Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomi

Valleseco

Äppelskål i Valleseco

I Valleseco, en grön och bergig kommun trots sitt namn (Torr dal), dess lummiga växtlighet med träd (pinje och laurisilva) har mycket av naturlandskap, men även en frukt som i flera sekel gjort trakten känd.  Det hela började i mitten av 1800-talet då trakten blev en kommun (1843) och en av dess första borgmästare fick för sig att sätta igång med äppleodling av sorten reineta (1858) som en åtgärd för att få den obrukade jorden att ge vinst.

Flygfoto över Valleseco med havet i bakgrunden

Succén med de nya odlingarna kom att göra äpplet sent på 1900-talet till en av de produkter som mest förekom som offergåva till Jungfru Maria som från 1974 äger rum som en folkfest under det att man firar kommunens egen madonna. Vilket gjorde att man faktiskt började att kalla festligheterna för "Äppelfesten", man utlyste fester, utställningar av äpplen och tävlingar för att prisbelöna det största äpplet.

Men så mycket glädje runt äpplet kunde inte förhindra att det gick utför med äppleodlingarna. Det blev färre och färre som skötte odlingarna, frukten tappade både kvantitet och kvalitet, träden antingen vissnade ner eller förvildades.

Ett stånd med äpplen en torgdag

På nytt fick de styrande i kommunen en idé om hur de skulle förfara för att ge nytt liv till sina odlingar och till reinetaäpplet. Idén gick ut på förvandla äpplet till naturlig cider. Denna lysande idé tog fart 2010 i en liten fabrik, den första på den kanariska arkipelagen, och fick namnet Gran Valle. Till dess fanns det på hela Gran Canaria ungefär 16.000 äppelträd, hälften av dessa fanns i Valleseco.

Impulsen som ciderfabrikationen har betytt har multiplicerat antalet av dessa träd i kommunen med tre under de första två åren av cidern Gran Valle. Dessutom varje år sedan dess firar man några gastronomiska dagar  med rätter som har bland sina ingredienser det lyckliga äpplet och varför inte, som duschas med den glada cidran Gran Valle  (för att få veta mer om detta, ta en tur till webbsidorna www.nortedegrancanaria.es och www.pellagofio.com).

Arbetare på fabriken Cider från Valleseco

All denna matkonst som nu firas med cider finner man i traktens restauranger (speciellt kring byn Valleseco och i stadsdelen Lanzarote). Många av öns befolkning organiserar sina besök för att njuta av den underbara grönskan i La Laguna de Valleseco, där man kan använda parken efter att ha begärt tillstånd från Ayuntamiento och anordna en grillfest där var och en har med sig något att äta. 

I detta naturområde (också preparerat för fågelskådning) dess nuvarande lagun besöks av olika fåglar men var i mitten av 1900-talet ämnad till odling av lupiner (på öspråket kallas de chochos). " De odlades i oktober och för detta tillfälle kom oftast upp till 20 oxspann", förklarade den siste tillsynsmannen av dessa marker.

Fröet till Lupinen “skördades i slutet av juli eller i augusti när det blev lite svalare". Då åkte tillsynsmannen som hette Juan del Pino runt till Zumacal, Sobradillo och till Teror och blåste i en snäcka. Detta var för byborna signalen på att det var dags att skörda och i gengäld fick de alla torra kvistar som de sedan använde hemma för att elda i spisen.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.