Gran Canaria
Gran Canaria
Havet

Gran Canaria PWA Grand Slam 2008

Världens bästa flyger i Pozo Izquierdo

PWA Grand Slam Gran Canaria 2008
Datum:
3-12 juli 2008 
Ver Program

Pozo Izquierdo. Så heter Windsurfens Mecka. Den verkliga vaggan för champions och en prövosten för dem som vill bli någon inom denna sport. År efter år är Gran Canaria träffpunkt för PWA World Tour. Gran Canarias världsmästerskap i Windsurf har blivit det mest prestigefyllda evenemanget bland proffsen.

Det finns flera orsaker till succén. Först och främst bör nämnas att Pozo Izquierdo är tillhållet för de bästa. Vindens Wembley. Rolland Garros för de radikalaste. Vinden på denna del av ön har format ett flertal förgrundsfigurer inom windsurf, som t.ex. den legendariske Björn Dunkerbeck. Tvillingarna Iballa och Daida Ruano är också lokala förmågor från Pozo. De känner väl till vindens styrka vid stränder som Pozo eller Vargas, vilket har skapat starka tävlare som alltid navigerar på högsta nivå i PWA Tour.

Men det finns också andra skickliga surfare, som bröderna Jensen, Kauli Seadi, Ricardo Campillo, Mark och Kevin Pritchard som under långa perioder tränar här. Även Nick Baker samt lokala förmågor som Jonás Ceballos och Marcos Pérez finns här bland många andra. Alla är på ett eller annat sätt förknippade med stranden i Pozo. Men vad har Pozo Izquierdo som drar likt en magnet? 

Det är enkelt. Vind och sol. Nödvändiga förutsättningar för windsurf. Allt som är nödvändigt för att de bästa varje år ska kunna tävla på en ö i Atlanten. Det är också sant att man inte behöver vara proffs för att surfa där men, man bör vara mycket skicklig för att klara bra dagar med stark vind. Verkligt skicklig.

Platsen har också sin speciella tjusning. Pozo Izquierdo är en vik med sten och svart sand. Den ligger i Santa Lucía de Tirajana, inte långt från Gran Canarias turistområden. Men, Pozo är en värld för sig, en värld skräddarsydd för fans av windsurf. Långt från välfyllda badstränder, avsides från stränder dit vanliga soldyrkare söker sig som kommer till ön för att få fint väder, sol och bad.

Pozo Izquierdo ligger fortfarande undangömt. Med avsikt. Det dyker upp efter en färd på en lokal väg som slingrar sig mellan växthus för tomater. Alla vind-dyrkare vill ha det så. De gillar den lilla byn Pozo, där livet verkar gå långsamt fram. För farten, för tempot, för att rusa fram som ett expresståg över vattnet, det står de själva för, windsurf-tokarna.

En sak till. Det är verkligen lönt att åka dit som åskådare. Verkligen lönt. För i Pozo Izquierdo navigerar man mycket nära stranden. Därför är PWA Tour ett gigantiskt skådespel. Windsurfare från mer än 20 länder i högsta fart över vattnet eller i akrobatiska hopp över vågorna. Bara några meter från publiken.

Så bara du vet. Om din passion är windsurf. Om du har bestämt dig för att resa till Gran Canaria. Ska du verkligen missa PWA i Pozo? Den förlorade världen för fartdårarna öppnas för allmänheten denna månad. Från den 3 till den 12 juli har du ett oundvikligt möte på sydöstra Gran Canaria.

Mer information: www.pozo-izquierdo.com 

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.