Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Upptäck Las Palmas de Gran Canaria

Upptäck Las Palmas de Gran Canaria

Las Palmas de Gran Canaria ligger 20 km från Gran Canarias internationella flygplats. Resan tar 20 minuter längs motorväg GC-1.

Man kan även komma till staden sjövägen. Hamnarna Puerto de La Luz och Las Palmas har dagliga förbindelser med de övriga öarna, med Cádiz på fastlandet en gång i veckan och här lägger även kryssningsfartygen till under sin säsong mellan oktober och juni.

Staden har två busstationer, San Telmo och Santa Catalina parken, med förbindelser till stadens olika stadsdelar samt öns alla kommuner.

Då man går längs gatorna i stadsdelen Vegueta genomlever man stadens historia. Här finns  San Antonio Abad kapellet, Santa Ana torget som kantas av Stadshuset, Biskopssätet, Casa Regental och Santa Ana katedralen, vilka är några av de historiska minnesmärken som finns kvar efter fem sekel.

I Vegueta finns ett flertal muséer värda ett besök, som Columbusmuséet som beskriver Christoffer Columbus resa till Amerika och hans vistelse i staden, samt Museo Canario där man kan beskåda de historiska resterna från Gran Canarias första bosättare.  Museo de Arte Sacro är ett museum där religiösa föremål ställs ut. Som kontrast till den historisk stadsdelen finns här stadens moderna konstmuseum, Centro Atlántico de Arte Moderno, som uppnått en position som en av landets mest avantgardiska och intressanta muséer.

Här finner man många bra anledningar till att glömma sol och stränder för några timmar: den traditionella arkitekturen, husens blomstersmyckade innergårdar, stenlagda torg som Pilar Nuevo, Santo Domingo och Espíritu Santo med sin vackra stenfontän, träbalkongerna och de stenlagda gränderna.
Innan man lämnar Vegueta kan man även besöka Guiniguada teatern eller saluhallen från 1854.

Då staden grundades bredde den från en början ut sig längs den motsatta sidan av Guiniguada dalgången, där handels- och sjöfartsstadsdelen Triana uppstod. Numera kan besökaren strosa längs Trianagatan, calle Mayor de Triana, vilken ger namn till hela området. Här finns byggnader av stort historiskt och arkitektoniskt värde. I San Telmo parken finns ett kapell och två så kallade kiosker i jugendstil.

Pérez Galdós teatern, i italiensk stil, är en av stadens emblematiska byggnader. Populära mötesplatser i Trianaområdet är Plaza Hurtado de Mendoza och Plaza de Cairasco, var man finner två framstående byggnader: Hotell Madrid och Gabinete Literario, det litterära kabinettet, i nyklassisk stil och med jugenddekoration.

På detta torg kan man slå sig ned och njuta av miljön på någon av uteserveringarna. I Trianaområdet finns ytterligare ett prov på stadens intressanta arkitektur, byggnaden Quegles från 1900. Slutligen finns även i närheten muséet tillägnat författaren Pérez Galdós, med ett historiskt arkiv om författaren och hans verk, som föddes i detta hus.

I stadens mitt, i närheten av Alcaravaneras stranden, ligger Doramas parken. I dess trädgårdar, som nyligen restaurerats, finner man många inhemska växtarter och i dess omedelbara närhet ligger Pueblo Canario, med fina exempel på traditionell kanarisk arkitektur. Här är Néstor muséet beläget, tillägnad den modernistiske konstnären Néstor Fernández de la Torre, en av Kanarieöarnas främste konstnärer. Det historiska Santa Catalina hotellet, byggd i kolonialstil och invigd 1890, kompletterar omgivningarna.

Fritidsbåtshamnen ligger vid Avenida Marítima, mittemot Santa Catalina hotellet, och har Kanarieöarnas största kapacitet. Härifrån utgår en av Europas mest kända långseglingstävlingar, Atlantic Rally for Cruisers (ARC), som förbinder Gran Canaria med karibiska Santa Lucia tvärs över Atlanten.

I stadens hamnområde ligger en av stadens mest välkända parker: Santa Catalina parken, med sitt livliga gatuliv. Här finner man det tekniska muséet, Museo de la Ciencia, och Miller byggnaden, som används till olika kulturella aktiviteter. Santa Catalina parken är dessutom navet i karnevalsfestligheterna och för Teater- och Dansfestivalen under sommarmånaderna.

Vid slutet av Canterasstranden ligger konserhuset Alfredo Kraus, scen för de främsta musikkonserterna samt för internationella kongresser.

I det finare villaområdet Tafira utanför staden kan man med fördel njuta av de vackra omgivningarna, samt den vackra kanariska arkitekturen. I detta område ligger även den botaniska trädgården Viera y Clavijo, som omfattar de främsta botaniska endemismerna från hela Kanarieöarna.

En av de mest hänförande och trevliga besöken utgör Bandamakratern-kratern till en sovande vulkan-med en diameter på 1 kilometer och ett djup på 200 meter, vars lavainnehåll skapade Bandama-toppen varifrån man har utsikt över kratern.

Stränderna

Las Palmas de Gran Canaria är en av de få spanska städer med sammanlagt flera kilometer sandstrand Dessutom med ett behagligt klimat som ger möjlighet att utnyttja stränderna året runt.

Den främsta och mest välbesökta stranden är Canteras med tre kilometer ljus sand. Längs hela stranden följer en strandpromenad kantad av hotell, restauranger, barer och uteserveringar. Vid solnedgången förvandlas stranden till den perfekta platsen för att utöva olika sporter eller för en stilla promenad.

Confital bukten ligger vid bergets fot. Här brukade man utvinna salt i små naturliga bassänger som bildats i klipporna och som torkade ut av solen. Vid denna kust uppstår en av Europas bästa surfvågor.

Alcaravanerasstranden ligger centralt i staden vid Fritidsbåthamnen. Den ljusa sandstranden är nära 1 kilometer lång och kantas på båda sidor av stadens båda seglingssällskap. Stranden, som ligger i skydd av Puerto de la Luz hamnen, är en perfekt plats för att utöva vattensporter, i synnerhet segling.

La Laja stranden ligger vid stadens utfart söderut. Det är en strand med svart sand med en behaglig strandpromenad och utrusted med en vågbrytare. Här finns utmärkta möjligheter för att surfa och fiska.

Shopping

Las Palmas de Gran Canaria har fyra stora köpcentrum: Las Arenas, La Ballena, 7 Palmas och El Muelle, förutom affärsstråken Triana och Mesa y López med ett stort utbud av affärer, nöjen och service. I Santa Catalinaområdet blomstrar de små affärerna.

För att köpa lokala jordbruksprodukter har staden fyra saluhallar: i Vegueta, i hamnområdet, Alcaravaneras och Altavista. För att köpa hantverk kan man besöka söndagsmarknaden i Vegueta, hantverksbutikerna i Pueblo Canario eller FEDAC butiken vid Triana. En antikvitetsmarknad hålls i Santa Catalina parken den första söndagen i varje månad.

Gastronomi

I Las Palmas de Gran Canaria erbjuds ett stort urval av maträtter ur den kanariska gastronomin, allt från sancocho, tillagad med en fisk som heter cherne, till olika kötträtter, carajacas (lever), papas arrugadas (små kokta potatisar) med mojosås, griskött, marinerat kaninkött, ugnsbakad skinka, ropa vieja (kikärtor, kött och potatis) samt getkött.

Lämna inte staden utan att ha provat någon av dessa rätter eller ett bakverk från någon av byarna inåt landet, suspiros (maränger) från Moya, bienmesabe (honung med mandel) från Tejeda eller sötsakerna som tillverkas av Císternunnorna i Teror.
 
I Las Palmas de Gran Canaria är det även vanligt med tapas, populära smårätter. I Vegueta, Triana, hamnområdet och Tafira finns välbesökta uteserveringar med tapas.

Praktisk Information

Ytterligare möjligheter för den resa
Om du vill göra utflykter eller rutter i de historiska kvarteren i Las Palmas de Gran Canaria, kan du kontakta Tripgrancanaria.

Historiska turer genom Isleta, den hemliga historien med Turinka Canarias.

Aktiviteter, utflykter och rundturer med guide i Las Palmas de Gran Canaria med Lowcosttours.com