Gran Canaria
Gran Canaria
Sport

Vela Latina

Vela Latina

Kappseglingarna på Gran Canaria med Vela Latina följs av befolkningen med stort intresse. Här finns en stark tradition. Man vet inte med säkerhet det exakta ursprunget till utövandet av denna sport, även om det finns forskare som understryker en direkt länk till öns ursprungsbefolkning, som redan då tillverkade båtar av trä.

Tre båtar med latinsegel korsar Atlanten
En grupp utövar Vela Latina på Gran Canaria

Denna speciella form av segling består av en tävling med båtar som karaktäriseras av att ha segel med tre spetsar. Dessutom är storleken mellan segel och skrov oproportionell. Fakta är att skrovet mäter 6,55 meter i längd, 2,37 i bredd och den sticker 1,35 m djupt. Dessa mått kontrasterar med den stora dimensionen av seglet som växlar mellan 12 och 13,5 meter. Hela denna obalans ger upphov till att båten inte kan hålla sig flytande utan besättningens skicklighet och list. De måste vara starka för att kunna flytta barlast och måste dessutom kunna manövrera.

Panoramafoto över Atlanten

La Vela Latina Canaria utövas vid huvudstadens kust från april till oktober. De kan då utnyttja passadvindarna. De olika teamen i denna sport har mängder av supporters bland stadens befolkning. Liksom den kanariska brottningen är latinsegling organiserad av en federation som dirigerar tävlingarna i Las Palmas-bukten under en stor del av årets söndagar.