Gran Canaria
Gran Canaria
Het eiland

Teror ontdekken

Ontdek Teror

Een plaats vol symboliek voor de eilanders

In het binnenland, in het noorden van het eiland Gran Canaria, ligt de gemeente Teror op ongeveer 20 km van de hoofdstad. Het is een van de oudste bewoonde gebieden van het eiland.

Teror is voor de bewoners van Gran Canaria al meer dan vijfhonderd jaar een bedevaartsoord vanwege de Basiliek van de Virgen del Pino, beschermheilige van het bisdom van de Canarische Eilanden en een religieus referentiepunt.

Het dorp wordt beschouwd als een van de mooiste dorpen van het eiland, en is een bezoek zeker waard. Verken het historisch centrum met zijn geplaveide straten en traditionele balkons, de plaza de Nuestra Señora del Pino of de basiliek, een historisch monument en cultureel erfgoed.

Teror
[] Teror

Het historisch centrum van Teror

Teror werd gesticht na de verschijning van Maria in 1481 - maar is ook een dorp waarvan de oorsprong teruggaat tot lang voor de verovering van het eiland. Het historische centrum werd aan het eind van de 16e eeuw tot Mariastad uitgeroepen en herbergt een van de belangrijkste religieuze, architectonische en culturele erfgoederen van Gran Canaria.

Dit religieuze en sociale centrum staat bekend om zijn mooie straten, pleinen en monumenten. In april 1979 werd het gebied rond de basiliek uitgeroepen tot historisch erfgoed.

Historisch centrum

Plaza de Teror

Het drukke dorpsplein waar alles gebeurt is het Plaza de Teror. De huizen om het plein en verder in het dorp hebben de typische balkons die zo kenmerkend zijn voor de architectuur van het eiland. Het is een groot plein dat leidt naar de ingang van de basiliek en het belangrijkste deel van het historische centrum. Hier kun je het best te voet van genieten.

Plaza de Teror

Calle Real

De Calle Real is de hoofdstraat die loopt van de ingang van het dorp naar het centrale plein van Nuestra Señora del Pino, waar de basiliek staat. Aan de geplaveide straat staan huizen met karakteristieke Canarische balkons.

Het is van oudsher een winkelstraat en herbergt enkele van de oudste etablissementen van de gemeente.

Calle Real

De Alameda

Samen met de Calle Real is de Alameda (wandelboulevard en plein) een van de drukste plaatsen van het dorp. De oorsprong ervan gaat terug tot een esplanade voor het bisschoppelijk paleis die in 1981 de huidige vorm kreeg, tegelijkertijd met de renovatie van het paleis.

Dit plein is de belangrijkste ontmoetingsplaats in de open lucht waar verschillende culturele festiviteiten plaatsvinden. Ook bezoekers brengen hier graag tijd door bij hun bezoek aan het oude stadscentrum.

De Alameda

Basiliek van de Virgen del Pino

Bij een bezoek aan Teror kun je niet om de basiliek heen. Het gebouw dat stamt uit 1767 staat aan het gelijknamige plein. In de vorige eeuw, tussen 1968 en 1969, is het grondig gerestaureerd.

De gevel heeft drie toegangen en nog eens twee toegangsdeuren aan de zijkant voor de talrijke bezoekers, vooral aan de vooravond van de feestdag ter ere van Nuestra Señora del Pino, patroonheilige van het eiland. Haar beeltenis is in de basiliek ondergebracht.

Basiliek van de Virgen del Pino

Het beeld van de Virgen del Pino is het waardevolste stuk van de basiliek van Teror, niet alleen vanwege de betekenis ervan, maar ook vanwege de geschiedenis (volgens de overlevering verscheen Maria op 8 september 1481 in Teror).

Aan de achterzijde van het altaar bevindt zich de Camarín, een kapel met door de parochianen geschonken jurken en sieraden, prachtige voorbeelden van met de hand vervaardigd borduurwerk en goud- en zilverwerk.

Basiliek van de Virgen del Pino

Aan de buitenkant van de basiliek staat de klokkentoren, in de volksmond ook wel de gele toren genoemd. Deze werd in 1708 in gebruik genomen en is een van de weinige overgebleven architectonische elementen van de voormalige kerk, die aan het huidige gebouw voorafging.

Torre de la Basílica

Plaza Teresa de Bolivar

Vlakbij de basiliek ligt het Plaza Teresa de Bolívar, dat in 1953 werd aangelegd ter nagedachtenis aan de echtgenote van de Amerikaanse bevrijder, wiens overgrootvader, Bernardo Rodríguez del Toro (markies del Toro) in het dorp Teror werd geboren. Het door de Canarische kunstenaar Néstor Álamo ontworpen plein imiteert de koloniale architectuur. Op het plein staat een beeld van Simón Bolívar.

Cisterciënzer klooster

Het Monasterio del Císter (Cisterciënzer klooster) is ook verbonden aan Teror. De oorsprong van het klooster gaat terug tot 1882, toen met de bouw werd begonnen. In 1980 werd het eerste eeuwfeest gevierd van de vestiging van de kloosterzusters in het klooster, wier leven nauw verbonden is met dat van de inwoners van het dorp.

In het klooster kun je typisch Canarische zoetigheden kopen, zoals cake, gevulde halfronde gebakjes (truchas), marsepein en anijskransjes.

Teror is een gemeente die nauw verbonden is met religie. In het historisch centrum kun je ook het Kruis van de Gevallenen bezoeken, het bisschoppelijk paleis, het klooster van de Zusters Dominicanessen (aan de voet van de Pico de Osorio) of de Kerk van het Heilig Hart van Jezus (in de Abejales).

Raadhuis

Achter de basiliek, aan het Plaza de la Alameda, staat het gemeentehuis van Teror. Dit gebouw werd in 1909 aangekocht met de bedoeling er een school in te vestigen, maar het werd uiteindelijk gebruikt als gemeentehuis.

Tot het einde van de jaren tachtig waren alle gemeentelijke diensten in dit gebouw gevestigd, maar vanaf de jaren negentig werd het door de groei van de taken van het gemeentebestuur noodzakelijk verschillende kantoren buiten het gebouw te vestigen. Momenteel zijn hier de kantoren van de afdeling voor Gelijke Behandeling gevestigd en worden hier plenaire zittingen gehouden.

Fuente Agria

De Fuente Agria, letterlijk de 'bittere bron', is een nog zo'n plek die Teror zo bijzonder maakt. De bron in de diepe vallei, op minder dan een kilometer van het historische centrum, voorziet het dorp al eeuwenlang van water en is een van de belangrijkste bronnen van natuurlijke rijkdom van de gemeente.

Sinds 1982 is het water van Teror ook in flessen te koop, hoewel er nog steeds veel mensen zijn die zelf hun kannen en flessen bij de bron komen vullen.

Routes en paden in de buurt

In Teror vind je mooie wandelpaden en natuurgebieden in een prachtig landschap, ideaal voor wandel- en natuurliefhebbers. Een paar voorbeelden: Pino Santo (de heilige pijnboom) is zo'n plek een van grote landschappelijke en ecologische waarde; het natuurpark Doramas, met de barrancos van Azuaje en Moya; het landgoed Finca de Osorio, met een informatiecentrum (Aula de la Naturaleza) waar rondleidingen mogelijk zijn of de oude vulkaankrater Caldera de Pino Santo, met een diameter van een halve kilometer.

Natuurpark Doramas
Finca de Osorio

De markt van Teror

Elke zondag van 9 tot 15 uur zijn de Basiliek van Teror en de buurt eromheen het trefpunt voor honderden plaatselijke bewoners en toeristen die de populaire straatmarkt bezoeken. Dit is een van de oudste straatmarkten van Gran Canaria die al meer dan 200 jaar bestaat.

Op deze markt vind je kleding, Canarische kunstnijverheid, verse streekproducten, lokaal gebak en in de buurt eromheen een uitstekende gastronomie. De markt is dan ook een van de populairste van het eiland.

Tijd: elke zondag van 9 tot 15 uur.

Locatie: rondom de basiliek del Pino en de plaza de Sintes, 35330. Teror.

De smaken van Teror

Teror is een van die gemeenten waar de traditionele Canarische keuken een bijzondere plaats inneemt, met een lange traditie van typisch plaatselijk gebak. In het klooster of de beroemde banketbakkerij Dulcería Benítez vind je allerlei soorten ambachtelijk gemaakte koekjes en gebak die bij jong en oud in de smaak vallen.

Zonder twijfel zijn de bekendste producten uit Teror de chorizo en morcilla, paprikaworst en bloedworst, die bewoners van Gran Canaria en bezoekers als unieke specialiteit beschouwen. Deze chorizo en morcilla worden ambachtelijk gemaakt en kenmerken zich door hun gekruide smaakcombinaties (zacht, zoet en scherp), die ze erg populair maken bij de eilanders. De paprika- en bloedworsten uit Teror worden dan ook op het eiland veel gegeten. Bij een bezoek aan Teror moet je, als je ervan houdt, ook eens de beroemde chorizo (paprikaworst) proberen.

Chorizos

Praktische informatie

Brochure downloaden / Kaart van Gran Canaria / Audiogids

Fiestas del Pino: het Fiesta del Pino is het grootste feest op Gran Canaria ter ere van Nuestra Señora del Pino, beschermheilige van de Canarische Eilanden. Het feest vindt jaarlijks op 8 september plaats, hoewel er de hele maand door evenementen worden georganiseerd. Het Fiesta del Pino verandert Teror in een bedevaartsoord, vooral op 7 en 8 september, wanneer de pelgrims te voet uit verschillende delen van het eiland komen.

Bureau voor toerisme van Teror: Calle Real de la Plaza, 35330 Teror.
Telefoon: (+34) 928 613 808
Website: turismo.teror.es
Openingstijden: dinsdag tot zaterdag van 09:30 tot 16:30.
Verblijf: Je verblijf in Teror.