Gran Canaria
Gran Canaria
Nu är jag här

Santa Lucía

Santa Lucía

Santa Lucía är beläget 51 km från öns huvudstad, på en höjd av 680 m öh.

Kyrkan i Santa Lucía är en vacker historisk byggnad som är belägen på en höjd i centrum av byn. Framsidans struktur består av en vackert stensatt fasad med särskilt arbetad sten. Detta tillsammans med vitheten i stenen och uppbyggnaden av kupolen gör kyrkan unik. Här finns också ett krucifix på 50 cm, ett verk av den kanariske konstnären Luján Pérez, tillverkad helt i trä. Mycket nära ligger museet Fortaleza El Hao, som är intressant eftersom det här utställs föremål som man funnit vid de arkeologiska utgrävningarna i denna del av landet.  I omgivningarna av detta museum ligger en vacker trädgård där man kan beundra inhemska växter och fruktträd från olika klimatområden.

Windsurf  i Pozo Izquierdo

Santa Lucía de Tirajana är en kommun med en växande befolkning som medför att antalet butiker och köpcentra ökar. Vecindario är ett av södra öns viktigaste kommersiella centra. 

En stor del av kommunen gränsar till havet. Trots detta finns det bara en enda strand längs hela kusten som är ansedd som oöverträffad när det gäller att bedriva windsurfing. Den heter Pozo Izquierdo och är vald som en av de främsta platserna för att årligen anordna världsmästerskap i windsurfing. Där är också det internationella centrat för windsurfing beläget. Avståndet till detta centrum, Centro Internacional de Windsurf: 17 km från flygplatsen, 4,3 km från Vecindario och 23,10 km från byn Santa Lucía.

På den sydöstra kusten ligger tre viktiga urbana centra med stor kommersiell och industriell utveckling: Vecindario, (där det finns en populär marknad varje onsdag) Sardina del Sur och El Doctoral.

En palmdunge avspeglas i Sorruedadammen
Ungdomar blickar ut över Sorruedadammen

I den inre regionen är det mest de många separata odlingarna av marken som medverkar till att det uppstår en stor oas mitt i de skarpa sluttningarna av Tirajanas krater. Nämnas kan också Ingenio och Sorrueda, med vackra palmdungar och en enorm vattendamm omgiven av odlade områden med magnifika utsiktspunkter liksom även Guriete.

Om man väljer att göra ett besök i det inre av kommunen Santa Lucía kan vi rekommendera ett stopp i Fortaleza  de Ansite. Det som är speciellt intressant här är den stora vulkaniska strukturen där man kan se flera grottor för bostäder. Det arkeologiska materialet visar också på att här funnits ett stort område som använts som begravningsplats. Fynden daterar sig från perioden före erövringen av Gran Canaria. Enligt legenden var denna plats en av de sista platserna bebodda av urinvånare. Den 29 april år 1483 erövrades Ansite.

För ytterligare information om kommunen rekommenderas ett besök på Turistkontoret som ligger i Vecindario.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.