Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomi

Recept från blandön. Kocken Abraham Ortega. Gran Canaria.

Så här lagar man Papegojfisk med krämig textur med konfiterad potatis, Räksnö och Äppelklot gjorda på Valleseco-äpplenINGREDIENSER OCH TILLAGNING


Papegojfisk med krämig textur
2 rensade kretensiska papegojfiskar (Sparisoma cretense)
2 vitlökar
50 ml jungfruolivolja
Salt efter smak
Vi blancherar fiskarna efter att ha tagit bort skinnet och benen; när de är blancherade lägger vi dem i termomixern med övriga ingredienser tills det hela blivit till en massa.

Knapriga chips av fiskskinn

Skinnet från papegojfiskarna
Jungfruolivolja
Vi torkar skinnen i ugnen, som är värmd till 100ºC, i en halvtimme. Vi friterar dem i oljan vid 180ºC i två minuter tills de blir knapriga.

Papegojfisk med krämig textur med konfiterad potatis, Räksnö och Äppelklot gjorda på Valleseco-äpplen

Konfiterad potatis
Stora kanariska potatisar av typen autodate
Jungfruolivolja
Skär den skalade potatisen i stora kuber, så att vi kan ha dem som bas när vi lägger upp denna maträtt. För att konfitera potatisen lägger vi potatiskuberna i olivolja tills de är täckta av oljan. Värm ugnen till 70ºC och baka potatisen i en timme.

Räksnö
Vi ska använda 100 ml olja som har fått smak av stora röda räkor av sorten carabineros (Aristaeopsis edwardsiana) på följande sätt: Sjud 100 ml olja med de två räkorna i 70º i 3 timmar.
När 3 timmar har gått, plocka upp räkorna och blanda oljan med 100 g Maltosec (tapiokastärkelse).
Blanda tills du fått en fin konsistens.

Chef Abraham Romero
Papegojfisk med krämig textur med konfiterad potatis, Räksnö och Äppelklot gjorda på Valleseco-äpplen


Äppelklot
Färskpressad juice av Valleseco-äpplen 1 l
Kalciumklorid 10 g
Mineralvatten 1 l
Alginat 10 g

Pressa äpplena så att du får ut juicen.
Blanda juicen och kalciumklorid i en termomixer.
Blanda vattnet och alginat vid sidan av, också det i en termomixer.
Vi doppar ner äppeljuice-kalciumklorid-blandningen i alginat-vatten-blandningen med hjälp av en sked. Vi håller kvar skeden i tre minuter tills det bildas klot som vi plockar upp mycket försiktigt.

Recept [PDF - 378 KB]

KOCKENS INSPIRATION


Kocken Abraham Ortega berättar om ursprunget till detta recept:

"Det här receptet har inspirerats av fiskehamnarna på Gran Canaria, och av dessa fina papegojfiskar som man kan äta på restaurangerna i hamnkvarteren. Vi ville ge fisken en ny extra touche genom att tillföra en smidig konsistens till maträtten.

Äpplena från Valleseco äger en särskild fräschör på vintern, en syrlig smak som vi använder för att rensa munnen som en kontrast till fettet i det krämiga fiskmoset. Papegojfiskens smak liknar havskungen carabinero-räkans eleganta arom, och skaldjuren ger en färgkontrast och en smakharmoni. Jag försöker alltid finna inspiration till mina upplevelser som kock från mina resor och från min hemö, med dess fantastiska hav och landskap."


Documento sin título
Vem är Abraham Ortega?

"Sen jag var väldigt ung har jag alltid velat laga mat, vara med min mamma och min mormor medan de lagade mat. Idag inspireras jag av dem när jag lagar en ny rätt. Jag tar roten därifrån och sedan utvecklar jag den" berättar Abraham för oss.

Utbildad på Hotel Escuela Santa Brígida började Abraham Ortega som kock på Gran Hotel Atlantis Bahía Real på Fuerteventura. Senare åker han till Madrid där han kommer att formas på flera restauranger tills han når Mérimée, på gatan Fuencarral, där tack vare kocken Ángel Uro gror basen för hans passion för matlagning. "Ángel lärde mig kärleken till matlagning, det var början på ett liv av uppoffring och lärande".

Efter hans etapp i Merimee, passerar han genom flera kök i Madrid, bland dem Corral de la Morería eller 7delicatessen, i Mercado de San Antón, ett företag som säljer kanarisk mat, och som är vändpunkten för kocken, som arbetar med omorienteringen av utrymmet som en gastrobar med korsförsäljning av Kanariska produkter.

Detta stadium av erkännande av produkten av öarna omdirigerar Abrahams karriär. "Vi lyckades få det kanariska köket, modernt eller traditionellt, att ha sin plats i Madrid. Vi tar med vår gastronomi till ITB Berlin, till Warszawa, till Stuttgart. Med en kvalitetsstämpel, utan att glömma rötterna". Han får priset "Bästa kanariska kock av El Mundo 2016" för sin prestation i 7delicatessen och MadPlanet Madrid. Senare återvänder Abraham till Gran Canaria och passerar genom olika restauranger tills han tar ansvaret som kock i El Santo Restaurante.

Abraham Ortega är idag ägare och kock till Tabaiba restaurang, beläget på calle Portugal i Las Palmas de Gran Canaria, där han utarbetar ett "avantgardistiskt, transgressivt och kaotiskt kök, utan att glömma det ödmjuka ursprunget till kanarisk gastronomi”, Enligt restaurangens presenteringsbrev.

Semifinalist i S. Pellegrino Young Chef Iberian Region för kockar under 30 år från Spanien och Portugal, och belönad 2018 som "bästa nya gastronomiska talang på Kanarieöarna" i V Premios de Gastronomía de Mahou-La Opinion-La Provincia, Abraham Ortegas karriär lovar att ge oss stora smaker och många goda överraskningar under de kommande åren.

24:e Hemliga ingredienser 'matförbättring'

Den hemliga ingrediensen 'som ger det lilla extra': Valleseco-äpplen
Äpplen är den främsta produkten från Valleseco, den kommun på Gran Canaria där mer än hälften av öns äppelträd växer. Äpplena är av sorten renett; de har blivit mer och mer uppskattade och har givit upphov till en liten ciderproduktion i byn. Många av byns utsökta lokala produkter kommer från äpplena; från äppelmust till mousserande äppelcider, fin äppelcidervinäger och delikata bakverk som truchas och äppelprofiteroler.

Här finns mer info om cidern Sidra Gran Valle från kommunen Valleseco.