Gran Canaria
Gran Canaria
Het eiland

Teror ontdekken

Teror ontdekken

Teror is voor de bewoners van Gran Canaria een bedevaartsoord vanwege de Basiliek van de Virgen del Pino, beschermheilige van de Canarische Eilanden. Daarom betekent een bezoek aan Teror ook een bezoek aan de basiliek. De basiliek staat aan de Plaza del Pino en de eerste steen van de kerk werd gelegd in 1767, waarna nog vele restauraties hebben plaatsgevonden. De grondigste renovaties vonden in 1968-1969 plaats. De huidige basiliek heeft een puntdak, drie schepen met veertien gordelbogen die door zuilen en pilaren worden ondersteund. De gevel heeft drie toegangsdeuren en ook de zijden hebben twee deuren. De gebrandschilderde ramen hebben voorstellingen van de mysteries van de Rozenkrans.

Aan de achterzijde van het altaar bevindt zich de kapel met het beeld van Onze Lieve Vrouw van de Pijnboom (Nuestra Señora del Pino), die veel wordt bezocht. In de basiliek zijn ook door Bisschop Codina geschonken altaarstukken en klok te bewonderen.

Het drukke dorpsplein waar alles gebeurt is het Plaza de Teror. De huizen om het plein en verder in het dorp hebben de typische balkons die zo kenmerkend zijn voor de architectuur van het eiland. Het plein is ruim van opzet en vormt zowel de toegang naar de basiliek, als een doorgang naar het oude centrum.

De Alameda (wandelboulevard) in het historische centrum is ook een druk bezochte plek in het dorp. Dit was oorspronkelijk een esplanade voor het episcopaal paleis, dat uit 1793 dateert. In dit paleis resideerden de prelaten van het bisdom.

In de buurt van de basiliek vind je het Plaza Teresa de Bolívar, die in de jaren vijftig zijn huidige vorm heeft gekregen, met een beeld van de vrijheidsstrijder Simón Bolívar.

De naam van het dorp Teror is ook verbonden aan Monasterio del Cister, het klooster van de Cisterciënzerorde. In 1882 werd op initiatief van de geestelijke Judas Antonio Dávila met de bouw begonnen. Het interieur herbergt beelden van San Benito en San Ildefonso, afkomstig uit een klooster in Las Palmas de Gran Canaria dat niet meer bestaat. De nonnen van de Cisterciënzerorde vierden in 1980 het honderdjarig bestaan van de orde in Teror, dat al zolang is verbonden met het klooster.

Teror is nog meer religieuze gebouwen rijk, zoals de kerk Sagrado Corazón de Jesús (Heilig hartkerk), in Los Arbejales; de kapel de la Peña, in el Palmar; de kapel van San Isidro, in San Isidro; en het Dominicanenklooster, aan de voet van de Pico de Osorio.

De Fuente Agria, letterlijk de 'bittere bron', is een nog zo'n plek die Teror zo bijzonder maakt en is bovendien één van de voornaamste bronnen van inkomsten van de gemeente. Deze bestaat uit drie verschillende bronnen: De Principal, de Agua Agria en de Molino in het midden.

De omgeving van Teror heeft ook veel natuurschoon te bieden en je vindt hier verschillende beschermde natuurgebieden: Pino Santo (de heilige pijnboom), van grote landschappelijke en ecologische waarde; het natuurpark van Doramas met de barrancos van Azuaje en Moya; het landgoed Finca de Osorio met een natuurinformatie-aula; de oude vulkaankrater Caldera de Pino Santo met een doorsnede van een halve kilometer; El Palmar en het Parque de Sintes, een klein bosgebied met veel verschillende dieren (op het moment voor het publiek gesloten).

Winkelen

In Teror zijn veel typisch Canarische producten van kunstnijverheid te koop. Voeg hierbij de excellente gastronomie van het dorp en je hebt de ingrediënten die een bezoek aan de weekmarkt de moeite waard maken. Elke zondag van 8.00 uur 's ochtends tot 15.00 uur 's middags vormt het plein van de basiliek van Teror het centrum van een uitgebreide markt met groenten en fruit, gebak, kleding en kunstnijverheid.

Voorbeelden van de kunstnijverheid van Teror zijnrieten manden, producten van messing, houtsnijwerk, kantwerk, macramé, borduurwerk, keramiek, geweven stoffen en haakwerk. Al deze ambachtelijke producten zijn behalve op de weekmarkt ook te koop in de werkplaatsen en ateliers, die voor het grootste deel in het oude centrum zijn te vinden. Ook zijn er een aantal speciaalzaken in het dorp waar je ambachtelijke producten kunt kopen.

Eten en drinken

In Teror neemt de traditionele keuken van de Canarische Eilanden nog een grote plaats in. In de restaurants zijn veel traditionele specialiteiten te proeven, zoals: ropa vieja (stoofpot met kikkererwten) of carne en adobo (gemarineerd vlees). Ook populair zijn de 'montaditos' (sandwiches) van vlees.

Maar een echt plaatselijke specialiteit van Teror zijn de verschillende knoflookworsten en zoete bloedworst chorizo en morcilla dulce, die inmiddels overal op het eiland worden gewaardeerd. De worsten zijn smeerbaar en bijzonder gekruid.

Ook heeft Teror zijn eigen heerlijke zoetwaren, het gebak van de nonnen van de Cisterciënzerorde: 'Las Monjas del Cister'.

Ga je mee op excursie naar de markt in Teror?
Geniet van een heerlijke zondag midden op het eiland met Trips Gran Canaria
Doe met HandyVisits de leuke 'pelgrimstour'

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.