Gran Canaria
Gran Canaria
Het eiland

Ingenio ontdekken

Ingenio ontdekken

Voor een bezoek aan het oude centrum van Ingenio kun je het best beginnen op de Plaza de La Candelaria. Aan dit plein staan de gelijknamige kerk en het gemeentehuis.

De Candelaria-kerk dateert uit 1901 en is gebouwd op de resten van een oude kapel met dezelfde naam. De kerk heeft een gotische altaarstuk en bijzondere klokken uit 1820, een geschenk van eilanders die naar Cuba waren geëmigreerd. 

In het centrum staat ook het Casa del Reloj (het huis met de klok), eigendom van het waterschap dat de irrigatiekanalen van Aguatona beheert (de Heredad Acequia Real de Aguatona). Hier kwamen de boeren bij elkaar om hun klokken gelijk te zetten met die van het waterschap, voor de aankoop van water voor de bevloeiing van hun land.

Wie dat leuk vindt kan ook een bezoek brengen aan de Barranco de Guayadeque, een steile kloof die van groot cultuurhistorisch belang is voor het eiland. Hier is een veelheid aan natuurlijke en uitgehakte grotten te vinden die vóór de Spaanse verovering in gebruik waren als woning of graf. De gemeente heeft beschrijvingen van wandelroutes die langs de grotten voeren. In het Museo de Guayadeque kun je zien hoe de Barranco de Guayadeque eruitzag vóór de Spaanse tijd. Het Museo de Piedras y Artesanía Canaria heeft een enorme collectie van mineralen en staaltjes van het ambachtswerk dat Ingenio heeft voortgebracht. 

De watermolenroute (Ruta de los Molinos de Agua), die door het centrum loopt, geeft een goed beeld van de wijze waarop deze molens eeuwenlang hebben gefunctioneerd. In het dorp zijn ook het Néstor-park en het Casa de Postas een bezoek waard. Dit laatste is een museum met een aantal kamers waar traditionele opengewerkte stoffen te bewonderen zijn.

In de wijk Carrizal staan de kerk van de Virgen del Buen Suceso en andere historische gebouwen, zoals het Casa del Obispo, waar vroeger de bisschop zetelde.

De stranden

Aan de kust bij Ingenio liggen twee populaire stranden, maar het meest bezochte strand is de Playa del Burrero. Dit is een klein strand met een lengte van 500 meter dat uit zand en kiezel bestaat. Het is ideaal voor zeilers en windsurfers omdat er meestal voldoende wind en branding is.

Winkelen

Ingenio staat op het eiland Gran Canaria bekend om zijn ambachtelijke tradities.
Dankzij de grote faam en perfectie van de kantwerksters is Ingenio een absolute must voor iedereen die handgemaakte kant en opengewerkte stoffen (calados), maar ook aardewerk en traditionele stempels (pintaderas) wil kopen.

De kantwerksters maken tegenwoordig naast de bijzonder fijne traditionele calados van Gran Canaria ook meer eigentijdse producten, 'calada-mode', die worden getoond in modeshows die in geen enkel opzicht onderdoen voor gewone mode-evenementen. Andere producten die hier worden verkocht zijn veelkleurige omslagdoeken, dekens, spreien, gordijnen en een oneindige collectie huishoudtextiel.

Al deze bedrijvigheid heeft geleid tot de oprichting van een gemeentelijk atelier voor handwerk, waar cursussen en workshops worden gegeven in allerlei ambachten en waar handwerkers en geïnteresseerden die zelf met deze technieken en materialen aan de slag willen, elkaar kunnen ontmoeten.

Ook in het Museo de Piedras y Artesanía Canaria geven ambachtsmensen demonstraties van deze technieken en kunnen handgemaakte producten uit aardewerk, palm of textiel worden aangeschaft.

Eten en drinken

De keuken van Ingenio wordt, net als die van veel andere plaatsen op het eiland, in hoge mate bepaald door de landbouw en de visserij.

Gerechten met gebakken geiten- en varkensvlees worden gecombineerd met de traditionele aardappels in de schil met mojo, kikkererwten, zachte bloedworst of de exquisiete kazen uit de streek.

Maar ook de wijze waarop in Ingenio het brood wordt bereid, is traditioneel. Zo vind je hier het typische pan de puño, befaamd op het gehele eiland. Deze broodjes worden gegeten bij een van de populairste gerechten van El Carrizal: sopa de la Virgen, een soep voor zon- en feestdagen op basis van rundvlees, kikkererwten, eieren, aardappels en geurige kruiden zoals munt, dat hier 'hierba huerto' wordt genoemd.

Ingenio telt tegenwoordig verschillende restaurants waar je naast traditionele recepten ook allerlei andere gerechten kunt bestellen.


GastroIngenio