Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Fester och intressanta evenemang

Fester och högtider

Las Palmas de Gran Canaria har ett kultur- och nöjesutbud som räcker hela året runt. Året inleds med en frenetisk aktivitet då musikfestivalen, Festival de Música de Canarias, sätter igång med sitt digra program av klassisk musik. Festivalen organiseras av den kanariska regeringen och hålls på konserthuset Alfredo Kraus.

I februari firar man karnevalen. Staden som är van att ta emot besökare året runt, klär sig nu i färg och rytm och ebjuder alla att delta i karnevalsfesten på gator och torg, med en utomhustemperatur som ingen annan europeisk stad kan efterlikna. Karnevalsdrottninggalan, Drag Queen galan och tävlingarna för dans-(comparsas) och musikgrupperna (murgas) drar mycket publik, men det är ändå  karnevalsparaden och utomhusfesterna som är populärast.

Så fort karnevalsyran tonat bort, drar den internationella filmfestivalen, Festival International de Cine, in i Las Palmas de Gran Canaria. Hit kommer regissörer, skådespelare, distributionsbolag, produktionsbolag och manusförfattare. Festivalens pris till bästa film får ett pris som heter Lady Harimaguada och festivalen inriktar sig på oberoende film.

Under årets första månader har man även en operafestival, Festival de Ópera de Las Palmas de Gran Canaria Alfredo Kraus, som uppnått högt anseende, vilken avnjuts både på konserhuset Alfredo Kraus och Cuyás teatern.

Påsken firas i Las Palmas de Gran Canaria med ett flertal processioner där man har helgonstatyer av stort historiskt och konstnärligt värde, vilka kommer från kyrkorna i Triana, Vegueta och katedralen.

En annan religiös tradition i Las Palmas de Gran Canaria är Corpus Christi, som firas i juni, då man smyckar gatorna kring katedralen med mattor av blomblad där processionen kommer att gå.

I juni firas grundandet av Las Palmas de Gran Canaria med festligheter som omfattar teater, konserter, aktiviteter för barn samt ett oficiellt program. Det är en poplulär tradition att tända eldar runt om i staden på San Juan natten (vår midsommarafton) och tusentals människor samlas på Canterasstranden för att bada samtidigt som man tänder på ett fantastiskt fyrkverkeri.

Sommaren inleds med Teater- och Dansfestivalen i juli och augusti, en festlig och färgfylld tillställning. Föreställningarna inbjuder till att deltaga och har blivit en fast programpunkt under sommarmånaderna.

I juli fylls Santa Catalina parken och konserthuset Alfredo Kraus med den bästa internationella jazzmusiken under jazzfestivalen som firas på alla öarna, men med huvudstaden som huvudsäte.

En av sommarens festligheter är firandet av helgonet Carmen i La Isleta under juli månad. En av de mest populära programpunkterna är den religiösa processionen till havs i båtar.

I San Lorenzo, i stadens utkant, firas festligheterna med samma namn. Här utmärker sig den religiösa folkfesten och fyrverkerierna, bland Kanarieöarnas mest storslagna, som tänds den 10 augusti.

I Vegueta är det tradition med den religiösa folkfesten, Romería del Rosario, den 3 oktober. Deltagarna, som är klädda i traditionella kanariska dräkter, utgår från San Telmo parken och går hela vägen till Santo Domingo kyrkan i Vegueta. Husen och balkongerna på väg till kyrkan dekoreras med tradionella föremål.

I La Isleta hyllas Vår Fru La Luz i oktober. Hon är hamnens skyddshelgon och Las Palmas de Gran Canarias högsta borgmästare. Dessa festligheter åminner segern över de engelska amiralerna Francis Drake och John Hawkins i oktober 1595.

Under hösten firas zarzuela-(spansk operett) festivalen i regi av Zarzuelavännerna, vilken är mycket  efterfrågad av alla anhängare av spansk lyrik.

Så kommer vi fram till årets slut och julen fylld med aktiviteter främst för alla barn, med julkrubbor, julgranar, julsånger, konserter och framförallt den efterlängtade paraden med Tre Vise Männen (Reyes Magos) som färdas på kameler genom staden.

Historia

Las Palmas de Gran Canaria grundades den 24 juni 1478 av den kastiljanska kaptenen Juan Rejón vid Guiniguada dalgångens mynning. Han påbörjade härifrån erövringen av Gran Canaria. Denna ursprungliga plats fick från början namnet El Real de Las Palmas, och ligger i den historiska stadsdelen Vegueta.

Staden utvecklades till en aktiv handelsplats tack vare handeln med sockerrör, vilket tyvärr även lockade till sig farliga piratattacker, vilka fortsatte in på 1700-talet.

I oktober 1595 lyckades staden stå emot det engelska anfallet lett av Francis Drake och John Hawkins, men fyra år senare lyckades holländare under Van der Does plundra och sätta eld på staden.

Den moderna utvecklingen av staden skedde då Puerto de La Luz hamnen anlades under andra hälften av 1800-talet. Las Palmas de Gran Canaria utvecklas till en verklig plattform mellan tre kontinenter.

Geografisk information

Las Palmas de Gran Canaria ligger på den nordöstra delen av Gran Canaria, där en liten halvö, La Isleta, sticker ut, på en höjd av 8 meter. Stadens yta uppgår till 100,5 kvadratkilometer och man kan nå havet från dess tre stränder, Las Canteras, Las Alcaravaneras och La Laja.

Enligt en studie av Thomas Whitmore, klimatforskare vid Universitetet i Siracusa (USA), har Las Palmas de Gran Canaria världens bästa klimat. I undersökningen deltog 600 städer som valts ut bland olika populära turistorter.

Ekonomi

Las Palmas de Gran Canaria är ön Gran Canarias huvudstad och turas tillsammans med Santa Cruz de Tenerife om att vara huvudstad för det kanariska autonoma samfundet (Comunidad Autónoma de Canarias). Det är Kanarieöarnas största stad med 400.000 invånare och centrum för ögruppens ekonomiska och sociala liv.

Här ges utmärkta förhållanden för ekonomisk, social och kulturell utveckling. En dynamisk och modern stad med industriell verksamhet och en välutvecklad servicesektor som omfattar den största delen av den yrkesverksamma befolkningen.

Hamnarna Puerto de La Luz och Las Palmas har varit en traditionell anlöpningshamn för fartyg som går över Atlanten och här brukar de transatlantiska kryssningsfartygen göra stopp tack vare dess skyddade läge i en bukt, estrategiska läge och höga servicenivå.