Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

I Sardina behöver de inget världscentrum

I Sardina behöver de inget världscentrum

Medan man på andra platser på jordklotet bygger städer på nolltid, så går livet i Sardina del Norte i samma takt som vågorna som slår emot stranden. Sardina är en liten by på norra delen av Gran Canaria, långt från de stora stränderna med gyllengul sand i syd. Den är sällan nämnd i någon turistbroschyr och det verkar inte heller som om de är så pigga på att bli omnämnda.

På andra platser i världen bygger man konstgjorda öar med tusentals ton sand, medan det enda konstgjorda i Sardina är TV:n som hänger i taket på restaurangerna i hamnen. Konversationerna på uteserveringarna handlar inte om börsen. Du hittar varken limousiner eller femstjärniga lyxhotell här. Vad som här är en verklig lyx är fisken som serveras på barerna längs sluttningen ner mot havet.

I Sardina del Norte finns inga miljonärer med pråliga lyxjakter i hamnen. Däremot hittar man en miljonskatt under havets yta. Miljontals fiskar av alla de slag. Havsbottnen i denna halvt okända del av Gran Canaria är en av de rikaste i hela arkipelagen. En havsbotten som är mångmiljonär. Det är därför som alla öns dykare samlas här under veckosluten.

Du kan aldrig höra vare sig dykarna eller fiskarna diskutera aktier eller räntehöjningar i Sardina del Norte. Inte heller hör man diskussioner om Down Jones index. Varför?  Allt sådant är överflödigt när du genom ditt fönster har en sådan solnedgång och med ett helt hav som slumrar nästan vid fotändan av din säng.

Detta är kanske orsaken till att man här hittar så många människor som tycker om att prata med minsta möjliga antal ord. Till och med fiskmåsarna är tystlåtna i Sardina. Därför säger inte heller vi något mer. Endast hur man ska hitta hit. Strax efter Gáldar på norra delen av ön hittar man en skylt som visar vägen. Sväng in på en avtagsväg som går genom bananplantager, växthus och små grupper av hus på båda sidor av vägen och några palmer utspridda lite här och var. Efter en stund, när vägen tar slut, kommer man till hamnen i Sardina.

Och kom ihåg. Har du ett privat jetplan så kom inte hit och skryt. Det är ingen här som bryr sig. Här är det bättre att skryta med den fisk man har fångat. För, som du redan vet, medan man på andra platser bygger skyskrapor höga som berg, finns det människor som lever i en helt motsatt värld. Människor som endast vill leva ifred och med havet som granne. Och till syvende och sist, du känner väl till refrängen, världens centrum finns där du vill ha det.