Gran Canaria
Gran Canaria
Nu är jag här

Arucas

Arucas

Arucas ligger 12 km från huvudstaden Las Palmas de Gran Canaria, och breder ut sig från kusten upp till inlandet. 

Den centrala delen av staden Arucas är av både historiskt och konstnärligt intresse. Kyrkan San Juan Bautista dominerar med sin arkitektur helt ett område. Den är byggd alltigenom i sten från trakten och under hårt arbete av Arucas egna invånare.  Den dateras från år 1909 och är utrustad med några vackra fönster från den franska firman  Maumejean et Frères Här finns också verk av kanariske målaren Cristóbal Hernández de Quintana liksom en ovanlig skulptur av en liggande Kristus, skapad av skulptören  Manuel Ramos, bördig från Arucas.

Kyrkan i Arucas
Den historiska kärnan i Arucas

Framför kyrkan ligger Plaza de San Juan och i närheten ligger den oavslutade byggnaden för nya teatern (1906), i nyklassisk stil. Vid konstitutionens torg ligger Rådhuset och den gamla saluhallen. Kulturhuset, ett traditionellt kanariskt hus från 1600-talet, med en innergård där man finner en balkong och ett magnifikt exemplar av ett drakblodsträd. I denna byggnad finns biblioteket och Stadsarkivet. 

Fabriken och museet Ron de Arehucas, med öppettider för allmänheten måndag till fredag från 09.00 till 14.00 (Juli-September från 09.00 till 13.00), är ansedd som en av de mest emblematiska byggnaderna i kommunen. På denna plats har det funnits en lång tradition av romtillverkning. Markisinnans hus och trädgård är också intressant både för sin arkitektur och för sina omgivningar i naturen. Egendomen ägdes av Markesinnan av Arucas. Byggnaden konstruerades år 1880 och är omringad av lummiga trädgårdar i romantisk stil. Öppet för allmänheten: måndag till fredag från 9.00 till 12.00 och från 14.00 till 18.00; lördagar från 9.00 till 12.00.

Mycket nära stadens centrum hittar man Piedras la Cantera, det är ett av de historiska stenbrotten i kommunen. Det är öppet för allmänheten att besöka.

Far och son leker kurragömma bland bananträd
En pojke gömmer sig bakom bananträd

Vill man promenera i riktiga grönområden har besökaren möjlighet att gå upp till Arucasberget, varifrån man har en fin utsikt över norra delen av ön och där finns även en restaurang. 

Även Arucas har stränder, med sten och sand, som stranden Bañaderos-El Puertillo och stranden San Andrés. Dessutom, om man har lust att äta färsk fisk och vill prova på traktens gastronomi, så erbjuder Arucas kust ett stort utbud av både barer och restauranger.

I Arucas historiska centrum finner man Turistkontoret dit man kan gå om man vill ha ytterligare information.

Praktisk information för den Norra Rutten 

Arucas    I    Firgas    I    Moya    I    Santa María de Guía    I    Gáldar    I    Agaete