Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Upptäck Mogán

Upptäck Mogán

För att komma till Mogán tar man motorvägen från huvudstaden, som följer kusten, tills man kommer till Arguineguin. Om man vill till själva byn Mogán följer man vägen som går inåt landet, med många kurvor. Resan från huvudstaden till byn Mogán tar ungefär en timme och en kvart. Om man föredrar lokaltrafiken går busslinje 91 varje timme från busstationen i Las Palmas de Gran Canaria mot Playa del Cura, med en restid på 50 minuter.

Andra busslinjer som 32 och 01 går till turistområdena i Arguineguin, Puerto Rico och Puerto de Mogán från huvudstaden och Playa del Inglés, var 20:e minut ungefär. För att komma till byn Mogán och La Aldea de San Nicolás kan man ta både busslinjerna 84 och 38.

Mogán kommun är främst inriktad på turism, och stränderna drar till sig de flesta besökarna. Vid dem har sex turistorter vuxit fram: Arguineguín-Patalavaca, Anfi del Mar, Puerto Rico-Amadores, Tauro-Playa del Cura, Taurito och Puerto de Mogán. De är alla utrustade med hotellinstallationer, restauranger och strandpromenader.

Puerto de Mogán, med sin svarta sandstrand, är en fiskeby som numera är en av Kanarieöarnas vackraste turistorter, tack vare dess fina läge och natursköna omgivning. Marinan, en internationell mötesplats för segelentusiaster, har 225 angöringsplatser, och ger fiskehamnen en härlig marin atmosfär.
 
Om man vill göra ett mer kulturellt besök bör man besöka byn Mogán, där man kan besöka San Antonio kyrkan, byggd 1814. Kyrkan har ett sevärt kassettak i snidat trä samt helgonbilderna av den helige Antonio av Padua och Jungfrun av den Obefläckade Avlelsen.

Mogáns naturomgivningar är också sevärda. Det sydvästra bergsmassivet är ett område av stort geomorfologiskt och botaniskt intresse, samt med säregna arkeologiska värden. I det här området växer tabaiba i stor utsträckning, en kanarisk endemisk växt. Veneguera ravindalen börjar vid de spektakulära klippformationerna Los Azulejos ("Kakelplattorna"), en storslagen klippvägg med färger som går från mörkaste rött till blåaste blått, blandad med olika gula färger.

I höglandet växer stora områden med pinjeskog i naturskyddsområdena Ojeda, Inagua och Pajonales. Dessa är utmärkta områden för att vandra i. Från Arguineguin går en slingrig och brant väg upp till Presa de Soria, den största dammen på ön som liknar en stor sjö omgiven av palmer. I ravindalgångarna Toscas, Puerto Rico, Tauro och Taurito finns fina vandringsleder.

Stränderna

Mogáns kust är mycket klippig, men vid utloppet till de flesta dalgångarna finns öns främsta badstränder. Fiskebyn och hamnen Arguineguin är den största orten i kommunen.

Playa de Patalavaca, som ligger mellan Arguineguin och Playa de la Verga, har ett väl utbyggt hotell- och lägenhetsutbud i olika kategorier, belägna precis vid havet. Om man fortsätter längs kusten kommer man till turistanläggningen Anfi del Mar, som har en badstrand med lungt vatten, en pir för fritidsbåtar och luxuösa installationer som drivs i ett time-sharing koncept.

Den största turistorten i Mogán är Puerto Rico, med tillhörande badstrand, Playa de Puerto Rico. Det finns en marina där man finner såväl fritidsbåtar som lyxyachter. Här finner man även en välkänd internationell seglarskola med kurser i alla nivåer. Denna seglarskola har haft flera olympiska guldmedaljörer bland sina elever.

En strandpromenad på nästan en kilometer förbinder Puerto Rico med Playa de Amadores. Detta är en nyanlagd badstrand med vit sand och med ett shoppingcenter omgivet av en trädgårdsanläggning. Inte långt från Amadores ligger, Playa de Tauro, en mer enslig och orörd strand, om man vill bada och sola i en lugnare omgivning. Förr fanns det jordbruksodlingar och fruktträd här, men det finns nu ett projekt om att göra en turisttanläggning med konstgjorda sjöar och vidsträckta grönområden.

Nästa turistort är Playa del Cura, med ett stort utbud av hotell och lägenheter, samt ett litet shoppingcenter, precis vid havet. Badstranden har svart sand och det finns små vikar som är lämpliga för fiske med metspö. Det finns därefter ett flertal orörda badstränder, Playa de Los Frailes, Playa del Medio Almud och Playa de Tiritaña.

För att komma till dessa badstränder får man lämna bilen vid stora vägen och sedan gå längs stigar ned till havet. Efter dessa stränder kommer Playa de Taurito, en badstrand av finkornig sand och vindskyddad tack vare muren som bergen runt om bildar. Här finns en stor konstgjord lagun, med havsvatten, omgiven av en park- och sportanläggning.

I Mogán finns ett utmärkt högsjöfiske som under de senaste 20 åren, sedan man började skriva in alla fångster hos den internationella fiskeföreningen (IGFA), gett Puerto Rico och Puerto de Mogán 87 världsrekord.

Shopping

et finns även tid för nöjen och shopping i Mogán. Det bästa är att stiga upp tidigt en tisdagsmorgon och ta bussen från Puerto Rico till Arguineguins marknad. Här kan man köpa frukt, grönsaker och billiga kläder. På fredag är det Puerto de Mogáns tur att ha marknad. Denna lugna och fridsamma plats vaknar före gryningen för att börja ta emot alla som under hela morgonen kommer till marknaden, fram till klockan två, för att göra ett fynd bland alla stånd.

Gastronomi

I Mogán är det vanligt att man äter färsk fisk i hamnen, speciellt stekt bonit (slags tonfisk), eller de populära fisksopporna, skålsnäckor med grön mojosås och fisk med aubergine.

Dessa typiska maträtter samsas med andra från det traditionella kanariska köket som kokt potatis med mojosås, sancocho (av saltfisk och sötpotatis), getkött och ropa vieja (gryta av kikärtor, kött och potatis). Som efterrätt serveras med stor fördel lättsmält papaya med apelsin, mango eller cherimoyafrukt, vilka alla odlas i omgivningarna.

Praktisk Information

Fler möjligheter för din resa
Om du önskar en guidad tur i Puerto de Mogan  de dagar de har marknad kan du kontakta OKGranCanaria

Lär känna kommunens urinvånarhistoria på utflykt med Turinka Canarias.

Tusen sätt att roa sig – följ med ut på havet söder om Gran Canaria med Lowcosttours.com

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.