bombus canariensis). Vi återkommer till den senare, men nu tittar vi på humlorna som kontrollerade resurser i de vidsträckta odlingar av jordgubbar, som mer och mer gör denna kommun välkänd.

Nästan en miljon kilo av jordgubbar går ut från Valsequillo varje år med destination till såväl öns befolkning som utanför ön. Och det är inte underligt att finna dessa lantgårdar där de utövar ett enhetligt jordbruk med närvaron av humlorna med "vit stjärt" som de är kända för. För 60 euros kan jordbrukaren köpa en bikupa som befruktar blommorna på deras odlingar av jordgubbar under åtta veckor.

Stora jordgubbar i Valsequillo

Tajinastens lus arbetar också här, ätande trips, insekten som skadar jordgubbarna. Därför "lyser jordgubbarna här blanka, med humlor, bin tajinastes, vitlök och jordbrukarnas visa händer som vakar över deras kvalitet", i ord från journalisten Gaumet Florido som ofta besöker trakten.

Vi har redan gissat oss till, när vi kommit så här långt, att du har några frågor. "Vitlök?" Man planterar vitlök bland jordgubbarna för att avskräcka en del farsoter. "Kan man besöka jordgubbsodlingarna i Valsequillo?". Naturligtvis, allt från skolklasser till turister som bor på hotell som anordnar utflykter och Ayuntamiento anordnar guidade turer. "Är jordgubbarna goda?" Kom hit och pröva!

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.