Gran Canaria
Gran Canaria
image01
image02
image02
image03
image04
image05
Sport

Vattensporter

Adrenalinet är en nationalsport

Havet på Gran Canaria insisterar på att vi allihopa ska upp på en surfingbräda. Åtminstone en gång i livet. Åtminstone försöka. Hela oceanen verkar ha gaddat sig samman för att hela tiden fler och fler på ön sällar sig till dem som vill praktisera surf. Och även praktisera bodyboard. Och windsurf. Och nu även på senare år, kitesurfing.


Och därför, på grund av denna oceaniska sammangaddning, kommer det mer och mer fina vågor till Gran Canaria. Dag efter dag. Härliga vågor, halvstora för nybörjarna. Vid stränder där det är jätteenkelt att lära sig. Det kommer även stora fina vågor för mer erfarna surfare. Undangömda vågor på avlägsna stränder, för de duktiga surfarna vill ha det så. Ensamma och utan att behöva konversera.

Dessutom så har havet bestämt sig för att skicka oss de bästa vindarna på denna sidan hemisfären och hälften av de bästa vindarna från den andra sidan. För att alla windsurfare i Vargas och i Pozo Izquierdo aldrig tröttnar på att rusa hit och dit, med en enda tanke att flyga över vattnet i vikarna längs kusten på den sydöstra delen av ön.

Far och son betraktar vågorna
Två barn utövar bodyboard vid Las Canteras

Du kanske inte tror oss, men det är normalt på Gran Canaria när natten kommer och mörkret faller, att vattnet smiter in genom fönstren i husen. Det låter som en saga, men det är sant. Oceanen talar till oss. Det är sant att den talar till oss. Ibland en onsdag, andra gånger en fredag, andra gånger en måndag. Och den säger med låg röst till oss: "i morgon höga vågor" eller också säger den: "i morgon vind i Pozo". Och du somnar till ljudet av vågorna. Och räknar vågor. Och hör hur de bryts från vänster, och från höger. 

Och det är därför käre vän som vi rekommenderar att du under din resa till Gran Canaria lämnar alla fördomar hemma. För eftersom du plötsligt känner ropet från havet, ser vi dig gå in genom en av dörrarna till någon av öns surfskolor. Utan att riktigt förstå varför. Du kommer inte att vara den siste som får för sig att försöka.

Kitesurf vid Gran Canarias kust
Windsurfare gör konststyckens på sydöstra Gran Canaria

Och skuld till allt detta är havets olycksaliga sammansvärjning.  Sammansvärjningen mellan oceanen och det fina vädret och passadvindarna som täcker Gran Canaria. En marin sammansvärjning som tvingar oss som bor här att försöka åtminstone en gång. Försök du också. En gång. 

Och sedan berättar du för oss… 

Documento sin título