Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomi

Arucas

Kanarieöarnas bidrag till världens romindustri

Att åka till Arucas tar knappt 17 minuter av vår tid. Det är vad kartorna i Google försäkrar att det tar att åka de 15 kilometerna från huvudstaden Las Palmas de Gran Canaria på nuvarande vägar.

År 1884 däremot behövde en grupp dragdjur fem dagar för att transportera de skotska maskiner som satte igång Fábrica de Azúcar de San Pedro. Det var en komplicerad operation på grund av storleken och tyngden av maskinen som hade anlänt till Puerto de la Luz och för de smala slingrande vägarna som fanns då.

Arucas

Arucas planterade sockerrör innan denna odling kom till Kuba, det första landet man tänker på när man nämner denna växt. Och när den upplevde sin stora urbanistiska och industriella utveckling på 1900-talet infördes en av de mest moderna fabrikerna för malning och behandling. Med den kom den mest berömda romen på Canarias, för fabriken Fábrica de San Pedro övergick till att vara destilleri och ett drygt sekel senare blev den en del av öbons känsla. I bilden som representerar scener ur det dagliga livet eller folkliga fester finns alltid romflaskan med. När någon person som representerar det folkliga citeras i en mening, brukar för det mesta frasen "rom från Arucas" vara med. 

Arucas

Stadens namn har blivit namnet på rom. Till och med kineserna har börjat lära sig det (och det är ingen gjord fras, produkten säljs redan i det stora asiatiska landet, som vem som helst kan kolla som går in på Arucas roms webbsida och väljer kinesiska som språk (mandarin kinesiska!).

Men fem sekel med odlingar av sockerrör har inte bara gjort denna dryck välkänd och vardaglig på denna ö. Den har också format en sötsugen öbo, som det stora utbudet av bakverk bevisar. Och varför inte, uppfinnaren av honungsromen, när den föddes efter kriget, började med att vara rom med honung i hemmen och på barerna och i lantbodarna på Gran Canaria. Nu har den slutat som "ronmiel" och är en kanarisk produkt av idag, skyddad genom Geografisk Ursprungsskydd.

Arucas

Under denna utveckling har produkten passerat från barerna under 1950-talet till en industri av rom som först gjordes på honung gjord av sockerrör men där man i dag använder honung från bin och med en möjlighet utan slut att blanda drinkar och cocktails.

Och om det inte var tillräckligt med detta bidrag som en genuin kreation från Gran Canaria till resten av romvärlden, har samma sak gjorts med en av dess aktuella odlingar för export: bananen. Pressandet av den sötsugne öbons frukt har gjort en liknande resa mot en kanariska industri. Här tillverkas sedan länge bananlikör.

Arucas

Att känna denna hundraåriga fabrik (den största och antikast rombodega i Europa) är dessutom nåbar för alla besökare som kommer till staden Arucas (vi har bytt ut lastdjuren mot moderna bussar) och de slingrande vägarna är numera mycket säkrare). Det är inte heller nödvändigt att tycka om rom vi kan roa oss med att upptäcka någon av alla de hundratals filmstjärnor, sångare, författare och till och med fotbollsspelare som har skrivit sitt namn på tunnorna i bodegan (läs mer på www.nortedegrancanaria.es).

Arucas