Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomi

Recept från blandön. Chef Dara Bello O'Shanahan. Gran Canaria.

Cheescake av ost Flor de Guía med sorbet av kaktusfrukt och knaprig mandel från Tejeda, av Dara O´ShanahanFÖRSTA STEGEN
Recept för 6 personer

Ingredienser till cheescaken


500 gr bredbar krämig ost
620 gr ost flor de Guía
335 gr socker
60 gr mjöl
5 ägg
2 äggulor
80 gr grädde
Lägg allt i en mixer och krossa tills man får en slät massa.
Häll i en form, inte högre än 3 cm.
Laga i vattenbad i 90 grader i 2 timmar, låt den svalna i kylskåpet.
Spara i en sprits.

Cheesecake med stänk av kaktusfrukt och rostad mandel från Tejeda

Ingredienser till sorbeten av kaktusfrukt


190 gr socker
1 skalad citron, helt utan det vita
350 gr skalade kaktusfrukter
1 kg isbitar

Man lägger sockret i en stark mixer och lägger till den krossade och silade kaktusfrukten samt citronen.
Lägg i isen och vispa tills det blir en krämig massa.

Ingredienser Sable de Almendras de Tejeda


200 gr mandel
200 gr smör
200 gr mjöl
200 gr florsocker


Dela smöret och lägg till de andra ingredienserna och knåda tills man får en slät massa.
Dela degen i två delar och lägg på smörpapper och kavla ut till en platta inte högre än en halv centimeter.
Låt kallna en halvtimme. Ställ in i ugnen på 170 grader i 12 minuter. När det har kallnat smular man sönder det som om det vore jord.
Man dekorerar med ätbara lavendelblommor som odlas i Santa Brígida.

** Kombinera de tre sakerna efter smak

Recept [PDF - 380 KB]

Cheesecake med stänk av kaktusfrukt och rostad mandel från Tejeda
Dara Bello O´Shanahan

CHEFENS INSPIRATION


Dara Bello förklarar för oss hur hennes recept Kanarisk Cheesecake kom till:

"Jag ville hylla de kanariska ostarna genom att ägna dem en dessert. Speciellt då den delikata och unika blomosten från Guia på norra Gran Canaria. Jag inspirerades under mina promenader med morfar i den botaniska trädgården och kände då att att osten kunde samtala med kaktusfrukten och med mandeln från Tejeda. Kaktusfrukten med sin intensiva färg och mångsidiga textur och mandeln från Tejeda med sin smak och skönhet som mandeln inger.

Blandningen av blomosten och sorben av kaktusfrukt och knaprig mandel ger en bild av en rikedom av smaker, textur och klimat på ön. Osten bidrar med värme, kaktusfrukten med fräschör och mandeln med ett knaprigt välljud.

Allt tillsammans lovordar ljuset, färgerna och det varierande landskapet på Gran Canaria. Lavendelblommorna som också är odlade på ön ger en magnifik avslutning med en söt och frisk arom."


Documento sin título
Vem är Dara Bello O´Shanahan?

Köket förföljer Dara. Som liten när hon inte tyckte om kvällsmaten gjorde hon iordning något annat fastän hon knappast var högre än gasspisen därhemma. Först utbildade Dara sig till inredningsarkitekt i Dublin Institute of Design. Sedan designade hon smycken tills hon beslöt sig för att ägna sig åt matlagning på Irland där hon började sin bana på Little Caesar i Dublín.

Hon arbetade som kontrollant i salongerna på det prestigefyllda Nosh och hon var köksassistent och projektledare för restauranger i Cavistons Food Emporium. Senare blev hon ansvarig för cateringen till filmproducenter. Hon lärde sig hemligheterna i ett organiskt bageri och konditori i Marc Michels legendariska Organic Life i Wicklow.

Att lära känna Maggy Lynch, skapare av Soul Food Company, var för Dara det bästa stödet för hennes idé om matlagning. Detta möte bekräftade att äta sunt som hennes pappa betonade kunde vara den största njutning.

Dara öppnar sin första lokal 2013 i Gran Canarias huvudstad. Dara Feeling Food tillåter henne att dela med sig av sin delikata och nyttiga mat. Med familjens och skaparna av Moba Showrooms stöd kunde hon förverkliga sin dröm. Tre år senare flyttar hon till en större lokal på Triana i Las Palmas de Gran Canaria där hon delar med sig av sin näringsriktiga meny, sitt bröd och sina bakverk nybakat direkt från ugnen, ekologiska produkter från handelsträdgården, yogalektioner och mycket mer. År 2018 öppnar Dara ännu en ny restaurang med samma namn i matgallerian Gourmet Experience i varuhuset El Corte Inglés på gatan Calle Mesa Y López,som är Las Palmas största affärsstråk.

8:e Hemliga ingredienser 'matförbättring'

Bergskommunen Tejeda är känt för sin mandel som varje år spirar i otroligt vackra landskapsbilder och som är basen till dess anrika tradition av bakverk. En tradition som alltid håller mandeln i orten som stor portalfigur, i marsipan, mandelkakor, piñones och i Bienmesabe, den typiska mandelsåsen från Gran Canaria som huvudsakligen serveras till glass och bakverk.

Hitta här det traditionella receptet på Bienmesabe.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.