Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomi

Vega de San Mateo

Marknaden med de 500 olika smakerna

La Vega de San Mateo är en kommun vars namn indikerar en jordbruksprodukt. Trakten där byn är belägen , har uppvisat under de senaste seklen uppvisat några olika varumärken med en gemensam nämnare: Vega de Matos, på 1700-talet, Vega Alta på 1800-talet tills de på 1900-talet kommit fram till Vega de San Mateo. Vad som står klart är att det handlar om ett bördigt lågland (vega) som gynnas av regnet som besprutat marken med mycket vatten. Man har fått ett fuktigt klimat som i detta fallet dessutom gynnats av passadvindarna. Landsvägen som förenade byn med huvudstaden var en av de första på ön. Längre uppåt och inåt landet fanns det bara stigar och mera jordbruk och boskap.

Vega de San Mateo

Antonio Ramírez köpte i mitten av 1900-talet en lantgård i La Lechuza, på en plats som inte var mer än en ödslig bergssluttning. Han gjorde iordning marken för att kunna odla då han tänkte odla vindruvor. När han fått den ren från all vegetation som där växte vilt, använde han som redskap en tung järnstång ("Den gjorde Miguel, smeden i La Caldereta, åt mig"), för att göra hålen i marken så att tusentals vinstockar där skulle kunna slå rot tills han hade en odling på "hela tre fanegadas".

Tusentals kilo vindruvor från denna gård fann vägen till saluhallen i Las Palmas de Gran Canaria under följande år. Men landsvägen hade ännu inte slingrat sig upp till bergssluttningen. Antonio var tvungen att använda samma transportmedel som hans förfäder gjort: mulåsnan, men bara ner till byn, därifrån fraktades frukten till stan med lastbil.

Vega de San Mateo

Åren gick och druvan slutade att vara lönsam. Han tvekade inte utan rev upp nästan alla vinstockarna. Istället odlade han kronärtskockor samt även potatis och paprikor. Det är livet för en jordbrukare. Men eftersom världen fortsätter att snurra runt och aldrig stannar för att titta bakåt, i nästa generation (hans barn) bytte de åter odling och började plantera vindruvor i mängder. Nu skulle de börja göra vin. På 2000-talet är Vega de San Mateo en av kommunerna med mest framställning av vin, endast överträffat av Santa Brígida.

Konsumenterna från ön utgör numera deras marknad. Men denna familjs produktion och även andra jordbrukares resultat i Vega som ägnar sig åt att odla jordnära produkter har också ett möte varje vecka med marknaden i sin egen by. En ort man passerar på väg upp till bergen dit man gärna gör en utflykt med familjen eller med goda vänner på sin lediga dag i slutet av veckan. Flera tusen stannar till vid jordbruks- och hantverksmarknasen i San Mateo, den största och mest välbesökta marknaden på ön. 

Vega de San Mateo

Erbjudandet av produkter är så omfattande och miljön som den har genererat är så trevlig att många av dess besökare väljer den som mål och inte bara som genomfart. Trakten har så stor variation av utmärkta produkter som gör dem kända för sina matvaror. Vi har redan nämnt vinerna, men vi kan inte glömma ostarna (speciellt kända härifrån är färskostarna), honungen, bakverken, bröden och naturligtvis alla ingredienser till matkulturen som jordbruket framställer (grönsaker, fruk t, aromatiska kryddor… Och till och med blommor för att dekorera matbordet).

Om din avsikt är att produkterna redan ska vara färdiglagade och ligga på en tallrik och säga "ät mig!" Ta tillfället i akt och besök en av de många restaurangerna för att smaka på deras mat. Smaklig måltid! 

Vega de San Mateo