Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Dammen Los Pérez

La Presa de los Pérez gömmer vattenskatter

Om ditt flygplan på din resa hit tar dig över Gran Canarias bergstrakter kan du se djupa dalgångar och höga berg fläckade av laguner med vatten. På detta avstånd liknar de mest swimmingpools för jättar

Låt inte ögat lura dig. Dessa små blå fläckar är i verkligheten Gan Canarias dammar. Mer än dussinet dammar och ett oräkneligt antal av mindre konstruktioner utspridda i bergslandskapet, bildar härliga och fräscha områden på platser där vattnet är en skatt.

Dammen Los Pérez

Dessa dammar på Gran Canaria är offentliga arbeten och är en del av det hydrauliska kulturarv som är så nödvändigt på arkipelagen. 

Om det inte vore så svårt att samla vatten. Om Gran Canarias berg gjorde det lite lättare. Men ack, så är det inte.

Ett bra bevis på det är dammen Presa de los Perez. Ett exempel på hur generationer av kanarier har slitit för att samla upp det vatten som den växlande molnigheten har skänkt.

Dammen Los Pérez

Dammen uppfördes 1934 på en avlägsen plats med en yta av 95.000 m2. Den byggdes för hand av 70 arbetare. Ett viktigt ingenjörsverk som döljer alla rör som för ut vattnet till alla odlingar i trakten.

Den är belägen vid ravinen Agaetes mynning och formar en del av en trio av dammar i trappavsatser, som även består av dammarna Lugarejos och Las Hoyas som tillsammans med Regante, även känd som Presa de Las Garzas, tillhör samfundet Norra Gran Canarias Comunidad de Regantes.

Dammen Los Pérez

Men lämna tillhörighet och strider om vatten därhän, vad vi bör göra är att njuta av landskapet och dammens omgivningar i kommunen Artenara.

Det är en perfekt plats för att njuta av den enkla storslagenheten, som till exempel att vandra en morgon vilken dag som helst längs dess strand eller på grusvägen runt dammen.

På vägen upp till dammen från Galdar till Lugarejos skymtar man den branta norra kusten samt de imponerande ravinerna fulla av terrängformer och skuggor som tycks leva ett alldeles eget liv.

Artenara

Allt eftersom vi går framåt längs vägen och närmar oss platsen kan man se vattnet i dammen och känna stillheten. Ett rofyllt landskap ligger framför våra fötter, instucket under en skog av furor, en bergssluttning med grottboningar och ett fönster mot evigheten ovanför muren. Endast på en höjd av 500 meter ö/h kan man ana hur himmel och jord sammanbinds.Documento sin título
Hur man kommer hit

Från Las Palmas de Gran Canaria tar man norra landsvägen i riktning mot Galdar. Väl framme i Galdar svänger man av mot industriområdet San Isidro.

När man kommer till en rondell i den övre delen av industriområdet tar man avfarten som markerar Los Pinos de Galdar.

På denna väg som går uppåt följer vi hela tiden skyltarna mot Artenara. Efter ungefär 30 minuter ser du en skylt till höger där det står Presa los Perez..

Documento sin título
Vad ska man besöka

- Krukmakeriet Lugarejos
I kommunen Artenara på Gran Canaria är dörrarna till krukmakeriet öppna för allmänheten. Där arbetar nu den näst sista krukmakaren i denna trakt som under sekler sysslat med tillverkning av populära prylar i lergods: fat för rostning av majs, vattenkrukor, figurer, kaffekannor, rökelsekar...
Adress: District of Lugarejos, Artenara
Telefon: (+34) 928 666 117
(Öppet endast 10:00 till 14:00)

- Kapellet Virgen de la Cuevita
Det nuvarande kapellet, som hyser en mariastaty, är från 1600-talet och består av en grotta av stora dimensioner. I Mariakapellet är allt uthugget i sten, koret, altaret, predikstolen.
Adress: Calle de la Cuevita, 50, Artenara
Telefon: (+34) 928 666 102

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.