Gran Canaria
Gran Canaria
image01
image01
image01
image01
image01
image01
image01
image01
image01
image01
image01
image01
image01
Naturen

Flora och Fauna

Iakttagelser i naturen

Flora

Sedan sekel tillbaka är den kanariska floran ett intressant objekt för specialister från hela världen. Det handlar om en unik flora som helt försvunnit från andra ursprungsplatser. Eftersom det på Gran Canaria existerar över 100 arter som endast kan ses på denna ö, förutom de 500 andra arter som även finns på de andra kanariska öarna, har den blivit en relevant plats för studier av planetens flora. Allt detta gör att man kan säga att Gran Canaria är för studier av floran som Galapagos är för faunan.

Kaktusväxter
Växter med blommor
Träd i det inre av Gran Canaria i skymningen

Ett besök på Botaniska Trädgården “Viera y Clavijo” (Las Palmas de Gran Canaria) är ett måste för att sätta sig in i denna unika värld; även till pinjeskogarna, de utbredda palmdungarna eller en av de sista resterna av laurisilva i världen: Los Tilos i Moya.

Endemism

Fauna

Faunan på ön karakteriseras av frånvaron av stora ryggradsdjur och farliga arter. Fåglar och reptiler är de talrikaste arterna av faunan på Gran Canaria. Bland ryggradsdjuren förekommer den kanariska ödlan (den är endemisk och förvånansvärt talrik), den blå lisan (chalcides), Boettgerödlan (Tarentola boettgeri) och Osorios näbbmus.

Delfiner gör piruetter nära Gran Canarias kust
Delfin simmar i närheten av Gran Canaria
Fågel flyger över himlen en klar dag

Fågelbeståndet är det största och innefattar exakt 48 arter av bofasta fåglar, med endemiska arter som hackspett, rödhake och den blå bofinken. Den sistnämnda är lokaliserad till pinjeskogen Pilancones i Inagua. Kanariefågeln förtjänar ett speciellt omnämnande för dess symboliska förbindelse med Kanarieöarna och då speciellt med Gran Canaria. Det stora intresset för denna fågel, med stor sångförmåga, har varit att få fram en stor variation genom korsningar med andra arter. Ön är dessutom mellanlandning för flyttfåglar. Av de bofasta marina fågelarterna kan nämnas gulnäbbad lira.

Den marina faunan på Gran Canaria är, på grund av sin omväxlande miljö och sitt geografiska läge, mycket varierad och rik på arter. En av egenheterna hos den marina populationen i de kanariska vattnen är samlevnaden mellan pelagiska arter och sköldpaddor (havssköldpaddan Caretta-Caretta) som sammanbor med rockor, jättemantor, spjutrockor och havsänglar, svärdfiskar, stora tonfiskar; eller närmare kusten med sparid, papegojfisk, salpa, galanas, pompano, havsabborre, glasvar och gulmun. Bland däggdjuren som man också hittar vid Gran Canarias kuster kan nämnas delfiner, toninas och valar.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.