Gran Canaria
Gran Canaria
Het eiland

Feesten en festivals

Feesten en festivals

In Las Palmas de Gran Canaria is in elk seizoen iets te beleven in de cultuur en het uitgaansleven. Het jaar begint met koortsachtige activiteit rondom het Canarische muziekfestival, georganiseerd door de regering van de Canarische Eilanden. Het festival bestaat uit klassieke muziek en speelt zich voornamelijk af in het Auditorio Alfredo Kraus.

In februari volgt het carnaval. De stad, die het gewend is in alle maanden van het jaar toeristen te ontvangen, verandert dan in een werveling van kleuren en muziek, en bezoekers kunnen genieten van een zinderend feest in de openlucht bij een temperatuur waar andere Europese steden jaloers op zouden zijn. De verkiezingsgala's van de carnavalskoningin en de drag queen, en de concoursen van straatorkesten en dansgroepen wekken altijd de hoogste verwachtingen en worden bijna net zo druk bezocht als de grote optocht en de nachtelijke straatfeesten.

Het Carnaval is de stad nog niet uit, of het internationale filmfestival verovert de straten van Las Palmas de Gran Canaria. Regisseurs, acteurs, distributeurs, producenten en scriptschrijvers brengen hun geheel eigen sfeer met zich mee. De makers dingen mee naar de Lady Harimaguada (de prijs voor de beste film) met onafhankelijke filmproducties voor de ware liefhebbers van de 'zevende kunst'.

In de eerste maanden van het jaar vindt in het Oratorio Alfredo Kraus en het Teatro Cuyás ook het operafestival van Las Palmas de Gran Canaria plaats, een festival dat grote faam heeft verworven.

De paasweek (Semana Santa) wordt in Las Palmas de Gran Canaria gevierd met talloze processies, waarbij beelden van een grote historische en artistieke waarde worden gevolgd vanuit verschillende parochies in de wijken Triana, Vegueta en vanuit de kathedraal.

Ook Corpus Christi, in juni, is een van de religieuze feesten van Las Palmas de Gran Canaria. De straten en pleinen rondom de kathedraal worden dan één schitterend bloementapijt waarover de processiegangers lopen.

In juni wordt de stichting van Las Palmas de Gran Canaria feestelijk herdacht. De hele stad staat dan in het teken van toneelvoorstellingen, concerten, kinderactiviteiten en officiële plechtigheden. Heel populair zijn ook de traditionele vreugdevuren die in de nacht van San Juan in de wijken worden ontstoken en de nachtelijke duik van duizenden mensen vanaf het strand van Las Canteras, in het licht van een spectaculair kasteel uit vuurwerk.

De zomer begint met het theater- en dansfestival, dat in de maanden juli en augustus wordt gehouden en als feestelijke, kleurrijke ontmoeting een vaste plaats op de kalender heeft veroverd. De activiteiten nodigen uit tot meedoen en zijn een vervolg op andere onderdelen van het culturele zomerprogramma.

Eveneens in juli klinkt in het Santa Catalina-park en het Auditorio Alfredo Kraus het beste internationale jazzfestival van de Canarische Eilanden.

In de wijk La Isleta wordt in juli nog een ander zomerfeest gevierd: las fiestas del Carmen, met als onbetwist hoogtepunt de processie van de matrozen.

In deze wijk vieren ze ook de feesten van San Lorenzo, die vooral bekend zijn vanwege de kermis en het vuurwerk dat in de nacht van 10 augustus de lucht in gaat – een van de grootste vuurwerken op de Canarische Eilanden.

In de wijk Vegueta is de Romería del Rosario (een processie) op 3 oktober een traditie. De folkloristisch uitgedoste pelgrims lopen vanuit het San Telmo-park naar de parochie van Santo Domingo in Vegueta, waar iedereen zijn balkon en voorgevel versiert met traditionele voorwerpen.

La Isleta viert in oktober feest ter ere van Nuestra Señora de la Luz, de schutspatroon van de haven en de regenten van Las Palmas de Gran Canaria. Met deze feesten wordt de zege van de eilandbewoners op de Britse admiraals Francis Drake en John Hawkins, in oktober 1595, herdacht.

De herfst begint het zarzuela-festival, dat door de Amigos Canarios de la Zarzuela wordt georganiseerd voor liefhebbers van de Spaanse operette.

Het feestjaar eindigt met een uitgebreid kerstprogramma met een hoofdrol voor de kinderen in traditionele activiteiten met kerststallen, -bomen, -liedjes enzovoort, naast concerten en natuurlijk de Drie Koningen, die op kamelen door de stad rijden en alle kinderharten vol verwachting doen kloppen.

Geschiedenis

Las Palmas de Gran Canaria werd op 24 juni 1478 gesticht door de Castiliaanse kapitein Juan Rejón, die vanaf deze plek aan het einde van de Barranco Guiniguada (een steile bergkloof) het binnenland van Gran Canaria veroverde. Die eerste nederzetting met de naam El Real de Las Palmas is nog altijd de historische kern van de huidige wijk Vegueta.

Dankzij de teelt van suikerriet werd de stad een belangrijk handelscentrum, dat echter ook gevaarlijke piraten aantrok die het eiland tot in de achttiende eeuw geregeld plunderden.

In oktober 1595 sloeg de stad een aanval af van de Engelse admiraals Francis Drake en John Hawkins, maar vier jaar later werd de stad geplunderd en in brand gestoken door Hollandse vrijbuiters onder het bevel van Van der Does.

Met de aanleg van een nieuwe haven, de Puerto de la Luz, in de tweede helft van de negentiende eeuw brak de moderne tijd aan in Las Palmas en werd de stad een heuse uitvalsbasis naar drie continenten.

Geografie

Las Palmas, de hoofdstad van het eiland Gran Canaria, ligt op de noordoostelijke punt van het eiland op een klein schiereiland, La Isleta, 8 meter boven zeeniveau. De stad heeft een oppervlak van ruim 100 vierkante kilometer en kijkt aan drie kanten uit over de zee vanaf de stranden van Las Canteras, Las Alcaravaneras en La Laja.

Volgens een onderzoek van Thomas Whitmore van de faculteit voor klimatologie aan de universiteit van Siracusa (VS) is Las Palmas de Gran Canaria de stad met het beste klimaat ter wereld. Het onderzoek vergelijkt het klimaat in 600 steden geselecteerd op grond van hun populariteit als toeristische bestemming.

Economie

Las Palmas de Gran Canaria niet alleen de hoofdstad van het eiland Gran Canaria, maar ook, samen met Santa Cruz de Tenerife, de hoofdstad van de autonome regio der Canarische Eilanden. Het is met 400.000 inwoners de grootste stad en het centrum van het economische en sociale leven van de archipel. 

Om die reden is Las Palmas een stad waar de ontwikkelingen op economisch, sociaal en cultureel nooit stilstaan, een moderne, dynamische stad die werk biedt aan het grootste deel van de beroepsbevolking.

La Luz en Las Palmas zijn van oudsher de thuishaven van schepen die de Atlantische Oceaan op deze breedten bevaren en aanloophavens voor oceaanreizen dankzij de strategisch gunstige ligging van de baai en de hoge kwaliteit van de dienstverlening.

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.