Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

24 timmar i Las Palmas de Gran Canaria

24 timmar i Las Palmas de Gran Canaria

Har du någon gång varit i en stad som är byggd mitt i havet? Inte? Den staden kan vara Las Palmas de Gran Canaria, Kanarieöarnas största stad. Vi erbjuder dig en koncentrerad rundtur för att lära känna den på bara 24 timmar. Titta ut över en stad som är omgiven av vatten, belägen vid Atlantens dörr, just på den plats som solen valt för att stanna hela året om.

Kl. 09:30
Hur kommer man in och ut ur tidstunneln?

När dagen tar sin början kan du hitta dig själv flanerande, nästan utan att vilja det själv, bland de äldsta gränderna på denna sidan Atlanten. Det är gränderna i Vegueta, en stadsdel med mer än 500 år av historia, som ligger utanför sorlet i en stad från 2000-talet.

Du kan trampa på samma stenlagda gator där Kristoffer Kolumbus en gång gick när han besökte Gran Canaria eller vandra i trånga gränder som är som tagna ur en piratfilm. Pirater har dock inte varit här på flera sekler, nu finns det istället flera stora museer och tapasbarer med gott vin.

Katedralens stora kyrkklocka som sjörövarna en gång tog med sig är åter på plats. Den ljuder runtomkring duvorna som slår sig ner nästan organiserat på foton av barnen, som följer en oskriven lag och klättrar upp på bronshundarna på Plaza Santa Ana.

I Vegueta rekommenderar vi dig:
- El Museo Canario.
- Flanera längs Calle de los Balcones (Balkonggatan) och gränderna däromkring.
- El Centro Atlántico de Arte Moderno (Moderna museet).
Casa de Colón.

Kl. 12:00
Den viktiga shoppingtimmen

Endast ett stenkast från Vegueta på gångavstånd hittar du Triana.

Triana är en gågata med massor av affärer. Affärer med kända märken och små presentaffärer. Ett av Gran Canarias bästa ställen för shopping. Gatan är omgärdad av byggnader i gammal traditionell stil. I området hittar man också små mysiga ställen som det lilla torget framför hotell Madrid, alldeles vid foten av det aristokratiska Litterära kabinettet och nära Plaza de las Ranas, Grodtorget, med alla uteserveringar och caféer. Den lilla kyrkan, Ermita de San Telmo, där man förvarar sjömännens böner, ligger alldeles bredvid busstationen Estación de Guaguas.

I Triana-området rekommenderar vi dig:
- Restaurangerna kring Triana. Traditionellt kök eller kreativt kök, alltid med utsökta viner.
Muséet Pérez Galdós.
- Shopping på gatorna San Bernardo, Cano, Pérez Galdós och däromkring.
Sightseeingbuss.

Kl. 16:00
Tedrickning i de engelska kvarteren

Mitt i stan ligger Ciudad Jardín, Trädgårdsstaden, även känt som de engelska kvarteren. I denna del av stan bodde på 1800-talet de engelska representanterna för de stora båtbolagen som installerats i Las Palmas hamn.

I närheten, inte långt från promenaden längs havet gömmer sig en lugn liten oas som kan rekommenderas: El Pueblo Canario. Där man kan sitta ner och prata vid en öl eller kaffe och njuta av lugnet som Agatha Christie gjorde vid sitt besök på ön.

I Pueblo Canario finner man ett litet konstmuseum tillägnat konstnären Néstor Martín Fernández de la Torre, det kan varmt rekommenderas.

Missa inte heller:
- Barerna och uteserveringarna bredvid havet i småbåtshamnen Muelle Deportivo.

Kl. 17:00
Dags för ett bad på Playa de Las Canteras

En fyra kilometer lång strand med guldgul sand. En lång strandpromenad längs havet med restauranger och uteserveringar. Massor av människor som är helt övertygade om att ta sig ett dopp alla dagar på året.

Canteras-stranden kan skryta med en temperatur som lämpar sig för bad 365 dagar om året. Stadens pärla skyddas av ett rev som dämpar vågorna mot strandkanten. Lokalbefolkningen kallar revet för ”La Barra”, det är en barriär av vulkansten som vid lågvatten gör det till en enorm naturlig swimmingpool.

Glöm inte:
Promenaden längs stranden, som erbjuder massor av uteserveringar där man kan fördriva tiden på ett behagligt sätt.

Kl. 20:00
En stad som vägrar att gå till sängs

Så kommer tidpunkten då Las Palmas de Gran Canaria blandar sin kosmopolitiska och urbana atmosfär, allt tillsammans med vackert väder och fin musik.

Staden bjuder på många områden med kvällsnöjen för alla smakriktningar. Dessutom finns alla restauranger, barer och uteserveringar kring Triana, i Vegueta, i småbåtshamnen och längs Las Canteras.

Vi rekommenderar:
Välj den musikföreställning som du föredrar.
På emblematiska platser som Teatro Pérez Galdós eller Auditorio Alfredo Kraus kan man lyssna till den bästa musiken så gott som hela året.