Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomi

Recept från blandön. Kocken Fabián Maldonado. Gran Canaria.

Så här lagar man 'Perla Canaria' på kocken Fabián Maldonados visOM RECEPTET


Efterrätten som Fabián Maldonado presenterar här ligger i en kupol av sockerkristall, inspierad och fylld av söta aromer och smaker från olika orter på ön Gran Canaria. I en och samma efterrätt låter kocken våra gommar fröjdas av gelékonfekt med honungsrom från Arucas, gofio-skum från Santa Brígida, mousse à la Prins Alberto, bienmesabe från Tejeda och kaffesorbet från Agaete.

Perla Canaria
INGREDIENSER
(18 portioner)


Chokladmousse à la Prins Alberto
300 g mörk choklad
200 g äggvita
100 g äggula
120 g socker
60 g mandlar från Tejeda
60 g hasselnötter


Gofio-skum
150 g grädde
150 g mjölk
120 g gofio (rostat majsmjöl) från Santa Brígida
80 g brunt socker


Gelékonfekt gjord på honungsrom
125 cl Ron miel (honungsrom) från Arucas
3 gelatinblad


Kaffesorbet
100 ml espressokaffe
xantangummi
2 g Sucro (emulgeringspulver)
20 g mörkt socker


Kupol
20 g isomaltsocker

Torkade blommor

TILLAGNING


Chokladmousse Prins Alberto

Värm chokladen, vispa upp äggulorna och vispa därefter äggvitorna hårt till skum. Tillsätt äggulorna i den varma chokladen och vänd omedelbart ner äggviteskummet. Tillsätt därefter de malda mandlarna och hasselnötterna. Spara moussen i en spritspåse.

Gofio-skum
Värm mjölken tillsammans med det bruna sockret, och lös upp sockret helt tills inga klumpar finns kvar. Häll blandningen i sifonen och tillsätt därefter grädden direkt i sifonen med två laddningar, för att få ett riktigt luftigt skum. Ställ åt sidan.

Chef Fabián Maldonado
Perla Canaria

Gelékonfekt gjord på honungsrom
Värm upp rommen och låt reducera. Tillsätt gelatinbladen efter att du har lagt dem i blöt. Så snart gelatinbladen lösts upp tar du av blandningen från värmen och låter den vila i kylen tills det stelnar. Skär upp konfekten i tärningar, ½ cm stora.

Kaffesorbet
Gör i ordning 100 ml espressokaffe på kaffebönor från Agaete. Tillsätt sockret, xantangummit och Sucro. Ställ blandningen i frysen i 4 timmar. Om du har ont om tid kan du också köra blandningen i en sorbetmaskin för att få sorbeten färdig snabbare.

Kupol av isomaltsocker  gjord med hjälp av en luftpump
Börja med att knåda isomaltsockret till en temperatur av 110 grader med hjälp av en silpack. När du har fått den perfekta temperaturen för att forma sockret värmer du upp spetsen på luftpumpen och täcker den med bollen av isomaltsocker tills det fått formen av en helt rund glob.
Nu börjar du blåsa in luft tills du fått den storlek och den form som du önskar. Var noggrann när du arbetar med klotet så att det blir så runt som möjligt. Placera klotet nära en fläkt så att det svalnar snabbt och inte tappar formen. Så snart klotet svalnat tar du en varm kniv och skär ett fint snitt så att det lossnar från pumpen.

UPPLÄGGNING AV RÄTTEN


Lägg sockerkupolen med öppningen uppåt. Stoppa i blommorna och gelékonfekttärningarna längst ner. Fortsätt med gofio-skummet, en liten skedfull bienmesabe, sorbeten och avsluta med chokladmoussen.

Vänd kupolen upp och ner på en tallrik.

Recept [PDF - 386 KB]


Documento sin título
¿Quién es Fabián Maldonado?

Kocken Victor Fabian Maldonado Da Costa föddes i Uruguay. Han har bott på Gran Canaria i 14 år. Kock självlärd, kreativ, nyfiken och från första dagen brinner för sitt yrke.

Hans karriär började 2004 som köksassistent på El Senador, ett emblematiskt hus på södra Gran Canaria. Senare arbetar han på restauranger som refererar till huvudstaden, som La Casita eller Madras. 2007 var han den andra köksmästaren på en annan berömd restaurang med utmärkt galicisk mat, El Pote, också i Las Palmas de Gran Canaria. Från och med 2008 har Fabián varit anställd som Kökschef i olika anläggningar i ön, inklusive en arbetsperiod för hotellkedjan Princess.

2015 var han köksmästare på restaurangen La Cúpula på Gran Casino Costa Meloneras, där han fokuserade sin kreativitet på det avantgardistiska kanariska köket. Senare arbetade han som kökschef på Fusión NUBE-restaurangerna, som serverade kreativa internationella rätter, i Playa del Inglés och Puerto Rico. 2018 tog Fabián över ansvaret för att leda köken på Gastroclub El Cortijo, i Telde, som chefskock.

Hans yrkeskarriär blandas med utbildningsperioder i Madrid med den prestigefyllda konditorn Paco Torreblanca, eller i Sevilla som student av Master en Gastronomía y Cocina Internacional de su Escuela Superior de Hostelería.

Fabián tilldelas priset 2016 för hans "bidrag till turism och kulturell utveckling", Priset delas ut av de professionella gästfrihets- och turistföreningarna på Gran Canaria. 2017 uppnådde han en 3:e plats i den internationella kreativa matlagningstävlingen i "Madrid Fusión". Samma år vinner han första priset för upptäckningsreceptet för kanarisk svart gris som tilldelats av Agüimes kommunfullmäktige, och deltog som finalist i tävlingen om Kanarieöarnas bästa kock, där han fick Mahou-priset för det bästa parningsreceptet inom XIII Festival av Gastro-Canary Gastronomy.

22:e Hemliga ingredienser 'matförbättring'

Kaffebönor från Agaete

Kaffe från Agaete har en av de mest namnkunniga aromerna av alla Gran Canarias gourmet-produkter, tack vare sin höga kvalitet, som gör denna kaffeböna till en produkt som är mycket uppskattad bland kaffeentusiaster. De som odlar denna böna i dalen Valle de Agaete är hängivna och skämmer bort sina kaffebuskar, där de växer bland träd med tropiska frukter och citrusfrukter. Kaffebönan är av sorten Coffea arábica typica, och har odlats här på Gran Canaria sedan 1800-talet. Ursprungsbeteckningen Café de Agaete, som blir större och större för varje år, avspeglar den långa odlingstraditionen och kaffeproducenternas hårda arbete.