Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Sardina del Norte, en strand som välkomnar dig


Idag ska vi berätta en historia från längesedan. Historien om en liten hamn och en liten men storslagen strand på norra Gran Canaria.

Förutom de stora viktiga hamnarna har ön Gran Canaria alltid haft mindre hamnar, som till exempel Sardina del Norte, i kommunen Gáldar. En hamn som är liten till storleken men som ligger på en mycket vacker plats.

Sardina var en av de många hamnar på ön som förr användes till att frakta iväg jordbruksprodukter. Det var också en införselhamn för olika varor. Den lilla hamnen har kvar sin charm och sin omgivande natur. Samt nostalgin från svunna dagar med alla oräkneliga båtar som har lagt till här.

Två tidsperioder är viktiga i bukten Sardina del Nortes historia. Den första inträffade under slutet av 1400-talet och första halvan av 1500-talet då ön präglades först av spanjorernas erövringskamp och därefter av kolonisering. Den andra tidsperioden, 1800-talet, var även den en mycket viktig period i hamnens historia.

Sardina del Nortes placering ansågs vara strategisk för de spanska erövrarna, conquistadorerna. Eftersom det låg vid Gáldar, som på den tiden var säte för öns hövdingar, tänkte erövrarna sig att detta var den mest lämpliga angreppspunkten för att nå in till den dåvarande politiska makten på Gran Canaria.

Under en kort tid efter erövringen är hamnen i Sardina fortfarande viktig för handeln med socker, men den får mindre betydelse från och med andra halvan av 1500-talet då hamnen Las Isletas (som numera heter Puerto de la Luz) konsolideras som öns viktigaste hamn, och sockerindustrin på Gran Canaria minskar i omfattning.

Tidens gång har dock inte tagit ifrån denna vik dess förmåga att förföra sina besökare. Sardina är fortfarande en förtjusande, gammaldags, säregen fiskehamn med lugn och ro.

Man bör inte förvånas över att både havsflora och havsfauna är rik här. Vattnets turkosskiftande färgtoner har gjort att detta är en av de mest omtyckta platserna på Gran Canaria om man vill dyka. På havets botten bor bläckfisk, kanarisk havskräfta, sjögurka och sjöhäst. I sanden lever dubbelsugarfisk av arten Sicyases sanguineus, fjärilsrocka, sanktpersfisk och havsängel.

Idag är det inte längre conquistadorernas båtar som lockas till Sardina del Norte utan badgäster och turister som erövrats av platsens charm och lugn. Om du går vidare, förbi vågbrytaren på vänster hand, kommer du till en liten vik med klapperstenar, som övervakas av El Roquete, en bostad som huggits ut ur berget. El Roquete påminner om ursprungsinvånarnas bostäder från tiden innan spanjorerna erövrade ön.

Om det är lågvatten kan du fortsätta gå längs klipporna tills du kommer till en utgrävd hålighet i berget, från vilken de ungdomar som känner till stället dyker ner i Atlanten.

Documento sin título
Vägbeskrivning

Om du kommer från Las Palmas de Gran Canaria så kan du köra mot Agaete, på vägen GC-2. Den motorvägen har en avfart efter cirka 18 km som är skyltad mot Gáldar. I slutet av avfarten kommer du till en rondell och i den kör du mot Sardina del Norte.

Documento sin título
Att se och besöka

- Museo y Parque Arqueológico Cueva Pintada är ett museum och ett arkeologiskt reservat; Det ligger i staden Gáldar, i den nordöstra delen av ön Gran Canaria. Grottan Cueva Pintada (“Målade grottan”) som har givit namn till det arkeologiska området upptäcktes på 1800-talet och utgör ett magnifikt exempel på den målningskonst som skapades av ursprungsinvånarna på Gran Canaria. (i Gáldar. Adress: Calle Audiencia, 2)

- Museo de Néstor Álamo är tillägnat kompositören och författaren Néstor Álamo: Huset är ett typiskt traditionellt kanariskt herrskapshus. Du kommer in i bostaden/muséet genom en portgång som leder in till atriumgården.
Runt atriumgården finns de olika rummen, som nu är museisalar med utställningsföremål och installationer som visar Álamos bostad samt olika fasta utställningar som visar Kanarieöarnas musikhistoria. (Muséet ligger i grannkommunen Santa María de Guía de Gran Canaria. Adress: Calle San José, 7)

- Casa Museo Antonio Padrón som är tillägnat målaren Antonio Padrón; Detta museum öppnade år 1971, och ligger i det hus som var målaren Padróns bostad, i hans födelsestad Gáldar. Huset är en paviljong i regional stil som utgör en del av en arkitektonisk helhet vilken även omfattar en trädgård och familjens bostadshus. (Gáldar. Adress: Calle Capitán Quesada, 3)

- Fyren i Punta Sardina ligger i Sardina del Norte, i kommunen Gáldar. Fyren hjälper fartyg att navigera längs öns nordvästra kust, längs den kustremsa som går längs hela nordsidan fram till fyren i La Isleta, i öster, från udden vid La Aldea, i sydväst.