Gran Canaria
Gran Canaria
Ik ben al hier

Tejeda

Tejeda

De volgende stop is het dorp Tejeda, in de bergen van Gran Canaria. Tejeda ligt op 44 kilometer afstand van de hoofdstad van het eiland en op 22 kilometer van San Mateo. Het dorp zelf ligt op een hoogte van 1050 meter boven de zeespiegel. In deze gemeente wordt de maximale hoogte van het eiland bereikt - de bergtop van de Pozos de las Nieves is 1949 meter hoog. Op deze bergtop is een uitzichtpunt dat unieke vergezichten geeft over de Caldera de Tirajana en het landschapspark van Nublo. Onder wielrenners is de klim naar de Pico de las Nieves bekend door de internationale wedstrijden die de oostelijke helling op gaan. Deze weg wordt gezien als een van de zwaarste bergpassen in Spanje.

De natuur in dit gebied bestaat uit uitgestrekte bossen van inheemse pijnbomen, afgewisseld met enorme amandelboomgaarden. In het dorp valt ook van cultuur en kust te genieten. In Tejeda bevindt zich het museum van Abraham Cárdenes, een beroemde beeldhouwer van het eiland. Ook het etnografisch museum en het centrum voor medicinale planten in het dorp Tejeda zijn een bezoek waard. Openingstijden: van dinsdag tot zondag van 11:00 tot 14:15 uur en van 15:00 tot 17:00 uur.

Bij een bezoek mag u twee gebouwen eigenlijk niet missen - de kerk van Nuestra Señora del Socorro die dateert uit 1921, in het dorpscentrum en de Parador Nacional de Tejeda, die zich bevindt bij het Kruis van Tejeda (Cruz de Tejeda). Bij de ingang bevindt zich een groot stenen kruis, met daarnaast een marktje waar typische streekproducten worden verkocht, zoals allerlei gebak op basis van amandelen. U kunt hiervan genieten terwijl u een prachtig uitzicht hebt op de Roque Nublo. Voor de fanatieke wandelaars komen een aantal van de mooiste oude wandelwegen bij elkaar bij Cruz de Tejeda.

Een van de mooiste plekken van Gran Canaria is ook te vinden in Tejeda: de Roque Nublo, een enorme monolithische basaltrots van meer dan 70 meer hoog, die is ontstaan als gevolg van vulkanische activiteit en de daaropvolgende erosie. De monolithische rots ernaast heet 'el Fraile' (de broeder) omdat deze doet denken aan een in gebed verzonken monnik.

In Tejeda is bovendien een groot deel van het rijke archeologische erfgoed van het eiland te vinden. Hier zijn resten van inheemse vestigingen te vinden, zoals grafgrotten, inscripties, schilderingen en woningen.

Het uitzichtspunt van Degollada de Becerra heeft ook een speciale aantrekkingskracht. Dit door de natuur gecreëerde uitzichtpunt ligt tussen het Cruz de Tejeda en de bergtop van Pozos de las Nieves. In Tejeda ligt ook een heel bijzondere rotsformatie met een grote natuurwaarde en van groot archeologisch belang die kortweg 'de rots' wordt genoemd - el Roque. Deze bevindt zich in de vulkaankrater van Tejeda in het midden van Gran Canaria.

De gemeente heeft op de mooiste plekken picknickplaatsen aangelegd, ‘los Llanos de la Pez’ en ‘la Presa de las Niñas’, die beschikken over faciliteiten waardoor u optimaal van de omgeving en de natuur kunt genieten.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het bureau voor toerisme dat in het dorp zelf is te vinden.