Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomi

Santa Brígida

Bakverk vi förlorat och ett vin som vi återvinner…

Santa Brígida låter besökaren varje lördag och söndagsförmiddag upptäcka en mysig (för trivsam stämning) och modest (för dess dimentioner) marknad med jordbruksprodukter och hantverk, fullt med lokala produkter (frukt och grönsaker, bröd och bakverk,ostar, marmelader, vin) som man inte bör missa. Även om man bara går dit för att titta, känna och lukta.

Santa Brígida

Mycket nära dessutom ligger vinmuseet som tillåter oss att ta oss in i den sinnliga kunskapen om vad som är en aktivitet med sekler av tradition. Under 1900-talet verkade den försvinna men har nu återuppstått. Först och främst har man återupptagit tillverkningen av vinet från Monte Lentiscal och sedan har man lyckats ge det en insulär benämning från Gran Canaria som garanterar ursprung och kvalitet.

I konditoriet La Fonda däremot kan vi bara sucka över vad vi förlorat. Namnet kommer från att det varit ett härbärge för resande och semesterfirare. Här fanns matsal med bord av marmor där maten serverades till gästerna. Det var mycket välkänt ända till mitten av 1900-talet men stängde i slutet av 60-talet. I undervåningen fanns dock disken av marmor och vitrinskåpen av trä och glas kvar och utgjorde bar och konditori som var öppet till ganska nyligen och där serverades några av de produkter som gjort lokalen känd, som exempelvis deras marsipan och bizcochos lustrados.

Santa Brígida

Araceli Hernández var den sista i generationer av flera kvinnor i sin familj som fortsatte att tillverka dem. Framför allt de sockerglaserade sockerkakorna enligt ett recept som hade använts från 1800-talet. "Vem jag kommer ihåg är min farmor och min pappas mostrar som drev härbärget, känd som härberget Melián. Min pappa kallades Melián fast hans namn var Antonio Hernández , Melián var hans andra efternamn", berättar hon.

Till Aracelis farmor, Eusebia Melián, "kom folk med ägg och beställde bakverk till bröllop och barndop som också var brukligt i andra byar på ön, som i Moya och Santa María de Guía. Hon hade alltid sparat några till mig när jag kom på besök, när jag var liten", förklarade hon i en intervju för några år sedan och skrattade vid minnet av att någon klient kom och frågade: "Har ni några glaserade sockerkakor?". För att göra en carpeto, ugnplåt, använde hon 24 ägg, socker, mjöl och rivet citronskal. Efter att det hade bakats i ugnen, skar hon den i bitar och doppade dem i en sockerlag av socker, vatten och lite citron.

Santa Brígida

Vad tycks om att slå ihop en Vinrunda med ett besök till den största botaniska trädgården på Kanarieöarna? Med Tripgrancanaria går turism och gastronomi hand i hand…

Följ med HandmadeTours till vingårdarna i området Monte Lentiscal och den magiska kratern Bandama.