Gran Canaria
Gran Canaria
Kultur

Murarna av sten i Vegueta kan tala i ditt öra

Murarna av sten i Vegueta kan tala i ditt öra

Murarna i den gamla stadsdelen i Gran Canarias huvudstad är intelligenta. De har sett allt. Och de berättar om allt för dig om du lyssnar när du promenerar i Vegueta. De berättar historier från stans ursprung på 1400-talet. De berättar om de första andalusiska hantverkarnas ankomst. Om Kolumbus tre skepp eller attackerna från korsaren Van der Does.

[] Una chica observa el interior de un patio canario en Vegueta
[] Una chica observa el interior de un patio canario en Vegueta

Allt som luktar historia finner plats i stadsdelen Vegueta. Mellan trånga gator av sten, under lager av öns gamla traditioner, på en av dessa platser där tiden går långsamt.

Det har varit så under generationer, ända sedan spanjorerna grundade staden Las Palmas de Gran Canaria på 1400-talet. De allra äldsta husens innegårdar fortsätter att bevara sina traditioner som går från far till son. Vegueta ser tiden förflyta mycket, mycket långsamt. Mitt i en stad som föddes i utkanten av den då kända världen.

Ett leende par på promenad i Vegueta

Men nu hörs inte längre ljudet av sablar i Vegueta. Vad man nu möter är flera av Gran Canarias mest intressanta museer. Samlade i katedralens skugga och under duvornas flykt som dagligen träffas på Santa Ana-torget. Konstmuseer och historiska museer. Som Museo Canario (kanariska museet) ett enormt kapital av öns bevarade kulturminne, väl sammanflätat med ursprungsbefolkningen som bebodde Kanarieöarna innan spanjorerna kom och erövrade dem.

Patio i Kolumbushuset

Vad man också finner i Vegueta är ett stort antal av små tavernor och utmärkta restauranger. Allt i koordination för att man ska kunna blanda sin dag med att resa till det förgångna med en utmärkt gastronomi fylld av traditioner, tillagad av de tusentals kulturer som anlänt till staden. Och dessutom om man besöker gamla stan en söndag kan man stöta på marknaden med hantverk, som erbjuder allt från traditionella korgarbeten till äggbröd eller bakverk av sötpotatis. 

Vill du gå runt i Vegueta? 
Tripgrancanaria erbjuder guidade turer till den antika delen av Las Palmas de Gran Canaria

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.