Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Upptäck Santa María de Guía

Upptäck Santa María de Guía

Kommunen Santa María de Guía erbjuder många olika alternativ av nöjen och sevärdheter för besökaren som är intresserad av antingen arkitektoniska verk eller naturomgivningar.

En promenad genom de centrala gatorna i Santa María de Guía ger oss möjlighet att uppskatta de vackra byggnaderna, vars fasader nyligen genomgått en uppfräschning. Denna färgglädje ger oss en aning om kommunens tidigare glans.

Den gamla stadskärnan blev 1982 kulturminnesmärkt, med beteckningen Monumento Histórico-Artístico Nacional. En av de  främsta byggnaderna är församlingskyrkan, med sin nyklassiska fasad som inramas av två sidotorn. Inne i kyrkan finns stora konstskatter bevarade, i form av altartavlor och helgonbilder av den framstående skulptören José Luján Pérez, som föddes i den här kommunen. Man kan även besöka Jungfruns kammare (öppet onsdagar och lördagar klockan 10.00-14.00), där kommunens skyddshelgon förvaras. Här finns utställda diverse ädelmetallföremål, varav jungfruns bärställning med en tronhimmel av silver anses som mest värdefullt. Det finns även kyrkotextilier, som Jungfrumantlar, fanor, kläden för tronhimlar, mässhakar, korkåpor och dräkter som använts av prästerskapet under historiens gång.

Ett annat bra exempel på den lokala arkitekturen är familjen Quintanas hus. Huset ligger vid torget, Plaza Mayor,  i Guía, och härstammar från 1600-talet. Det mest utmärkande med huset är träbalkongen i kanarisk mudéjarstil och vapenskölden för familjerna Guanarteme och Quintana.

En annan sevärdhet är Néstor Álamos hus på San José gatan. Det är en byggnad från 1600-talet som nyligen restaurerats och som nu är ett museum tillägnat kompositören. Restaureringen har bekostats av örådet, Cabildo insular, och Guías kommun.

San Roque kapellet är också en del av kommunens kulturminnesarv. Det ligger vid San Roque torget, som ligger i den lilla stadens högre delar. Det är en relativt modern byggnad i nyklassisk stil, tillverkad av kalk och sten enligt lokal tradition. San Sebastián kapellet, å sin sida, är ett typiskt kanariskt kapell från 1500-talet, vilket nyligen restaurerats till ursprungligt skick.

Om man istället är intresserad av kommunens naturomgivningar, kan ett besök i naturskyddsområdet  Reserva Natural Especial del Brezal  rekommenderas, vilket främst består av lagerträd, ace..., ljung, passionsblomma.

En annan välkänd sevärdhet i denna kommun är Cenobio de Valerón, en arkeologisk fyndplats som 1978 blev kulturminnesmärkt, med beteckningen Bien de Interés Cultural. Det var en slags fästning-fodermagasin, där Gran Canarias urinvånare förvarade sina grödor i de små grottorna i berget (tillfälligt stängt p.g.a. restaurering). Tagoror del Gallego är en annan av öns arkeologiska fyndplatser, vilken består av en halvcirkeformad yta med tre troner uthuggna i berget, omgivna av läktarliknande sittpaltser. Man har tolkat platsen som en slags domstol.

Stränderna

Santa María de Guía är en kommun belägen vid en klippig kust. Men här finns trots allt tre badstränder som främst utnyttjas av de boende i området.

Playa de San Felipe ligger längs den västra änden av Lairagakusten. Man når stranden från korsningen vid El Pagador, längs en väg med god framkomlighet.

Badstrandens främsta attraktion är de goda surfingmöjligheterna, tack vare havets styrka här, samt att den är relativt obesökt. Kusten har även branta klippor där det är vanligt att utöva deltaflygning.

I det här området ligger några av kommunens bästa restauranger och barer, med ett stort utbud av färska havsprodukter.

Badstranden Roque Prieto ligger i Atalaya, som ligger två kilometer från byns centrum. Här finns en naturlig havsbassäng som är väl lämpad för bad. På gränsen mellan Guía och Gáldar ligger badstranden Caleta Arriba, vilken ligger vid en lugn och inte så välbesökt kuststräcka.

Shopping

Guía är en av de kommuner på Gran Canaria med de djupaste hantverkstraditionerna. Här kan besökaren välja mellan att besöka hantverksverkstäderna eller den kommunala marknaden, som ligger på Plaza Grande och Plaza de Luján Pérez vilka håller öppet tisdagar och söndagar, mellan 8.30 och 13.00.  Om man vill inhandla lokala produkter, kan det vara bra att veta att Guía främst är känt för sin tillverkning av ost, queso de flor (med blå tistel i ostlöpen).

Men om man istället är intresserad av hantverk, är Santa María de Guía en av de främsta kommunerna inom tillverkning av kanariska knivar, cuchillo canario. Den kanariska kniven är den traditionella kniven för jordbrukarna och boskapsskötarna på ön. Skaftet tillverkas med metall- och horninläggningar i geometriska mönster. Knivbladet är vanligtvis stort, det mäter mellan 15 och 20 centimeter.

Handgjorda inredningdetaljer och möbler i trä är andra attraktioner i Guía. Det finns hantverksverkstäder i byn där man kan se fina exempel på detta hantverk: kanariska balkonger, kistor, kanariska figurer...Även korgarbetena från Guía är populära och omtyckta i hantverksbutikerna.

Gastronomi

Osten Queso de Flor de Guía, är den främsta gastronomiska produkten från Santa María de Guía. För att tillverka den används den blå tistelblomman för att få den färska ko- och fårmjölken att ysta sig. Den lagras på ett flätverk av bamburör inuti grottor med låg fuktighet, vilket bidrar till att ge osten dess speciella arom och smak.

Ost är ett baslivsmedel och ett viktigt tillbehör till många maträtter, inte bara i Guía utan över hela ön, t.ex. i mojosås av ost och friterade munkar av färskost.

På landsbygden runt Guìa håller man boskap, medan stadskärnan mest är känt för sina bakverk. Det finns ett stort urval med bl.a. lengüillas, en slags knaprig kaka som liknar en liten tunga (lengüilla), småkakor, kakor med anis, russin eller mandel.

Guías kustläge gör att det finns många restauranger med färsk fisk från trakten: bläckfisk, musslor, havsaborre (cabrilla), viejas...

Vill du utforska den norra kusten av ön?
Tripgrancanaria erbjuder en Rutt längs dofterna i norr.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.