Gran Canaria
Gran Canaria
Ik ben al hier

Santa María de Guía

Santa María de Guía

Santa María de Guía ligt op 25 kilometer afstand van de hoofdstad van het eiland, op een hoogte van 180 meter boven de zeespiegel. De gemeente strekt zich uit vanaf een rotsachtige kust, waar erosie gezorgd heeft voor steile kliffen.

De natuur van Santa María de Guía kenmerkt zich door een grote variëteit aan ecosystemen en landschappen. Deze diversiteit heeft ervoor gezorgd dat veel delen van de gemeente door de overheid als beschermde natuurgebieden zijn aangewezen. Zo vindt u hier het natuurreservaat van Brezal, het landschapspark Doramas, het natuurmonument Montañón Negro en natuurreservaat van de bergtoppen, 'de las Cumbres' - en al deze natuurgebieden strekken zich uit tot andere gemeentes.

Het dorp zelf is al sinds 1982 beschermd als historisch monument. De kerk met zijn neoclassicistische gevel is een van de kenmerkende gebouwen. Binnenin de kerk vindt u altaarstukken en beelden van de bekende Canarische beeldhouwer José Luján Pérez, die in dit dorp is geboren.

Het 'Casa de Los Quintana' is een ander voorbeeld van de architectuur in het dorp. Het uit de zeventiende eeuw daterende gebouw staat aan de Plaza Mayor van Santa María de Guía. Het gebouw heeft een prachtig houten balkon in Canarische mudejar-stijl. Opvallend is ook het wapenschild.

Ook het museum van Néstor Álamo is beslist een bezoek waard. Deze veelzijdige artiest uit Gran Canaria hield zich bezig met muziek, restauraties van gebouwen en historisch onderzoek naar de cultuur en gewoontes op de eilanden. Openingstijden: dinsdag tot zaterdag van 10:00 tot 20:00 uur; zon- en feestdagen van 10:30 tot 14:30 uur.

De kapel van San Roque maakt ook deel uit van het historisch erfgoed. Deze staat aan de Plaza de San Roque, in het hoger gelegen deel van het dorp. Dit is een relatief modern neoclassicistisch gebouw, dat met kalk en stenen uit de regio is opgetrokken.

Op 14 kilometer van het dorp Santa María de Guía, in de bergen, de 'Montaña Alta', wordt jaarlijks het populaire kaasfeest gevierd - het 'Fiesta del Queso'.

Een van de meest belangrijke plaatsen in de gemeente is het Cenobio de Valerón, een spectaculaire archeologische vindplaats die reeds in 1978 als cultureel erfgoed is erkend. Het ligt op een afstand van 6 kilometer van het dorp Santa María de Guía. Het cenobio was een versterkte graanopslag waar de inheemse bevolking het graan bewaarde in uithollingen in steen op dit archeologische complex. Openingstijden: woensdag tot zondag van 10:00 tot 17:00 uur.

Voor meer informatie over Santa María de Guía kunt u terecht bij het bureau voor toerisme dat in het dorp zelf is te vinden.