Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Upptäck Teror

Upptäck Teror

Teror är en pilgrimsort för alla Gran Canaria bor, eftersom Kanarieöarnas stifts skyddshelgon finns att besöka i kyrkan i samhället, Basílica de la Virgen del Pino. Kyrkan ligger vid torget, Plaza del Pino, och började byggas 1767, även om den sedan har restaurerats i flera omgångar, i större utsträckning 1968 och 1969. Den nuvarande kyrkan, är en treskeppig byggnad, med brutet tak, fjorton valvbågar som hålls upp med pelare och pilastrar. Framsidan har tre ingångar, och på sidorna finns ytterligare två, samt stora fönster och glasmosaik som illustrerar rosenkransens mysterium.

Bakom huvudaltaret ligger Vår Fru Pinos kammare, vilken besöks av alla trogna. Värda att omnämnas är även alla tavlor med religiösa motiv som hänger på olika platser i kyrkan samt klockan skänkt av biskop Codina.

Torget Plaza de Teror är samhällets centrala punkt. Här kan man beskåda balkongerna som är så typiska i den kanariska arkitekturen, och som finns i stora delar av kommunen.  Det är en stor öppen plats som ligger i den gamla delen av byn. Kyrkans entré vetter även mot torget.

Allén är en annan välbesökt plats som ligger mitt i byn. Den anlades ursprungligen på en öppen plats framför Biskopspalatset 1793, där stiftets prelat bodde.

I närheten av kyrkan ligger Teresa de Bolívar torget, som restaurerades på 50-talet, och där en byst av frihetskämpen Simón Bolívar står.

Då man nämner Teror tänker man även på Cisterklostret, vilket anlades 1882. Det var kyrkoherden Judas Antonio Dávila som tog initiativ till bygget. Här finns fortfarande två värdefulla helgonbilder bevarade, San Benito och San Ildefonso, från ett gammalt kloster i huvudstaden. 1980 firade nunnorna, som lever i klausur, 100-års jubileum av klostrets grundande, vilket gör att klostret är väl integrerat i Terorbornas liv.

Om man är intresserad av religiös arkitektur bör man i Teror även besöka  Sagrado Corazón de Jesús kyrkan i Arbejales, La Peña kapellet i El Palmar, San Isidro kapellet i San Isidro samt Dominicas klostret vid foten av Osorio toppen. 

Källan Fuente Agria är en av Terors mest emblematiska platser, och dessutom en av kommunens främsta inkomstkällor. Den har tre flöden: El Principal,  Agua Agria och el Molino. 

Men om besökaren istället är intresserad av naturomgivningarna finns det i kommunen många naturskyddsområden: Pino Santo, ett natuskönt och ekologiskt värdefullt område; Doramas naturpark, där dalgångarna Azuaje och Moya ligger; lantegendomen Finca de Osorio där man kan lära sig om den omgivande naturen ; Pino Santo kratern som mäter en halv kilometer i diameter; El Palmar eller Parque de Sintes, ett litet skogsområde med stor variation av flora och fauna (för tillfället stängt för besökare).

Shopping

 

 

 

Teror är en av de bästa platserna för att få tag på kanariska hantverksprodukter. Dessutom erbjuder kommunen god matlagning och goda matprodukter, vilka säljs på marknaden tillsammans med hantverksprodukterna. Varje söndag, mellan 8.00 och 15.00, anordnas den populära marknaden i Teror på gatorna runt kyrkan. Här kan kan man inhandla lokala produkter, typiska kakor och sötsaker, kläder samt det lokala hantverket från Teror.

 

 

Det lokala hantverket består främst av korgarbeten, mässings- och träarbetenspetsar, makramébroderier,keramik- och bambuarbetenvävning och virkning. Dessa produkter kan, förutom på marknaden, även inhandlas direkt i hantverksverkstäderna, som de flesta ligger i den gamla delen av samhället. Det finns dessutom flera hantverksbutiker som säljer det lokala hantverket.

Gastronomi

 

 

 

I Teror finns det fortfarande utrymme för de traditionella maträtterna. På restaurangernas meny erbjuds populära kanariska rätter: ropa vieja (kikärtsgryta)och carne en adobo (marinerat kött) är några av specialiteterna. Därtill finns "montaditos" (små smörgåsar) med antingen nötkött som pålägg.

Men Terors verkliga specialitet är dess korvar och blodkorvar, som inte bara äts i Teror utan över hela ön. Det är korvar med en patéliknande konsistens med kryddiga ingredienser som passar de flesta gommar.

Dessutom kan man inhandla sötsaker i Teror. Cisternunnornas egentillverkade bakverk.

http://turismo2.grancanaria.com/

Vill du boka en utflykt till byamarknaden i Teror?
Njut av en annorlunda söndag och lär känna öns hjärta, med Trips Gran Canaria

Följ med på den upplevelserika Pilgrimsturen med företaget HandyVisits

Utflykter till bymarknaderna i San Mateo och i Teror med LCT Gran Canaria

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.