Gran Canaria
Fernando Ilarduya
Fernando Ilarduya

Fernando Ilarduya

"Gran Canaria är för mig frihet, lycka och hemma"

Fernando Ilarduya och hans make är grundarna till Freedom LGTB, organisationen bakom Freedom Festival och Maspalomas Pride, en av de mest kända prideparaderna i Europa. Fernando kommer från Pamplona, men för 10 år sedan beslöt han sig att göra Gran Canaria till sitt nya hem för det behagliga klimatet och, framför allt, för att här känner han sig fri.

Fernando, hade du varit många gånger på ön innan du flyttade hit permanent?

Ja. Innan kom jag hit på semester, för jag sökte en plats att bo och leva på. Jag besökte andra länder och städer, men till slut valde jag Gran Canaria för vädrets skull och för hbtqi-världen som finns här, det är hbtqi-paradiset i Europa!

Jag hade hört talas om Yumbo, jag hade hört talas om Maspalomas och jag kom hit. Jag tyckte om det, det kändes mycket bra och året därpå köpte jag ett hus och flyttade hit.

Fernando vid Yumbo Centrum.
Yumbo Centrum.

Hur har ditt liv förändrats sedan du flyttade till Gran Canaria?

Fullständigt. Jag känner mig fri, vilket jag inte upplevt någon annanstans. Här finns nåt som liknar normalt: du kan gå tryggt och lugnt på gatan, du kan klä dig som du vill… du blir respekterad.

Vad söker människor som väljer Maspalomas som semestermål?

Att känna sig trygga eftersom det är en hbtqi-stad. De flesta av oss söker någon att vara ihop med eller vänner, och här är det lätt att hitta det. Att det också finns ett köpcenter som i praktiken är inriktade på oss, fler hotell och lägenheter, får oss att känna oss speciella; vi känner oss trygga. Och framför allt söker de frihet. Det viktigaste här är nämligen frihet, att kunna få vara sig själv.

Fernando vid köpcentret Yumbo.
Fernando vid köpcentret Yumbo.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

Festa med vännerna på Yumbo, på chiringuito 7, båtfesterna, festerna på hotell AxelBeach... Och att gå till gymmet varje dag, för vi gillar att hålla oss i form. Jag gillar också att ta promenader nära stranden. Men i princip detta: idrotta, festa och umgås, för jag är en mycket social person.

Fernando Ilarduya vid poolen på Axelbeach.
Mojito på Hotel AxelBeach Maspalomas.

Vilka hörn på ön skulle du rekommendera?

Jag älskar grottorna i Guayadeque, det var nåt annorlunda för mig. Du kommer plötsligt fram, går in i grottorna och du blir serverad mat och dryck. Och sedan Mogán, hamnen, husen… det är en alldeles sagolik plats. Det är som en vacker mikrostad, med färgerna, blommorna… Det är som ett vykort!

Hur skulle en perfekt dag på Gran Canaria se ut?

Jag skulle gå till stranden, jag skulle vara på Yumbo på kvällen, jag skulle gå till gymmet och äta på någon restaurang. Allt som vi har här. Här är det lätt att ha en perfekt dag. Jag vet inte, men man lever med ett annat lugn. Stressen som finns på andra platser har du inte här. Att turisterna är här på semester och inställda på att koppla av bidrar kanske också, men oavsett finns det ett lugn...

Hur och när föddes Freedom Asociación?

Vi har arbetat med föreningen i sex eller sju år, och den föddes för att förbättra hanteringen av Maspalomas Pride och ge den en mer professionell framtoning. Föreningen utvecklas av organisatörer i söder med koppling till hbtqi-rörelsen.

Vad arbetar föreningen för?

Vi jobbar hela året för Pride och för Freedom, för att vi ska bli sedda och för att göra resmålet till vad det är, det bästa resmålet för hbtqi-personer i Europa. Mest av allt är det synlighet, men vi ger även vägledning vid olika aktiviteter eller aktioner som görs.

En hbtqi-förening ska kämpa för gemenskapens rättigheter, även om det här inte finns till exempel några aggressioner. Det har inte hänt nåt sånt, en attack som måste polisanmälas, någon som vi var tvungna att hjälpa. Människorna som bor på ön stöter inte på några problem. Den som kommer hit och den som bor här accepterar sin sexuella läggning, det är därför personen är här. Att ha en hbtqi-förening i andra städer är inte detsamma som att ha den på Gran Canaria. För det handlar i princip om två olika saker. Men vi hjälper dem vi kan.

Vilka festivaler eller evenemang skulle du rekommendera?

Maspalomas Pride! För det är en festival av hög kvalitet, rättighetskrävande och för att det är jag som organiserar den [skratt]... Den ges mycket omsorg. Vi vill alltid att alla ska komma, att de ska känna sig fria och jag tror att det är en unik erfarenhet.

Visserligen är detta en festligare Pride, men jag säger alltid att vi gör rättigheterna gällande genom synlighet. Jag rekommenderar också karnevalen, speciellt den på södra delen av ön, för den är intimare; mer internationell. Att se turisterna med gapande mun är underbart.

Fernando Ilarduya handlar på ADDICTED.
I butiken ADDICTED, i Yumbo Centrum.

Berätta lite mer om Maspalomas Pride, hur länge varar den, vad sker under de dagarna?

Festivalen varar i 11 dagar och är koncentrerad till Yumbo och ytterligare några platser, som till exempel hbtqi-hotell och kulturella mötesplatser. Alla typer av aktiviteter finns i evenemangets program: kultur, musik, fest, en parad... allt för att skapa synlighet kring hbtqi.

Hur många människor samlas till Pride?

Vi uppskattar att mer än 200 000 personer besöker Yumbo under Maspalomas Pride. Där finns fullt med folk varje kväll och många återkommer. Vi får deltagare från hela världen, men framför allt från Europa: Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien... Men det kommer också folk från Kina, Australien, USA, Latinamerika, Afrika. Det kommer folk från alla håll!

Brukar medhjälparna komma tillbaka varje år?

Alltid. Den som har varit här första gången fastnar för det. Jag har varit på pridefestivaler i hela världen och det är inte ens nära. Det är atmosfären, stämningen som skapas.

Förutom Pride, vad gör de mer under sitt besök på Gran Canaria?

Folk kommer oftast inte bara för 11 dagar, de brukar vara här ytterligare en vecka; det finns folk som är här en hel månad. Först vill de ha festen, men de fortsätter sedan att besöka andra platser.

Visserligen brukar de vara samlade här under pridefestivalen, men de besöker ändå stranden, går till chiringuito 7, promenerar... de gör många saker. Efter festivalen vill de framför allt koppla av. Därför reser de runt på ön för att uppleva platser som till exempel Tejeda, grottorna i Guayadeque, Las Palmas de Gran Canaria…

Fernando Ilarduya promenerar nära Faro Maspalomas.
Paseo de Meloneras.

Fernando, ser du dig själv här om 10 år? Skulle du välja att bo på ön hela ditt liv?

Ja, och det är inte bara jag. Allt fler människor beslutar sig för att komma till Gran Canaria för att slå sig till ro, pensionera sig. Det är inte så konstigt, vem skulle inte vilja vara här?

Enligt dig, vad gör Gran Canaria till ett av de turistmål som hbtqi-personer i Europa föredrar?

Det är platsen. Vädret är alltid stabilt, en behaglig temperatur. Mångfalden och friheten... Här känner du dig fri. Levande. Det är åtminstone så jag känner. Och att det är en plats som gjord för dig, det finns inget sådant nånstans i världen.

På Hotel AxelBeach Maspalomas.
På Hotel AxelBeach Maspalomas.
Fernando Ilarduya på utsiktsplatsen vid sanddynerna i Maspalomas.
Fernando vid sanddynerna i Maspalomas.
Gran Canaria