Gran Canaria
Gran Canaria
Nu är jag här

La Aldea de San Nicolás

La Aldea de San Nicolás

La Aldea de San Nicolás har en yta av 139 kvadratkilometer. Den sträcker sig från kusten inåt landet och ligger 340 m över havet. På norra och östra sidan är den omringad av bergstup och raviner och den sträcker sig från norr till söder i en oregelbunden 33 km lång kustremsa.  Det handlar om en mycket kuperad, hög, bergig och vacker terräng med stränder eller små vikar som stämmer överens med ravinernas eller flodfårornas utlopp.

Hamnen i Aldea de San Nicolás

En resa genom kommunen Aldea de San Nicolás tillåter besökaren att beundra den enkla kanariska arkitekturen som utbreder sig i den gamla delen av byn: husen av sten och lera från 16 och 1700-talen och hus med balkonger från 1700-talet. Exempel på dessa är Casa del Balcón, första huset vid infarten till byn, Casas Blancas och Casa del Corredor. 

I kommunen är Museo Vivo mycket omtyckt. Det handlar om en iscensättning av kulturen och de kanariska traditionerna som uppförs levande: tröskning med djur, bakning av bröd i en traditionell ugn, mjölkning av getter, avsmakning av mjölk med gofio och tillverkning av ost.

En pojke vid strandkanten
Solnedgång i Aldeas hamn

Men även arvet från urinvånarna är mycket viktigt i La Aldea. Vid de arkeologiska utgrävningarna av riktigt gamla anläggningar hittade man en rik samling förspanska pintaderas, små keramikobjekt, och avgudabilder i lera och sten som numera förvaras i Museo Canario, i Las Palmas de Gran Canaria.

Besök till de antika tröskplatserna rekommenderas, även till vattenbrunnarna i ravinen Tocodomán, till de fyra mjölkvarnarna som drivs av vind och vatten; ugnarna för kalk, tjära och bröd och till anordningen för att destillera rom som var i bruk från 1936 till 1958 på stranden Playa de La Aldea. 

I Aldea de San Nicolás är odlingarna ”aeropónicos” märkliga (man odlar tomater och äggplantor i luften). Dessa odlingar är unika i Europa.

Güi Güi-stranden
Naturreservat i Güi Güi

Längs den 33 km långa kusten är det omväxlande stränder av sten, små vikar, grottor och stränder med svart sand. Huvudsakligen är det stränder som sällan besöks och därför har bevarats intakta i ett nästan jungfrulikt naturligt landskap. 

Playa de La Aldea är känd för att vara den mest besökta stranden, beroende på att den är belägen i byn. Stränderna Tasarte och Tasartico, och alldeles speciellt, stränderna Güi Güi, är kända för att ha osedvanligt vackra omgivningar.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.