Gran Canaria
Gran Canaria
Kultur

Cenobio de Valerón

Cenobio de Valerón

Cenobio de Valerón var en spektakulär kornbod av kollektiv karaktär. På en hög avsats av berget Gallego hittar man denna fyndplats som urinvånarna konstruerade för mer än 800 år sedan och där de tog till vara vulkankärnans geologiska förutsättningar. Här öppnade de med hjälp av stensläggor mer än 350 håligheter som ligger i olika nivåer och som användes för att lagra säd och andra livsmedel.

Cenobio de Valerón
[] Cenobio de Valerón

Det strategiska läget gör den till ett verkligt naturligt fort, osynligt från utsidan och beläget i en nästan vertikal bergvägg.

Ordet "cenobio" kommer av en falsk ide om att detta var ett kloster och håligheterna var rum för flickor från finare familjer tills de gifte sig. Där togs de om hand av harimaguadas eller nunnor som hade stort inflytande både socialt och religiöst, men detta koncept är nu helt förkastat.

Bara åsynen av grottorna i kornboden och de imponerande ravinerna som omger den ger besökaren oförglömliga minnen. Här kan man lära känna mer om de gamla kanarierna genom den guidade rundturen med väggar och återskapande modeller som är distribuerade längs rundturen. 

Cenobio de Valerón

Öppettider

Oktober - mars
Tisdag till söndag från 10.00 till 17.00

April - september
Tisdag till söndag från 10.00 till 18.00

Stängt alla måndagar samt dagarna 1, 5 och 6 januari, 1 maj och 24, 25 och 31 december.

Inträde
Pris: 3 €. Denna biljett gäller som inträde under ett helt år.
Reducerat pris: 2 €: skolgrupper (med undantag för de från kommunen) eller grupper på på fler än 10 personer med förbokat besök; ungdomar mellan 10 och 14 år, studerande med kort och för äldre än 65 år.
Speciell gratisbiljett: Studiegrupper från kommunen som har förbokat; turistguider och lärare som medföljer grupper; barn under 10 år.
För att kunna utnyttja reducerade priser måste man kunna styrka att man är berättigad till detta.
Man erbuder guidade rundturer, aktiviteter och verkstäder för skolgrupper samt för privata grupper med fler än 10 deltagare.
Combo 5 €: Cenobio de Valerón + Maipés de Agaete.
Combo 8 €: Cenobio de Valerón + Maipés de Agaete + Cañada de Los Gatos.
Guidade besök måste bokas i förväg med ett telefonsamtal till 618 607 896

Cenobio de Valerón
Adress: Cuesta de Silva s/n
Kommun: Santa María de Guía
Telefon: (+34) 618 607 896
E-mail: museosyarqueologia@arqueocanaria.com
Webb: www.cenobiodevaleron.com

Om du vill besöka urinvånarnas gamla sädesbod så följer Macaronesia Tours med dig i sin historiska tur i Santa María de Guía y Gáldar.