Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Upptäck Teror

Upptäck Teror

En symbolisk plats för öborna

I den norra delen av ön Gran Canaria, ungefär 20 km från huvudstaden, hittar man kommunen Teror, en av öns äldsta bosättningsområden.

Detta är en populär plats för pilgrimsfärder sedan mer än fem sekel tillbaka. Småstaden Teror är en viktig symbol för öborna, då kommunen har Virgen del Pino i sin Basilika, Kanarieöarnas skyddshelgon som är en religiös referens för flera generationer.

Detta anses vara en av de vackraste byarna på ön, och om du reser till Gran Canaria måste du besöka dess gamla stadskärna med kullerstensgator och traditionella balkonger, torget Nuestra Señora del Pino och dess Basilika, vilken klassas som ett kulturhistoriskt monument och en kulturhistorisk egendom.

Teror
Teror

Terors gamla stadskärna

Etablerades efter uppenbarelsen av “la Virgen del Pino” 1481, men Teror är en by vars ursprung konstituerades mycket tidigare än erövringen av ön. Dess stadskärna förklarades “villa mariana” i slutet av 1500-talet, och har några av Gran Canarias viktigaste religiösa, arkitektoniska och kulturella arv.

Ett religiöst och socialt system är impregnerat i dess vackra gator, torg och byggnader. Under april 1979, klassades även Basílikans omgivning som ett kulturhistoriskt monument.

Casco histórico

Terors torg

Terors torg är småstadens knutpunkt, och har bevittnat kommunens alla viktiga skeenden. Härifrån kan man se balkonger som är typiska för den kanariska arkitekturen, vilka smyckar de omgivande bostäderna. Det stora torget ligger framför Basílikan och är den gamla stadskärnans huvudplats. En plats man bäst upptäcker till fots om man vill ha möjlighet att njuta av hela dess tjusning.

Terors torg

La Calle Real

La Calle Real är huvudavenyn som går hela vägen genom den lilla staden och avslutas vid torget Nuestra Señora del Pino, där man hittar Basílikan. Längs med kullerstensgatan ligger bostäder vars gemensamma element är deras karaktäristiska kanariska balkonger.

En traditionell affärsgata, där man fortfarande kan hitta några av kommunens äldsta etablissemang.

Calle Real

La Alameda

Bredvid Calle Real ligger la Alameda, en annan av småstadens mest besökta platser. Det börjar vid en esplanad som är belägen framför Biskopspalatset, vars aktuella utseende skapades 1981, när palatset renoverades.

En viktig mötesplats för utomhusaktiviteter, där det för närvarande inträffar flera festligheter av kulturell karaktär, vilket gör det till en populär plats när man är ute och promenerar i den gamla stadskärnan.

La Alameda

Basílikan la Virgen del Pino

Det är svårt att besöka Teror utan att besöka dess Basílika. Den ligger på torget Nuestra Señora del Pino och började byggas 1767, även om den renoverades vid flera tillfällen därefter, mellan 1968 och 1969.

Dess fasad har tre portar och två sidoingångar som ger åtkomst till besökarna, speciellt under fastan som sker för att hedra Nuestra Señora del Pino, öns beskyddare och vars helgonfigur finns i Basilikans interiör.

Basílikan la Virgen del Pino

Helgonfiguren la Virgen del Pino är det mest värdefulla föremålet i Basilikan, inte bara på grund av dess betydelse, utan även dess ålder (det sägs att den upptäcktes den 8:e september 1481).

Bakom högaltaret ligger Camarín, där man kan hitta många offergåvor i form av kläder och smycken som donerats av kyrkobesökarna, ett tecken på deras nit för jungfrun och exempel på broderikonst och handgjorda smycken.

Basílikan

I Basilikans exteriör kan man se Klocktornet, vilket även kallas för “Det gula tornet” i folkmun. Detta invigdes 1708, och är ett av de få arkitektoniska elementen som bevarats från det tidigare templet, som fanns före den aktuella byggnaden.

Torre de la Basílica

Torget Teresa de Bolívar

I närheten av Basilikan ligger torget Teresa de Bolívar, vilket anlades 1953 till minne av den amerikanska frigörarens fru, vars gammelfarfar, Bernardo Rodríguez del Toro (Markgreve i Toro) föddes i byn Teror. Torget, på vilket man kan hitta en byst av Simón Bolívar, designades av den kanariska artisten Néstor Álamo som inspireras av den koloniala arkitekturen.

Klostret Císter

Något annat som kopplas ihop med namnet Teror är Klostret Císter, som började byggas 1882. Klostrets nunnor, vars liv är nära länkat till byns invånare, firade klostrets första hundraårsjubileum 1980.

På klostret Císter kan man köpa sötsaker som är typiska för regionen, som mantecados, truchas (piroger), mazapanes och roscos de anís (munkar).

Faktum är att Teror är en kommun som har en viktig anknytning till religion. I den gamla stadskärnan kan man besöka la Cruz de los Caídos, Biskopspalatset, Dominikanerklostret (vid Pico de Osorio) eller Kyrkan Sagrado Corazón de Jesús (i Abejales).

Rådhuset

Beläget bakom Basilikan del Pino, vid en av torget Alamedas sidor, hittar man Terors stadshus. En byggnad som förvärvades 1909 med avsikten att etablera offentliga skolor där, men i slutändan blev det Rådhuset.

Fram till slutet av 80-talet, låg alla de kommunala tjänsterna i den här byggnaden, men från och med 90-talet och på grund av att stadshusets funktioner utökades, blev det nödvändigt att flytta till flera olika kontor utanför byggnaden. För närvarande kan man hitta kontoren för området jämställdhet här och dessutom hålls det plenisammanträden emellanåt.

Källan Agria

Källan Agria är en av de mest emblematiska platserna i Teror. Belägen i ravinen, mindre än en kilometer från dess gamla stadskärna. Källan har försett byn med brunnsvatten under sekel, och är därför en av de viktigaste källorna till naturlig rikedom för kommunen.

Sedan 1982, kan man köpa vattnet från Teror på flaska, då ett kommunalt bolag ansvarar för dess kommersialisering; trots detta finns det fortfarande många i grannskapet som tar sig till källan på egen hand för att fylla på dunkar och flaskor.

Vägar och vandringsleder i närheten

Kommunen Teror har flera vandringsleder och skyddade platser i sin privilegierade naturliga omgivning, perfekta för alla som älskar vandring och natur. Pino Santo, är en plats som har ett otroligt vackert landskap och ekologiskt värde; Naturparken Doramas, där ravinerna Azuaje och Moya ligger; Egendomen Osorio, som har en naturaula där man erbjuder guidade besök och Caldera de Pino Santo, med en omgivning på en halv kilometer i diameter.

Naturparken Doramas
Finca de Osorio

Terors marknad

Varje söndag från klockan 9:00 till 15:00, förvandlas Basilikan i Teror och dess omgivning till en mötesplats för hundratals lokalbor och turister som besöker den populära marknaden. Med mer än 200 års historia, är detta en av de äldsta marknaderna på Gran Canaria.

Kläder, kanariskt hantverk, färskvaror, typiska bakverk och utmärkt mat är typiskt för denna marknad, som är en av de mest populära på ön.

Öppettider: Varje söndag från klockan 9:00 till 15:00.

Adress: I Basilikan del Pinos omgivning och torget Sintes, 35330. Teror.

Smakerna från Teror

Teror är en av de kommuner där den traditionella kanariska maten är extra relevant. Området förknippas vanligtvis med bakverk, då den lilla staden Teror har en bred tradition av bakverk som är typiska för Gran Canaria. På klostret Císter eller i det välkända konditoriet Benítez, hittar man truchas (piroger), mazapanes, mantecados, smördegskakor, sött bröd och godsaker som är gjorda för hand och glädjer både stora som små.

Men, den viktigaste produkten i Teror är utan tvekan deras söta chorizo och blodkorv, en unik gastronomisk specialitet som man inte hittar någon annanstans i världen, älskad av dess invånare, öbor och turister. Den artesanala chorizon och blodkorven utmärker sig på grund av smakkombinationen (mjuk, söt och kryddig), vars blandning av kryddor gör dem till riktiga delikatesser, och en produkt som konsumeras i hög utsträckning på öarna. Därför kan du inte låta bli att prova dessa kända korvar när du besöker Teror.

Chorizos

Användbar information

Ladda ner broschyr / Karta över Gran Canaria / Ljudguide

Festligheten Pino: Festligheten Pino är den största festen på Gran Canaria och är uppkallad efter Nuestra Señora del Pino, Kanarieöarnas skyddshelgon. Den inträffar den 8:e september, trots att högtiden firas under hela månaden. Festligheten Pino förvandlar Teror till ett centrum för ständiga pilgrimsfärder, framförallt mellan den 7 och 8 september, då pilgrimerna anländer till fots från flera olika platser på ön.

Turistbyrå på Teror: Calle Real de la Plaza, 35330. Teror.
Telefon: 928 613 808
Webb: turismo.teror.es
Allmänna öppettider: Tisdagar och lördagar från klockan 09:30 till 16:30.
Boende?: Ditt boende i Teror.