Gran Canaria
Gran Canaria
Nu är jag här

Firgas

Firgas

Från huvudstaden är det 25 km till Firgas, som ligger på en höjd av 465 m över havet. Den karaktäriseras av att den sträcker sig över områden med långa smala  sluttningar som i sin tur är genomkorsade av ett tätt nät av raviner.   

Själva byn Firgas erbjuder många både kulturella och religiösa upplevelser.  Ett besök i kyrkan San Roque rekommenderas varmt. Den byggdes över ruinerna av vad som var det första kapellet, San Juan Ortega, från år 1502. Av detta finns numera kvar huvudingången och ett kassettak samt ett framstående verk av helgonbilder.

Närbild av flicka i bil

På Plaza San Roque, där kyrkan finns, finner man en staty av San Juan de Ortega, stans förste beskyddare.  Kulturhusets byggnad är antagligen det mest emblematiska i kommunen. För länge sedan var det hotell och värdshus och numera innanför dess murar ligger biblioteket, utställningshallar och en samlingssal.

Byggnaden där Firgas rådhus är inhyst är ett arbete i nyare kanarisk stil byggt på 40-talet. Nära ligger också Plaza de San Roque, med en minnesfontän Fuente Conmemorativa, rest i sten från stenbrottet för att hedra 500 år sedan grundandet av Firgas. Det består av flera spel med vatten, ljus och dessutom med stämningsskapande musik.

Promenaden Gran Canaria och promenaden Canarias, mitt i byn, var förr i tiden huvudgatan. Det är gågator med en naturlig lutning som man tagit till vara för att konstruera ett vackert vattenfall, 30 m långt, med sten från stenbrottet och avslutat med ett vackert monument. På ena sidan av promenaden har man satt upp de 22 härolderna som representerar alla Gran Canarias kommuner, dessutom ögruppens vapen. Firgas gofiokvarn, även kallad Grevens kvarn, dateras från 1500-talet. Den är belägen ovanför Acequia de la Heredad de Aguas de Arucas y Firgas tillsammans med det gamla sädesmagasinet för rostningen av säden samt mjölnarens hem. Öppet för allmänheten: vintertid, från måndag till fredag från 8.00 till 15.00; öppettider på sommaren, från måndag till fredag 8.00 till 14.00.

För ytterligare information om Firgas finns ett Turistkontor i byn.

Praktisk information för den Norra Rutten

Arucas    I    Firgas    I    Moya    I    Santa María de Guía    I    Gáldar    I    Agaete