Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomi

Agaete

Kaffet för finsmakare växer i Agaete

Nu går inte längre fiskmånglarna från Agaete längs Gran Canarias norra kust, från by till by, med en balja full med sardiner på huvudet och annonserar "Sardiner! Färska sardiner! Läckra sardiner!". Dessa tider av uppoffring, av ett hårt liv, är ett avslutat kapitel och hör till historierna som Agaetes mor- och farföräldrar berättar för sina barnbarn. Några av dem fortsätter dock att vara fiskare och när natten framträder utan måne försvinner de för att lägga sina nät i mörkret.

Det vill säga. så tidigt som klockan tre på morgonen startar de motorn på sin lilla båt (ungefär tio meter i lång) för att navigera längs kusten, för att alltid ha land i sikte (men det är oftast omöjligt att urskilja bergen när det är så mörkt, men man kan alltid urskilja något ljus, i riktning mot någon plats mellan uddarna i La Aldea och Sardina på västra Gran Canaria.

Dessutom drar de en mindre båt bakom sig som används för att utföra inhägnaden med trålen för sardinerna som när de är lokaliserade lockas av ljusen från några strålkastare. Under dem är det 30 famnar djupt och vattnet börjar koka vilket betyder att sardinerna är på väg upp mot dem. Väntan har varit lång, men där är de, makrillarna aviserar det som är de första som kommer upp till ytan. När fisken väl är inne i nätet är det bara att dra in, det behövs starka armar.

De återvänder till hamnen Las Nieves i gryningen där några lastbilar tar hand om den värdefulla lasten och kör den till kunderna.

I dessa tidiga timmar och efter en natts arbete vad som allra mest lockar - detta är förstås olika vanor och smak - är att ta en kopp gott kaffe. Och i Agaete har de verkligen ett gott kaffe. Odlat mycket nära, bara några kilometer bort längre inåt dalen med samma namn som byn.

Den kan skryta med att vara den enda platsen i hela Europa som odlar kaffe, med en tradition från 1800-talet och av en gammal och mycket sparsamt förekommande variation inom den mycket vanliga typen av arabiskt kaffe.

En liten produktion, kaffebusken har enligt tradition planterats i utkanten av de andra odlingarna. Numera upptar den hedersplatsen och är i blickpunkten på många gårdar, men som därför inte har övergivit sina övriga odlingar som dalen likaså är känd för på ön. Och eftersom vi är inne på ämnet frukost, innan den där koppen kaffe skulle det smaka bra med en fruktsallad på papaya och apelsin.

Vad som odlades i dalen  i mitten på 1900-talet var bananer, "då planterade man kaffebusken runt om för den skyddade mot vinden", förklarar en av dalens äldre bönder. "Den här dalen var full av kaffebuskar från Los Berrazales till Puerto de las Nieves", berättar en annan. "Men från det Rosa Huset - som idag är ett vackert och lugnt lantsortshotell -  och ner till havet gav buskarna mindre skördar eftersom kaffebusken inte gillar havsluft. I hela dalen såg man kaffe överallt".

Praktisk information

HandMade Tours arrangerar skräddarsydda turer, för små grupper och med personlig service. Gastronomiska rutter som visar upp kaffekulturen i Valle de Agaete.
Telefon: (+34) 677 389 690
E-Mail: welcome@handmadetours.es
Web: www.handmadetours.es