Gran Canaria
Gran Canaria
Vädret idag

Vårt klimat

Ön där det vackra vädret bosatt sig

Havet beslöt en dag att det skulle vara vänligt mot Gran Canaria. Det bestämde att det vackra vädret och det milda klimatet skulle bli norm på ön. Nästan hela året om. Ett utmärkt klimat även under vintermånaderna.

Havet beslöt då att passadvindarna borde komma till Kanarieöarna så gott som under tolv månader. För att på så sätt göra arkipelagen till en av platserna med Europas bästa klimat tack vare de fuktiga och friska vindarna från Azorernas högtryck. Detta är skälet till det klimatiska lilla undret som det vårlika vädret gör på några öar vid foten av den europeiska kontinenten.

Panoramavy av stranden i Maspalomas med fyren i bakgrunden

Tillsammans med hela detta hav av god tur vann Gran Canaria ett nytt första pris. På grund av sin karaktär av bergigt landskap och sin särskilda topografiska spetsighet lyckades Gran Canaria få vindarna att blanda sig med bergen och producera flera olika mikroklimat. Det innebär att medan kustzonerna, framför allt vid sydkusten, har ett torrt och soligt klimat, växlar det ofta ju högre upp man kommer.

När man kommer högre upp påverkas klimatet inte längre av havet och bergen håller kvar molnen, vilket åstadkommer stora termiska skillnader allt ifrån tempererade och subtropiska zoner i dalar och skogar till de högsta zonerna. Det är därför man ibland kan uppleva paradoxen att först kunna sola på stranden och bara en timma senare med bil ta sig upp till bergen och leka i snön.

En flicka njuter av solen i en pool
Två flickor betraktar Roque Nublo

Angående vattnet i havet är det likaså varmt. Det växlar mellan 18 grader under vintermånaderna och 22 resten av året. Denna omständighet tillsammans med 2 700 soltimmar om året tillåter maximal tillgång till dagar på stranden. Och det är hela denna oändliga mängd av vackert väder som gör Gran Canaria till ett perfekt mål för att ägna sig åt vilka utomhus-aktiviteter som helst som man kan tänka sig.

Ett vanligt fel är att man tänker att när vintrarna är så varma måste somrarna vara outhärdliga, men det är alltså inte så tack vare vår vän passadvinden. Sommaren på Kanarieöarna mildras också med vindarna som havet sänder för att kyla ner arkipelagen. En vind som skänker angenäma somrar runt 24 grader. Ett klimat gjort som på beställning för att kunna njuta av havet och stränderna på Gran Canaria.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.