Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomi

Recept från blandön. Chef Alexis Álvarez. Gran Canaria.

Så här tillagar man Getlår i tomatsås, röd lök och potatismos, av Alexis Álvarez

FÖRSTA STEGET
a) Ingredienser (till 4 personer)


Getlår: 2 lår av ung get
Tomatsås: ben och övriga rester av geten, 300 ml. vitt vin, 50 ml. vit vinäger, 1gr. timjan, 1 gr. oregano, ½ chilipeppar, 4 gr. Sött paprikapulver, 20 vitlöksklyftor, 2 l. vatten.
Potatismos: 500 gr. potatis, 50 gr. grädde, 50 gr. smör, salt och vitpeppar.
Zucchinimos:250 gr. zucchini, 2 klasar spenat.
8 kärnfria oliver
1 stor röd lök

TILLAGNING


Getlår: ta köttet från benen på geten, salta och peppra och vacumkoka i en Sous Vide tills produktens innanmäte är 60 grader. Kyl av i isvatten och ställ i kylskåp. Tomatsås: lägg samman alla ingredienser och låt koka i tre timmar. Sedan silas den, reduceras och reds med maizena.

Röd lök: skala, skär i form av kronblad och koka dem al dente. Kyl i salt isvatten och lägg undan.

Potatismos: skala och ångkoka potatisen i bitar i en vacumpåse tills de är mjuka. Mosa i en potatispress och krydda med smöret, grädden, salt och vitpeppar. Zucchinimos: koka zucchinin skuren i bitar och kyl i isvatten. Häll av vattnet och mosa tillsammans med den kalla kokta spenaten tills man får ett grönt zucchinimos. Oliver: kärnfria och delade på mitten.

Stek av ung get i tomatsås, rödlök och potatismos
AVSLUTNING OCH PRESENTATION


Värm getlåren i Sous Vide och ge dem färg i en grillpanna. Dela dem i två bitar och måla dem med tomatsåsen. Lägg lite sås på tallriken och lägg den varma röda löken runt om, sedan potatismoset och några klickar av zucchinimoset. Man avslutar dekorationen med de halva oliverna och rosmarinblommor.

Recept [PDF - 382 KB]

CHEFENS INSPIRATION


Så här förklarar Alexis Álvarez hur hans recept kom till:

"Min gastronomiska stil är en aktualiserad form av den traditionella kanariska och spanska matlagningen där vi behandlar råvarorna med den största respekt. Det är den viktigaste delen i våra rätter.

Detta recept med en marinad av tomatsås är en traditionell rätt som jag älskar. I detta fall anpassar vi det till låret på en ung get som kokats på låg temperatur. Tradition och nyskapande går hand i hand i mitt restaurangkök."

Stek av ung get i tomatsås, rödlök och potatismos
Stek av ung get i tomatsås, rödlök och potatismos

Documento sin título
Vem är Alexis Álvarez?

Alexis Álvarez är en kock från Gran Canaria från Ingenio kommun. Sedan 2014 har han styrt köket på Restaurangen Los Guayres, en restaurang belägen på Hotell Cordial Mogán Playa, i Puerto de Mogán, och en av de mest kända restaurangerna på ön.

Med omfattande utbildning och yrkeskarriär, ledde kockens karriär att arbeta med stora mästare i Madrid, San Sebastian och Gerona, umgicks tillsammans med referenser som Subijana, Adrià eller Arzak, för att sedan återvända till sitt hem. Alexis brev innehåller den utsökta behandling av råvaran som han tog som grund för sitt kök sedan sina år av lärande, tillsammans med förbättringen av den lokala produkten på Gran Canaria, som han alltid lägger till sina rätter på ett kreativt sätt.

Alexis Álvarez har förvandlat "Los Guayres" till en gastronomisk referens som ingår i Repsol- och Michelin-guiderna och ett av de obligatoriska stoppen för älskare av god mat när du besöker ön.

I november 2020 får restaurangen "Los Guayres" sin första stjärna Michelin.


4:e Hemliga ingredienser 'matförbättring'

På Kanarieöarna är det möjligt att hitta enorma variationer av potatis av hög kvalité. Nästan alla av dem är antika varianter, ett minne av de första resorna som skickade potatis till Europa, då för flera sekler sedan när de passerade arkipelagen.

I det inre av Gran Canaria odlar man otroligt många variationer av den traditionella potatis som öns jordbrukare fortfarande bevarar. Läs mer information om odlingen i den digitala tidskriften Pellagofio Digital Magazine
Produktionen 'IslaMezclada' har ett samarbete med den kanariske keramikern Gustavo García Cruz.
Du kan på denna FB-sida se hans arbeten, hans märke INusuall och hans exemplar av samtida krukmakeri.

+ information om hantverkare på ön på FEDAC.Chef Alexis Álvarez