Gran Canaria
Gran Canaria
Sport

Inhemska Sporter

Sporter från förr, nutid och framtid

Det finns en tradition på Kanarieöarna nästan lika gammal som foten av en sluttning. En tradition som håller nutida öbor fastbundna med kanarierna som bodde på arkipelagen förr i tiden. För hundratals år sedan.

Som en trädstam som lägger till årsringar efter årsringar, så bibehåller generation efter generation utövandet av de inhemska sporterna från urinvånarnas kultur, så som man levde och verkade före spanjorernas erövring av ön.

Detalj från käppfäktning
Afton i det inre av Gran Canaria

På Gran Canaria, liksom på alla de kanariska öarna, hittar man anhängare som håller intresset levande för de gamla sporterna Juego del Palo (käppfäktning) och framför allt Lucha Canaria (kanarisk brottning). Det är en del av urinvånarnas kultur och idag en inhemsk sport som praktiseras på alla 7 öarna. I flera sekler har man hållit dessa tävlingar levande, tävlingar mellan brottare, som reser för att möta lag från andra öar och som följer samma kampmönster som alltid, mönster som går i arv från far till son och som flyter upp till ytan varje gång som ljusen tänds på en terrero (arena).

Också båtarna i Vela Latina Canaria kämpar för att hålla sig flytande, en annan sport som är typisk för arkipelagen och som har mycket starka rötter i Gran Canarias huvudstad. Dessa båtar är inte användbara. De har fel proportioner mellan segel och skrov. Båtarna navigerar med besättningens list. De klarar navigeringen av båtarna tack vare starka motvikter i tävlingar som alla helgdagar troget följs av publiken från promenaden längs havet i Las Palmas de Gran Canaria.

Las Palmas de Gran Canaria med Atlanten i bakgrunden
En segelbåt under full kryss

Traditionen är komplett med en bred serie av inhemska lekar och sporter som är mycket bundna till Kanarieöarnas historia som lantbrukssamhälle. Herdens hopp, Ploglyft, Stenlyft och Boskapsdragning hålls levande som minne och arv från alla de generationer som ägnat sig åt lantbruket på ön. Det sägs att för att veta en fisks ålder ska man räkna ringarna som finns i fjällen. Gran Canaria, en ö som sticker upp ur havet, skulle kunna räkna åren den har varit bebodd endast genom att summera generationer av fans av dess inhemska sporter.

Mer information:

Lucha Canaria (Kanarisk brottning)
Vela Latina
Salto del pastor (Herdens hopp)
Levantamiento y pulseo de la piedra (Stenlyftning)
Levantamiento del arado (Ploglyftning)
Juego del palo (Käppfäktning)
Lucha del garrote (Brottning med grov käpp)
Arrastre de ganado (Boskapsförflyttning)