Gran Canaria
Gran Canaria
Nu är jag här

Santa María de Guía

Santa María de Guía

Santa María de Guía ligger 25 km från öns huvudstad.  Den ligger på 800 meters höjd. Det är en kommun som är omringad av en bergig kust där erosionen har format dess stupande berg. 

Naturen runt Santa María de Guía karaktäriseras av en stor mängd ekosystem, miljöer och landskap. Denna mångfald har tillåtit att en stor del av dess naturområden är katalogiserade i den kanariska lagen för naturskyddade områden. Här hittar vi det speciella naturreservatet med ljung, parken av landsbyddskaraktär, Doramas, naturmonumentet Montañón Negro och det skyddade landskapet med bergstoppar Las Cumbres. Här har alla kommuner som gränsar till varandra ett gemensamt ansvar.

Montañón Negro
Gata i Santa María de Guías centrum

Stadskärnan utnämndes 1982 till ett nationellt historiskt och konstnärligt minnesmärke. Bland dess byggnader kan vi lägga märke till församlingskyrkan, vars fasad är gjord i nyklassisk stil. Inne i kyrkan bevarar man viktiga konstverk såsom altartavlor och målningar av den kanariske helgonskulptören, José Luján Pérez, som kom från denna kommun. 

Quintanas hus är ett annat prov på kommunens val av arkitektur. Byggnaden är från 1600-talet och belägen på Plaza Mayor de Santa María de Guía. Utmärkande är balkongen som är gjord av trä i morisk stil och med familjens vapensköld.

En plats som är intressant att stanna till vid är Museo de Néstor Álamo. En mångsidig kanarisk konstnär som utmärkte sig i flera grenar; inom musiken, genom klassificering och arkivering, arkitektonisk renovering samt kring forskning av öns historia, kultur och seder. Öppet för allmänheten: tisdag till lördag från 10.00 till 20.00; sön- och helgdagar från10.30 till 14.30.

Ett par i Cenobio de Valerón

Kapellet San Roque formar också en del av det historiska arvet. Det ligger på Plaza de San Roque, i stadens högst belägna del. Det är en relativt modern byggnad i nyklassisk stil byggd av kalk och sten från traktens stenbrott.

14 km från Santa María de Guía, i Montaña Alta, firar man årligen den traditionella och populära "Ostfesten".

En annan plats i kommunen som är uppseendeväckande men ändå karaktäristisk för sin tid är Cenobio de Valerón, en arkeologisk fyndplats som 1978 utnämndes som en plats av särskilt kulturellt intresse. Den är belägen 6 km från byn Guía. Cenobio var både ett sädesmagasin och en fästning där kanarierna förr i tiden magasinerade sina överskott tack vare de många fördjupningar i berget som finns vid denna arkeologiska lämning. Öppet för allmänheten: onsdag till söndag från 10.00 till 17.00.

För utförlig information om Santa María de Guía finns det ett Turistkontor i stans centrum.

Praktisk information för den Norra Rutten

Arucas    I    Firgas    I    Moya    I    Santa María de Guía    I    Gáldar    I    Agaete