Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Upptäck Ingenio

Upptäck Ingenio

Den bästa platsen för besökaren att utgå ifrån för att se Ingenios gamla stadskärna är torget, Plaza de La Candelaria. Här ligger kommunhuset och kyrkan med samma namn.

La Candelaria kyrkan byggdes 1901, ovanpå resterna av det gamla kapellet med samma namn. Altartavlan är i gotisk stil och som kuriosa kan nämnas att kyrkklockorna skänktes av utvandrade kanarier på Kuba år 1820.

I den gamla delen ligger även Klockhuset, Casa del Reloj, som ägs av vattenägarföreningen, Heredad Acequia Real de Aguatona. Jordbrukarna justerar sina egna klockor med denna klocka när de köper den bevattningstid de behöver för sina odlingar.

Man kan även besöka kommunen naturomgivningar till exempel ravindalgången, Barranco de Guayadeque, där det finns ett flertal grottor, både naturliga och konstgjorda, vilka under den förspanska perioden fungerade antingen som gravplatser eller som bostäder. Man kan besöka många av dem genom att ta en tur längs någon av vandringslederna i området. Guayadeque muséet visar hur omgivningarna såg ut under den förspanska tiden. På Sten- och Hantverksmuséet finns en mängd mineraler och traktens hantverk.

Inne i byn kan man gå Vattenkvarnarnas rutt, för att få en uppfattning om hur dessa kvarnar fungerade för flera hundra år sedan. Ett besök i Néstor parken rekommenderas också och den gamla poststationen, Casa de Postas.

I Carrizal kan man besöka kyrkan tillägnad Jungfrun av Buen Suceso som ligger i den gamla kärnan, liksom andra emblematiska byggnader som Biskopshuset, det gamla biskopssätet.

Stränderna

Längs Ingenios kust finns huvudsakligen två badstränder, av vilken Playa del Burrero är mest välbesökt. Det är en liten strand, cirka 500 meter lång, som består av sand och småsten och lämpar sig för segling och windsurfing, tack vare att det blåser kraftigt i området och att det finns stora vågor.

Shopping

Ingenio är i allra högsta grad en hantverkskommun.

Ingenio är känt för sin hålsömnad, av mycket hög kvalitet, vilket naturligtvis går att köpa såväl som keramik och "pintaderas", kanariska stämplar. Den främsta hantverkstillverkningen utgörs idag av de vackra hålsömnadsarbetena, av gammal kanarisk tradition, som är mycket noggrannt utförda. Det finns även en modernare variant av den traditionella hålsömnaden som anpassats till det aktuella modet. Det är ett märke som heter "Moda Calada", Hålsömnadsmode, som anordnar flera modevisningar precis som andra vanliga klädmärken. Det går även att köpa vävda mattor, filtar, överkast, gardiner och ett flertal andra användbara textila varor.

Den stora traditionen av hålsömnad har lett till att man i Ingenio, öppnat en Hantverksverkstad där man ger hantverkskurser och andra aktiviteter, där hantverkare och alla som är intresserade kan lära sig tillverka föremål i olika material. I Sten- och hantverksmuséet "Museo de Piedra y Artesanía Canaria" kan man köpa hantverksföremål av lera, palmblad och hålsömnadsarbeten, och hantverkarna visar även tillverkningsprocessen.

Gastronomi

Boskapsskötseln och jordbruket har påverkat kommunens gastronomiska tradition, liksom i många andra kommuner på ön.

Killing- och griskött serveras tillsammans med kokt småpotatis (papas arrugadas) med mojosås, garbanzogryta, söt blodkorv och utsökta ostar från trakten.

I Ingenio finns en stor brödbakningstradition. Här kan man köpa handknådat bröd, som är känt över hela ön. Detta bröd är en av ingredienserna i en av de populäraste maträtterna i Carrizalområdet, Jungfrusoppa (sopa de la Virgen), som tillagas söndagar och helgdagar, och som består av nötkött, handknådat bröd, kikärtor, ägg, potatis och aromatsika färska kryddor, som "hierba huerto" I Ingenio finns flera restauranger där man kan äta såväl traditionella maträtter som andra typer av mat.