Gran Canaria
Gran Canaria
Tio anledningar
att återvända

Stjärnskådning på Gran Canaria


Gran Canaria har många av de egenskaper som krävs för att man ska kunna observera universum. Höga bergstoppar, klar molnfri himmel, inte mycket vind. Det finns flera olika ställen på vår runda ö där de som gillar att titta på stjärnor kan få de finaste platserna, som på första parkett, för att betrakta himlen.

Stjärnvy i Gran Canarias bergsmassiv
Vandrare under en stjärnhimmel

De bästa observationsplatserna finns riktigt högt över havet, tack vare ett fenomen som öborna kallar för “Åsnemagen” (“Panza de Burro”), vilket är gynnsamt för att få bilder med så hög precision och kvalité som möjligt. “Åsnemagen” gör att molnen samlas på en höjd av 500 m ö h, och får bort ljusföroreningar genom att blockera tätorternas ljus. På så vis kan vi se stjärnorna bättre.

Eftersom himlen är så lätt att observera här har astronomin vuxit sig allt större på ön tack vare inrättningar som observatoriet i Temisas och det Centro Astronómico Roque Saucillo, som året om har publik verksamhet. Vissa av de aktiviteter som ordnas sker på själva observatorerna och andra äger rum på olika ställen runt om på Gran Canaria.

En by i Gran Canarias inre

Observatoriet i Temisas ligger i ett vackert landskap, nära en samling lantgårdar vid en av de största olivodlingarna på Kanarieöarna. I byn finns lämningar efter den gamla olivkvarnen från 1500-talet, och många jordbrukare håller traditionen vid liv och gör olivolja i den kommunala olivpressen. Oljan får beteckningen Virgen Extra Caserío de Temisas.

Att besöka Observatoriet är en perfekt ursäkt för att komma ut på landet, promenera bland gårdarna och avsmaka den traditionella gastronomin, eller gå till fots på vandringsstigar som går genom områdets raviner. I Temisas kan man verkligen få lugn och ro från stadens brus.

Vy över Temisas mellan palmer
Kapell i Temisas

Företaget Astroeduca erbjuder ett stort urval pedagogiska aktiviteter samt turistvisningar på höglandet och öns centrala delar. När stjärnfallen Perseiderna ägde rum senast lyckades Astroeduca samla runt fem hundra stjärnskådare för att beundra himlafenomenet.

Astroeducas aktiviteter har en klar pedagogisk och folkbildande prägel, och verksamheten har blivit allt mer utbyggd på senare år. Företaget har ett eget observatorium mitt på ön, som heter Centro Astronómico Roque Saucillo och ligger i San Mateo, där hundratals skolbarn får upptäcka astronomin för första gången.

Observatoriet, vars namn förkortas CARS, är basen för Astroeducas strävan att sprida denna vetenskap och utveckla stjärnskådningsturismen. Det är ett observatorium i tätortsmiljö där man organiserar en del av sina aktiviteter, och Astroeduca får stöd från kommunen Vega de San Mateo. CARS ligger på översta våningen i Kommunala musikskolan och är klassificerat som ett MPC tillsammans med observatoriet i Montaña Cabreja. CARS har 3 teleskop på 0.28, 0.20 och 0.06m, med CCD-kameror. Parallellt har man installerat två H-alpha-teleskop för observation och astrofotografering av solen. För att kontakta dem, besök www.astroeduca.com

Nattlig vy av San Agustín

Astroeduca ordnar dessutom Star Party, en årligt återkommande träff under stjärnhimlen, och detta evenemang är öppet för alla stjärnintresserade som vill komma. Star Party äger rum på ett nytt ställe varje år.

Ett annat alternativ erbjuds av AstroGC, en turarrangör som drivs av Gauthier Dubois, en stor kännare av de pärlor som stjärnskådningens vänner kan hitta uppe i Gran Canarias bergstrakter. Gauthier ordnar högintressanta utfärder för turister, där utfärden utgår från badorterna på södra delen av ön. Gauthier delar med sig av hela sin erfarenhet till turister som gillar astronomi och som vill vara tillsammans en kväll och upptäcka stjärnhimlen.

Praktisk Information

Vad skulle du tycka om att kombinera vandring med stjärnskådning?
Upptäck Gran Canarias stjärnhimmel med Astroeduca.


Vill du upptäcka en natthimmel som är full av stjärnor?
Turarrangören AstroGC ordnar utflykter där de hämtar upp dig på ditt hotell, så att du kan följa med och upptäcka den spektakulära stjärnbeströdda himlen uppe i bergen på öns södra del.