Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Upptäck Agüimes

Upptäck Agüimes

Agüimes erbjuder många olika nöjen för sina besökare, antingen strosa runt i de gamla stadsdelarna, vandra i dess grönområden och naturomgivningar, eller deltaga i de olika kulturella aktiviteter som erbjuds under året.

En av de främsta sevärdheterna för alla turister är San Sebastián kyrkan. Det är en stenbyggnad , byggd i en viss katedralliknande stil, med en fasad som räknas till de främsta exemplen på kanarisk nyklassisk arkitektur. Kyrkan blev kulturminnesmärkt år 1981.

På San Antón torget ligger Agüimes Informationscentral där besökaren kan få information om arkitektur, konst och historia i den gamla stadsdelen. Man kan få reda på de olika byggnadsstilarna på hus som finns och som har funnit: jordbruksfastigheter, borgarhus, hantverksverkstäder. kapell, kyrkor, kloster, arkeologiska fyndplatser.

Om man istället vill göra ett besök i kommunens naturomgivningar finns de två platser som bör besökas: Temisas och Guayadeque.

Temisas är en naturskön plats som fått beteckningen "representativ kanarisk lantbebyggelse" av den Kanariska regeringen.

Här kan vi beskåda ett vackert bergslandskap, Roque Aguayro och Kanarieöarnas största olivlund, samt San Miguel kapellet från 1700-talet.

Guayadeque är en djup ravindal som delar ön. Här ligger den intressanta grottbyn Cueva Bermeja, Aposteln San Bartolomé kapellet, samt ett flertal trevliga restauranger som är uthuggna direkt i berget. Det är även en av de vackraste turerna för att uppleva mandelträden i blom under januari och februari.

I ravindalen Barranco de Guayadeque, vilken är klassat som ett naturmonument av kulturvärde, finns en Informationscentral i en byggnad som delvis är uthugget i berget. Här kan man få en uppfattning om dess tidiga historia då erosion och vulkanisk aktivitet formade landskapet, dess nuvarande utseende, samt bosättningar under både förspansk- som under senare tid.

Agüimesberget är ytterligare en intressant sevärdhet, då det här finns arkeologiska fyndplatser med bevarade grottmålningar och grottbostäder från urinvånarnas tid. Den viktigaste platsen är Morro del Cuervo med en samling hällristningar.

En av Kanarieöarnas främsta områden med ristningar är hällristningarna i Balos, i ravindalgången med samma namn.

Stränderna

I denna kustnära kommun anses Playa de Vargas vara den bästa badstranden. Den anses som en av världens bästa stränder för "radical windsurfing". Av den anledningen anordnas varje år ett världsmästerskap, Vargas PWA Wave Classic Grand Prix, där de främsta utövarna av denna sport deltar. Vid denna badstrand finns en campingplats som främst är till för alla som vill utöva denna sport.

Men om besökaren istället är intresserad av Gran Canarias havsbotten, finns en annan strand i Agüimes som lämpar sig för dykning: Playa de El Cabrón, vilken är en av Kanarieöarnas främsta undervattensområden med stora biologiska och ekologiska värden.

Agüimes kommun har ytterligare två badstränder, Playa de Arinaga och Playa de Balos, som trots att de speciellt under sommaren är utsatta för passadvindarna, är mycket välbesökta.

Shopping

I Agüimes finns en stor hantverkstradition och det finns gott om hantverkare och verkstäder runt om i kommunen. Hålsömnad, stenföremål, traditionell kanarisk keramik samt folkdräktssömnad hör till Agüimes specialiteter.

På kommunens turistbyrå kan besökaren få information om alla hantverkare som har verkstäder i Agüimes. Om man vill inhandla lokala produkter är det bäst att besöka någon av kommunens jordbruksmarknader. Varje torsdag (9.00-14.00) framför busstationen i Agüimes, och varje fredag (9.00-14.00) bredvid kyrkan San José Obrero i Cruce de Arinaga. Såväl bofasta som besökare kan köpa bland det stora urvalet av frukt, grönsaker, rotsaker tillsammans med blomstånd, skostånd och andra konsumtionvaror.

I Cruce de Arinaga finns även ett köpcentrum som heter La Zafra. Här finns ett stort urval av butiker som säljer smycken, presentartiklar, hälsokost, kläder samt med nöjesanläggningar och caféer.

Gastronomi

Agüimes kommun har en lång tradition av folklig matkultur. Denna matkultur består av grönsaksgrytor (olika grönsaker, matkrasse,...), fiskrätter, mojosåser, grillat kött, köttgrytor och likörer.  Alla dessa recept från tidigare generationer finns samlade i en receptbok " Agüimes receptsamling".

Vin- och osttillverkningen i kommunen är också ett viktigt bidrag till kommunens gastronomi. Vinet från trakten har beteckningen "Señorío de Agüimes", och det har vunnit flera priser i samband med vinprovningar på ön.

De lagrade och halvlagrade ostarna, samt färskostarna från Cruce de Arinaga och Temisas brukar finnas med på de regionala mässorna som anordnas med denna utsökta kanariska produkt.

Slutligen måste vi omnämna brödet i denna kommun, som är så populärt och omtyckt att det fått ett eget ordstäv: " det är godare än brödet i Agüimes".

I Temisas kan man äta på små barer som serverar hemlagad mat med lokala produkter. I Guayadeque serveras främst grillat kött. I den gamla stadskärnan finns ett varierat utbud av tapasbarer, caféer och restauranger med traditionell mat. I Arinaga finns det mest varierade utbudet, speciellt av fisk och färska skaldjur.

Fler möjligheter för din resa
Lär känna Guayadeque, den stora dalgången på Gran Canaria, tillsammans med Turinka Canarias.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.