Gran Canaria
Gran Canaria
Nu är jag här

Tejeda

Tejeda

Vårt nästa stopp är i Tejeda, som ligger i Gran Canarias bergstrakter. Från Tejeda är det 44 kilometer till öns huvudstad och 22 kilometer till San Mateo. Den är belägen 1.050 meter över havet. Den högsta punkten på ön är Pico de los Pozos de las Nieves på 1.949 meter. Däruppe finns en utsiktsplats med unika vyer över Caldera de Tirajana och parken Rural del Nublo. Uppfarten på cykel till Pico de las Nieves är berömd tack vare de internationella tävlingarna som går utmed den östra bergsidan. Det anses vara ett av de hårdaste bergpassen i Spanien.

Tejeda

Den naturliga omgivningen i detta område karaktäriseras av de enorma skogarna med kanarisk pinje som nuförtiden delar plats med en stor koloni av mandelträd. Också i Tejeda finns ett rikt utbud av hantverk och olika konstarter. Ett besök på skulpturmuseet Abraham Cárdenes rekommenderas. Här visas verk av den berömde kanariske skulptören som gett namn till museet. (Museo de Esculturas Abraham Cárdenes). Det etnografiska museet (Museo Etnográfico) är också värt ett besök liksom centrat för medicinska växter (Centro de Plantas Medicinales). Alla museerna är öppna för allmänheten tisdag till söndag: 11:00 till 14.15 och 15.00 till 17.00.

Besökaren bör heller inte missa kyrkan Nuestra Señora del Socorro, en kyrka som dateras till år 1921, belägen i byn, och inte heller Parador Nacional de Tejeda, som ligger i Cruz de Tejeda. Ett stort stenkors står framför ingången. Inte långt därifrån finns en mängd stånd som säljer typiska produkter från trakten där man bland annat finner hemgjorda konditorivaror tillverkade av mandel. Samtidigt kan man njuta av en magnifik utsikt mot Roque Nublo. Dessutom, för dem som gillar att vandra, finner man här flera av de viktigaste vandringslederna, som kryssar varandra här i Cruz de Tejeda.

Parador de Tejeda
En flicka vilar sig i Cruz de Tejeda

Ett av de viktigaste kännetecknen på Gran Canaria finns också i Tejeda, Roque Nublo. Det är en enorm sten, basáltica, som har formen av en monolit och är över 70 meter hög. Den är uppkommen som en följd av vulkanisk aktivitet och erosion. Bredvid den finns en annan monolitsten som kallas Munken. Den kallas så för att den är så lik en bedjande munk.

Tejeda förfogar dessutom över en stor del av öns rika arkeologiska arv. Här kan vi finna lämningar från förspansk tid såsom begravningsgrottor, inristningar, målningar och daterade hus.

Roque Nublo

Utsiktspunkten Degollada de Becerra är också en plats av speciellt intresse. Den är belägen mellan Cruz de Tejeda och Pico de los Pozos de las Nieves, Det är en naturlig utsiktspunkt. Tejeda räknar dessutom med Roque, som är en av de enstaka klippformationer på ön som är av stort naturligt och arkeologiskt värde. Den finns inne i vulkankratern i Tejeda mitt i Gran Canarias hjärta.

Dessutom räknar kommunen med rekreativa områden som utmärker sig för sitt landskap, Llanos de la Pez och Presa de las Niñas. De är utrustade med nödvändig infrastruktur för att göra det möjligt att kunna njuta av naturen.

För utförlig information  rekommenderas ett besök på Turistkontoret som är beläget i byn.