Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Upptäck Moya

Upptäck Moya

I Moya finns gott om kultur- och naturvärden som är värda att besöka. De historiska platserna Doramasgrottan och grottorna i la Montañeta, tillhör de främsta arkeologiska lämningarna.

Men de historiska byggnaderna bör också omnämnas. De främsta byggnaderna är Vår Fru Candelaria kyrkan, Tomás Morales muséet, Vattenägarnas hus (Heredad de Aguas) och San Bartolomé kapellet i Fontanales.

Vår Fru Candelaria kyrkan ligger precis vid kanten av klipporna som stupar ner i Moyas dalgång. Kyrkan , som invigdes 1957, är en treskeppig byggnad med två torn och utmärker sig för det stora rosettfönstret på framsidan.

Mittemot kyrkan ligger poeten Tomás Morales födelsehem, vilket numera är ett museum. Han föddes år 1884, och i muséet finns många privata föremål utställda, hans arkiv, ett bibliotek och en stor tavelsamling som tillhörde denne poet, en av de främsta utövarna av den spanska modernismen.

Vattenägarnas hus är en mycket speciell byggnad, uppförd i basaltsten. Det är en tvåvåningsbyggnad med en symmetrisk fasad och med ett klocktorn i mitten. Den mest framträdande arkitektoniska detaljen med huset är de sex pelarna i nyklassisk stil, som håller upp en dekorativ kornisch på fasaden.

Kapellet i Fontanales är en av de mest intressanta byggnaderna bland folklig religiös arkitektur. Kapellet byggdes 1872 och tillägnades helgonet San Bartolomé. Statyn av skyddshelgonet, som är ett verk av konstnären José Luján Pérez (1753-1815), förvaras numera i den nya kyrkan.

Men om man förderar att besöka naturomgivningarna, finns det i Moya gott om lantliga konstruktioner att se: traditionella hus (med arabiskt eller franskt taktegel) med brutna tak, odlingsterrasser, odlingslotter i långa rader, uthus, tröskplatser samt vattenanläggningar som bevattningdiken, kanaler, akvedukter, vattenfördelare och kvarnar.

65% av kommunens yta består av naturskyddsområden. I naturskyddsområdet Parque Rural de Doramas ingår det speciella naturreservatet Reserva Natural Especial de Los Tiles, en av de sista resterna av lagerträdsskog på ön. Namnet kommer från trädet Til (Ocotea Foetens) som ingår i lagerträdsskogen. Detta besök är ett måste för alla botaniker eller växtintresserade som kommer till Gran Canaria, tack vare dess unika och varierade flora och fauna och stora mängd endemiska växter av stort vetenskapligt värde.

Stränderna

Längs Moyas kust, som är 4,22 kilometer lång, ligger badstranden La Caleta i el Altillo och den naturliga bassängen Charco de San Lorenzo med kristallklart badvatten. Playa de la Caleta uppskattas speciellt av alla surfare som kommer hit under hela året. I november, varje år, anordnas en internationell festival i Longboard, där idrottsmän av olika nationaliteter deltar. 

Shopping

Moya är en stad som är känd för sin hantverkstradition. Besökaren har ett stort utbud till sitt förfogande och många hantverkare håller öppet sina verkstäder nästan varje dag.

Traditionella hantverk i kommunen är korgarbeten av rotting och palmträdsmaterial, tillverkning av traditionella folkdräkter, spetsknyppling, traditionella kanariska stränginstrument, som till exempel timple, diverse trä-, skinn- och järnarbeten.

Som komplement till det mer traditionella hantverket finns numera en produktion av handgjorda tvålar och parfymer tillverkade av naturprodukter från området.

Gastronomi

Moyas gastronomiska utbud består av en mängd olika rätter, med kött eller fisk som huvudingredienser.

I Fontanales, en by med djuruppfödningstraditioner, serveras rykande heta rätter, speciellt gryträtter (potajes) med jamsrot (ñame), en maträtt som äts med sked. Här serveras gärna även grillat kött, såväl get- som nötkött, med goda såser som tillbehör.

Ostarna från de högre delarna av kommunen är mycket omtyckta. Däremot har kusttraktens reaturanger specialiserat sig på fisk. Det finns en stor variation av fisksorter som fångas i området, och här erbjuds ofta grillad fisk av alla typer,både magra och feta fisksorter.

Men Moya är främst känt för sin tillverkning av sötsaker. Här finns en mängd bagerier som tillverkar glaserade kakor och maränger som är typiska för Moya. En del bagerier tillverkar citronkringlor, aniskakor och en slags fyllda piroger (truchas) som är populära på Kanarieöarna. Varje söndag kan man handla det bästa av de lokala produkterna på marknaden.

Vill du utforska den norra kusten av ön?
Tripgrancanaria erbjuder en Rutt längs dofterna i norr.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.