Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomi

Recept från blandön. Chef Dara Bello O'Shanahan. Gran Canaria.

Cheescake av ost Flor de Guía med sorbet av kaktusfrukt och knaprig mandel från Tejeda, av Dara O´ShanahanFÖRSTA STEGEN
Recept för 6 personer

Ingredienser till cheescaken


500 gr bredbar krämig ost
620 gr ost flor de Guía
335 gr socker
60 gr mjöl
5 ägg
2 äggulor
80 gr grädde
Lägg allt i en mixer och krossa tills man får en slät massa.
Häll i en form, inte högre än 3 cm.
Laga i vattenbad i 90 grader i 2 timmar, låt den svalna i kylskåpet.
Spara i en sprits.

Cheesecake med stänk av kaktusfrukt och rostad mandel från Tejeda

Ingredienser till sorbeten av kaktusfrukt


190 gr socker
1 skalad citron, helt utan det vita
350 gr skalade kaktusfrukter
1 kg isbitar

Man lägger sockret i en stark mixer och lägger till den krossade och silade kaktusfrukten samt citronen.
Lägg i isen och vispa tills det blir en krämig massa.

Ingredienser Sable de Almendras de Tejeda


200 gr mandel
200 gr smör
200 gr mjöl
200 gr florsocker


Dela smöret och lägg till de andra ingredienserna och knåda tills man får en slät massa.
Dela degen i två delar och lägg på smörpapper och kavla ut till en platta inte högre än en halv centimeter.
Låt kallna en halvtimme. Ställ in i ugnen på 170 grader i 12 minuter. När det har kallnat smular man sönder det som om det vore jord.
Man dekorerar med ätbara lavendelblommor som odlas i Santa Brígida.

** Kombinera de tre sakerna efter smak

Recept [PDF - 380 KB]

Cheesecake med stänk av kaktusfrukt och rostad mandel från Tejeda
Dara Bello O´Shanahan

CHEFENS INSPIRATION


Dara Bello förklarar för oss hur hennes recept Kanarisk Cheesecake kom till:

"Jag ville hylla de kanariska ostarna genom att ägna dem en dessert. Speciellt då den delikata och unika blomosten från Guia på norra Gran Canaria. Jag inspirerades under mina promenader med morfar i den botaniska trädgården och kände då att att osten kunde samtala med kaktusfrukten och med mandeln från Tejeda. Kaktusfrukten med sin intensiva färg och mångsidiga textur och mandeln från Tejeda med sin smak och skönhet som mandeln inger.

Blandningen av blomosten och sorben av kaktusfrukt och knaprig mandel ger en bild av en rikedom av smaker, textur och klimat på ön. Osten bidrar med värme, kaktusfrukten med fräschör och mandeln med ett knaprigt välljud.

Allt tillsammans lovordar ljuset, färgerna och det varierande landskapet på Gran Canaria. Lavendelblommorna som också är odlade på ön ger en magnifik avslutning med en söt och frisk arom."


Documento sin título
Vem är Dara Bello O´Shanahan?

Köket förföljer Dara. När hon var liten, när hon inte gillade middagen, började hon förbereda något annat, knappt högre än gasspisen hemma. Som vuxen utbildade Dara sig till inredningsdesigner vid Dublin Institute of Design. Senare var hon smyckesdesigner. Till hon tog tag i köket som yrke, i Irland, på Little Caesar i Dublin.

Senare arbetar hon som matsalschef på prestigefyllda Nosh och som köksbiträde och restaurangsamordnare på Cavistons Food Emporium. Senare anställs hon som ansvarig för catering åt filmproduktionsbolag.

I hennes nästa etapp lär hon sig hemligheterna bakom ekologiskt bageri och bakverk på legendariska Marc Michel Organic Life, i Wicklow. Och hon träffar Maggy Lynch, skaparen av Soul Food Company, vilket var för Dara den bästa förstärkningen av hennes köksidé. Det lyckliga mötet bekräftade för henne att äta hälsosamt - som hennes far insisterade - kunde vara det största nöjet.

Dara öppnade sin första egna butik 2013, i Gran Canarias huvudstad Dara feelin good, som ger henne möjligheten att erbjuda hälsosam och utsökt mat. Med stöd från sin familj och Moba Showroom ger hon form åt sina idéer. Tre år senare expanderar hon till en större lokal, på Calle Travieso de Las Palmas de Gran Canaria, där hon delar med sig av sin hälsosamma meny, sitt bröd och sina bakverk färska från ugnen, ekologiska råvaror från trädgården, yogaklasser och mycket mer.

2018 tar Dara ett nytt steg som entreprenör och flyttar nu sin kokbok till en ny restaurang, Dara Gourmet, på Gourmet Experience Boulevard i El Corte Inglés, i Mesa y López, en av öns huvudstads kommersiella artärer, där kocken idag sätter sitt goda märke.

8:e Hemliga ingredienser 'matförbättring'

Bergskommunen Tejeda är känt för sin mandel som varje år spirar i otroligt vackra landskapsbilder och som är basen till dess anrika tradition av bakverk. En tradition som alltid håller mandeln i orten som stor portalfigur, i marsipan, mandelkakor, piñones och i Bienmesabe, den typiska mandelsåsen från Gran Canaria som huvudsakligen serveras till glass och bakverk.

Hitta här det traditionella receptet på Bienmesabe.