Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomi

Recept från blandön. Chef Wolfgang Grobauer. Gran Canaria.

Så här tillagas 'Ceviche av kanarisk Cherne med ananas från Gáldar och Cigalas', av chef Wolfgang GrobauerINGREDIENSERNA
Tillagning för 4 personer


200 gr. filéer av cherne
4 st. havskräftor
1 liten syltad ananas
Saften av 2 blodapelsiner
Saften av 1 lime
10 skivor av blodapelsin utan skal
4 skivor av lime utan skal
50 gr rödlök i långa fina strimlor
80 gr finskuren fänkål
1 sked kärnor från granatäpple
1 sked sojakaviar
1 sked citronkaviar
2 skedar olivolja
Koriander
Flingsalt från Pozo Izquierdo och mald vitpeppar


TILLAGNING


Blend the orange and lime juice, oil, salt and pepper to make up the fish marinade. Cut upBlanda lime och apelsinsaft med olja salt och peppar för marinaden av fisken. Skär fisken i fina skivor utan skinn och lägg i marinaden. Låt dem ligga och dra i 10 minuter.

Skala den syltade ananasen och skär den i små skivor. 

Ångkoka de skalade havskräftorna i två minuter med salt och peppar.

Lägg i marinaden. Låt fisken och havskräftorna rinna av från marinaden och ta vara på spadet för att pressa tillsammans med fänkålen och löken.

Lägg upp och dekorera med färska korianderblad tillsammans med kaviar från soja, citron och kärnorna från det färska granatäpplet.

Recept [PDF - 375 KB]

Ceviche på kanarisk Cherne med ananas från Galdar och havskräfta

CHEFENS INSPIRATION


Som kulinarisk tendens förutsäger Grobauer en ändring mot enkelheten och renheten av smaker. En tendens som återspeglas i typen av mat som serveras på Seaside Grand Hotel Residencia: medelhavskost, färsk, lätt och nyskapande. De traditionella recepten är nyuppfunna och tillagningstiden har anpassats till dagens sätt att laga mat. Chefen och hans team på 30 personer lägger en speciell betoning på produkternas kvalité.

Rätterna från hans kök tillagas med lokala ingredienser och efter årstid, helst av organisk kvalité. Med organiska frukter och grönsaker från en lokal gård i Montaña la Data på ön Gran Canaria.

Chef Wolfgang Grobauer
Ceviche på kanarisk Cherne med ananas från Galdar och havskräfta

Documento sin título
Vem är Wolfgang Grobauer?

Kocken Wolfgang Grobauer föddes i en familj av krögare i Zürich, även om han växte upp i München. Det är där han lär sig sitt yrke, i det legendariska Grand Hotel Continental. Han fortsätter sin utbildning med två av de mest kända kockarna i Tyskland: Josef Viehauser och Otto Koch. Sedan utbildades han i Frankrike med Jacques Maximin, i den bästa restaurangen i Nice, den Le Chantecler av Hotell Negresco.

I Hamburg utses han till kock för den rustika restaurangen Landhaus dill, där han får sin första Michelinstjärna. Han fick senare ytterligare en stjärna för sitt arbete på Cöllns Austerstuben, en klassiker från Hamburg; stjärna som han behöll i nästan ett decennium fram till 2000, då han flyttade till Porto-Veccio på Korsika. Där får han en Michelin-stjärna för U Santa Maria.

Olika positioner i den berömda skaldjursrestaurangen Le Dôme, i Paris, var nästa milstolpe i hans karriär. Senare blev Grobauer ett riktmärke för Medelhavets fusionsmat i den bästa restaurangen i Rabat, Mandarin Villa.

Influerad av Otto Koch och Jacques Maximin, under sina många år i Frankrike, är Wolfgang Grobauers kulinariska preferenser franska. Även om kocken efter flera år på Kanarieöarna lägger till sin receptbok det klassiska spanska köket. Ropa vieja, iberiska varianter eller 5-rätters hummermeny är väsentliga på menyn på Seaside Grand Hotel Residencia.

Hans nya skapelser kräver veckor av grundarbete, inklusive skisser och experiment med ingredienser och matlagningstekniker. Även med rätterna som redan ingår i menyn, fortsätter Grobauer att finjustera dem, i hans oändliga väg efter excellens.

13:e Hemliga ingredienser 'matförbättring'

Fisken cherne är en basingrediens i de kanariska recepten. En vanlig sorts fisk som äts i de kanariska hemmen. Det är en vit fisk som har en viss likhet med Mero. Den presenteras ofta saltad. Cherne är grunden i den välkända rätten Sancocho canario, en av de traditionella rätterna i Kanarieöarna gastronomi. Därför är den lätt att hitta på öns restauranger.

Se här mer info om produktens egenskaper.
Produktionen 'IslaMezclada' har ett samarbete med den kanariske keramikern Gustavo García Cruz.
Du kan på denna FB-sida se hans arbeten, hans märke INusuall och hans exemplar av samtida krukmakeri.

+ information om hantverkare på ön på FEDAC.