Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomi

Gastronomi på Gran Canaria. Recept av Rafael Bueno. Gran Canaria.

”Kummelfilé från Arinaga på bläckfisk med lök laktonäs av bläckfiskbläck”, recept av Rafael BuenoINGREDIENSER OCH FÖRBEREDELSE
Ingredienser för 4 personer


Kummelfilé
800 gr. ren kummel. 4 Filéer á 200gr. per person
Steka filén på huddelen på medelhög värme.
Försegla för att bevara dess juice.
Det avslutas med ett kort besök i ugnen i 2–3 minuter på 200 grader.

Kummelrecept från Arinaga av kocken Rafael Bueno

Bläckfisk med lök
1 kilo ren bläckfisk
½ kilo lök eller lokal vårlök
200 ml (ett glas) vitt vin
1 vitlök
Olivolja
Timjan
Salt och peppar
Skär bläckfisken i ringar.
Fräs vårlöken i en gryta på medelvärme i 2–3 timmar tillsammans med timjan, vitlök, salt och peppar tills den börjar karamelliseras något.
Härifrån, tillsätt bläckfisken och det vita vinet och håll i cirka en halvtimme på medelvärme tills de är mjuka.

Laktonäs av bläckfiskbläck
100 ml mjölk
50 ml olivolja 0,4 surhet
1 vitlöksklyfta
2 msk bläckfiskbläck
Lägg alla ingredienser i samma behållare och vispa tills du får konsistensen av majonnäs.

Plätering av kocken Rafael Buenos recept
Kocken Rafael Bueno på hans Embarcadero-restaurang
KOCKENS INSPIRATION


Rafael anser sig vara en sjöman. Var han än har bott eller arbetat har han alltid haft havet nära, oavsett om det var Asturien, Barcelona eller Gran Canaria. Havet som den perfekta allierade, där man kan söka lugnet utanför köket och inspiration till maträtter. Hans restaurang, Embarcadero, är faktiskt bokstavligen över havet. Av den anledningen älskar han att arbeta med färsk fisk som huvudprodukt och drar fördel av det faktum att Gran Canarias kust erbjuder en rik och utmärkt variation.

I receptet han presenterar insisterar han på den höga kvaliteten på det djuphavskummel som fångas i vattnen vid Arinagas södra kust, där den från oktober till februari är som bäst på grund av det kalla vintervattnet. De små bläckfiskarna kommer från området San Cristóbal i Gran Canarias huvudstad.


Documento sin título
Vem är Rafael Bueno?

Född i Las Palmas de Gran Canaria, av en asturisk mamma och en katalansk pappa, tillbringade Rafael somrarna i köket på Casa Julián, hans mormors restaurang i Asturien, som nu drivs av den tredje generationen av sagan. Hans mormor lärde honom att göra rispudding, en efterrätt han erbjuder på restaurante Embarcadero, i fritidshamnen i Las Palmas de Gran Canaria. Rafael behöll som sin mormors största arvvärden för uthållighet, hängivenhet och kärlek till ett väl utfört jobb.

1995 flyttade han till Barcelona där han studerade matlagning i 3 år på Escuela Hofmann, praktiserade i dess restaurang i 6 månader, för att sedan påbörja en omfattande utbildningsresa med stora köksmästare. Sommaren 1998 flyttade han till Mallorca där han praktiserade hos kocken med en Michelin-stjärna, Koldo Royo. Senare ytterligare sex månader i restaurangen hos den sorgligt avlidne Santi Santamaría, Racó de Can Fabes, i Saint Celoni, där han fick sin första anställning.

Mellan 2001 och 2002 var Rafael fiskchef på restaurangen New Port Room på Hotel Arts i Barcelona. 2002 arbetade han som chef för köttavdelningen på restaurangen Relais & Châteaux La Torre de Remei i Puigcerdá, som drivs av den välkände kocken Josep María Boix, där han utvecklar det säsongsbetonade och katalanska köket. Mellan 2003 och 2004 var han köksmästare på "Carmelitas", i stadsdelen Rabal, bredvid den berömda Boquería-marknaden. 2005 och 2006 var han Executive Sub-Chef på World Trade Center i Barcelona, där han avslutade sin etapp i Katalonien.

Här återvänder han till sin ö Gran Canaria och tar hand om köken i "Embarcadero" där han har arbetat i 15 år som kock och som ägare, och tillhandahåller ett kök där den höga kvaliteten på färska marknadsprodukter dominerar. Arbetsfilosofin för hans restaurang är respekt för traditioner och kärlek till produkten som axeln i varje förberedelse.

Restaurante Embarcadero i Sociala medier:

Facebook: Restaurante Embarcadero

Instagram: @restauranteembarcadero

Fiske på Gran Canaria

32º hemliga ingrediensen "bättrerätter"

Hantverksfiske på Gran Canaria

'Kanarieöarna är den enda regionen där fisket är hantverksmässigt, med allt som har mervärde för en av de mest enastående ingredienserna i lokal gastronomi. -förklarar journalisten Yuri Millares i  tidskriften PellaGofio.-

Och det är ingen hemlighet, för de bästa restaurangerna på ön visar upp den lilla tid som har gått sedan produkten fångas tills den sätts in i köket. Det finns många fiskarföreningar på Gran Canaria, försörjningscentra och restauranger. I Agaete, Arguineguín, San Cristóbal, Puerto de Mogán, i Castillo del Romeral. De omger praktiskt taget öns kustlinje och distribuerar varje dag den råa basen för ett jämnt produktkök.