Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomi

Gastronomi på Gran Canaria. Recept av Mario Yamuza. Gran Canaria.

Så här tillagas Suprema de Bocinegro, Gazpachuelo de Algas och Consommé av Papas ArrugadasINGREDIENSER OCH FÖRBEREDELSE


Suprema de bocinegro
180gr de suprema de bocinegro.
300gr 10% saltlake.
Saltla bocinegro supreme i 15 minuter. Efter denna tid tar vi bort det från saltlaken och torkar det väl för att förhindra att det fortsätter att saltas. Vi lägger portionen i en vakuumpåse, täcker och applicerar vakuum och låter den vila i kammaren i 2 timmar. För att laga bocinegro kommer vi att använda en grill, vi lägger den först på sidan av huden i cirka 2 minuter. och sedan 1 minut på köttsidan. Vi tar ut och reserverar för plätering.

Papas arrugadas
900gr rynkpotatis.
250gr grovt salt.
I en gryta lägger vi potatisen, saltet och vattnet utan att täcka dem. Vi sätter på elden och när vattnet börjar koka täcker vi, sänker värmen och låter det koka i 15–20 minuter. När potatisen är kokt tömmer vi och med elden till max sätter vi tillbaka dem i grytan för att förånga det lilla vattnet som kan bli kvar och den karakteristiska saltskorpan finns kvar.

Consommé av papas arrugadas
900gr rynkpotatis.
1080 gr vatten.
Koka upp vattnet i en kastrull, tillsätt potatisen och låt dra i 10 minuter. Ta av från värmen, korrigera saltpunkten vid behov och reservera.

Gastronomiskt recept Mario Yamuza

Gazpachuelo de algas
Fiskbuljong. (Vi kommer att använda taggarna och huvudet på den svarta bocinegro, som vi skållar och röker)
Tångmajonnäs. (Vi kommer att använda gulan av 2 ägg, havssallad, plankton och solrosolja. Vi lägger allt i ett mixerglas och tillsätter oljan lite i taget för att få majonnäsemulsionen)
Xantangummi
Med buljongen redan kokande, ta bort från värmen och tillsätt vår tångmajonnäs. Vi inkorporerar xantangummit och med hjälp av mixern emulgerar och texturerar vi.

Aire de berros från Firgas och äpplen från Valleseco
3 kilo vattenkrasse.
2 äpplen.
3–4 gr. av sackaros.
Vi blandar vattenkrasse med äpplena och tillsätter 3 g sackaros till den resulterande juicen. Med hjälp av ett Foam Kit (minipimer typ) gör vi skummet.

Inlagd rödlök
100 gr rödlök.
Oregano.
20 ml Machovinäger.
5 ml vatten.
Salt.
Vi skär löken i 1x1 kuber, lägger den i en behållare och tillsätter vinäger, vatten, oregano och salt. Vi låter det marineras i en halvtimme.

Plätering av kockens recept
Kocken Mario Yamuza visar plätering av sitt recept
KOCKENS INSPIRATION


Mario Yamuza förklarar så här ursprunget till sitt recept: "Inspirationen till rätten kommer från stranddagar, på campingturer som åtföljdes av att njuta av havet, av fiske. Därför valde jag att använda bocinegro, en mycket uppskattad fisk härifrån, från våra kuster. Som tillbehör ville jag använda algerna, också mycket närvarande på Kanariekusten, som ett sätt att stödja det magnifika arbete som utförs i den spanska algbanken (BEA) ett centrum för universitetet i Las Palmas de Gran Canaria.

Spanska Algbanken befinner sig vid Taliarte-hamnen i Telde, där de erbjuder en FoU-tjänst som förvaltas av ULPGC Canary Islands Science and Technology Park Foundation."


Documento sin título
Vem är Mario Yamuza?

Kocken från Fuerteventura Mario Yamuza är utbildad på Hotel Escuela de Santa Brígida på Gran Canaria och studerar i Hecansa en examen i mat- och dryckeshantering. Han börjar inom yrket i Princesa Yaiza Suite Hotel & Resort, på Lanzarote. I slutet av sin utbildningstid jobbar han som kock ett år på samma hotell. Mario är senare anställd i Real Club Náutico de Estepona, som 2: a man i köket, ett steg innan en ny utbildningsfas, i signaturköket, i Salamanca.

Efter detta besök i Salamanca kommer han att påbörja en resa av professionell tillväxt som leder honom till olika projekt på olika destinationer på Kanarieöarna. På Teneriffa, i teamet Royal Hideaway Corales Suites och senare på Fuerteventura, hans hemö, i kedjan Barceló, som andre kock i Barceló Corralejo Bay.

2019 tar Mario ett nytt utbildningssteg på Celler de Can Roca. Och han fortsätter att arbeta inom hotellbranschen, på Fuerteventura, en period då hans stämpel på köket sticker ut, och tilldelas bland finalisterna i Canary Islands Cooking Championship, i Gastrocanarias gastronomiska salong, där han erhåller priset för "Bästa maträtt marinerad med Heineken".

Senare tar Mario ytterligare ett steg inom öarna genom att flytta till Gran Canaria, hand i hand med Altamar Hotels, och tar över kontrollen av spisarna i den emblematiska Bodegón del Pueblo Canario i huvudstaden. I september 2021 annonserar han öppnandet av sin egen restaurang, på systerön Fuerteventura, Tagoro Gastrotasca.

Sociala medier:

Facebook: mario.yamuzagonzalez

Instagram: @m.yamuza
KERAMIK

Sopptallriken och kannan som ingår i dessa bilder är ett verk av keramikern Gustavo García Cruz.
Algas

30º Hemliga ingrediens "rättförbättrare"

Alger

Utvecklingen av den "blå ekonomin" på öarna, tillsammans med konsumenternas medvetenhet om hållbarhet, har öppnat utrymme för omvärdering av alger som livsmedelsprodukt. Undersökningen av dess näringsvärden är ett område där Universitetet i Las Palmas de Gran Canaria har en mycket bred erfarenhet, tack vare Spanska algbanken, som befinner sig på ön. På Gran Canaria är det därför inte längre ovanligt att se dess användning som en ingrediens eller krydda.  Alger ger en helt ny värld av smaker, som gradvis kommer in i köken mer inriktade på innovation.